معمولاً رايانههايي که ساخت برندهاي مشهوري همچون Dell و HP هستند، در واقع هيچ سخت افزاري كه ساخته خود كمپانيهاي Dell وHP باشد را در داخل خود ندارند.
تاريخ انتشار: يکشنبه ۱۸ مهر ۱۳۸۹ ساعت ۱۷:۴۴
تيترآنلاين - معمولاً افرادي كه قصد خريد نوت بوك را دارند نه فقط قابليتها و امكانات سختافزاري بلكه مارك و نيز محل ساخت آن مهم است. به عبارت ديگر اشخاصي هم در اين ميان پيدا ميشود كه به برند و محل ساخت بيشتر اهميت ميدهند و در ضمن معتقد هستند كه بيشتر نوت بوكها در هر رده و سطحي كه باشند معمولاً داراي امكانات و قابليتهاي مشابهي هستند و نبايد در اين مورد زياد سر خود را به درد آورد، اما در عوض مارك نوت بوك و محل ساخت آن مسألهاي است كه در بحث انتخابي نوتبوك يك گزينة مهم به شمار ميرود آن هم براي وسيلهاي كه حداقل بايد دو سه سالي از آن استفاده كرد.
معمولاً رايانههايي که ساخت برندهاي مشهوري همچون Dell و HP هستند، در واقع هيچ سخت افزاري كه ساخته خود كمپانيهاي Dell وHP باشد را در داخل خود ندارند.
اين گفته ادعاي يكي از استادان دانشگاه آريزونا بوده كه تحقيقات بسيار گستردهاي دربارة زنجيرة توليد رايانهها انجام داده است.
در حقيقت اين دو كمپاني در مواردي و بسته به شرايطي، طراح اصلي رايانهها، خريدار قطعات و اسمبلكننده آنها هستند و حتي گاهي به دلايل اقتصادي در بيشتر موارد، اسمبل را به صورت كنترات به شركتهاي ديگر واگذار ميكنند.
در ضمن رايانههاي تحت ليسانس آنها به هر حال داراي نظارت قابل توجهي در خط توليد است و تا حد امكان از قطعات مرغوبي ساخته و توليد ميشوند.
براي نمونه اشاره ميکنيم که در ساخت يك نوت بوك Dell چه كشورها و كمپانيهايي ميتوانند نقش داشته باشند. اگر شما اقدام به خريد يك نوت بوك Dell كرديد به اين علت که اين نوت بوك در كشور ايران خريداري شده و اين وسيله به طور قانوني وارد كشور شده است، پس با اطمينان بالا ميتوانيم بگوييم كه براي مثال Ram آن يا ساخت كره جنوبي است يا سنگاپور. در حالي كه يك نوت بوك Dell خريداري شده در آمريكا، احتمالاً از Ram آمريكايي استفاده ميكند.
البته اين موضوع به معناي مرغوب بودن Ram آمريكايي نيست، بلكه نشانگر اين موضوع است كه شركت Dell تلاش ميكند براي هر چه پايين آوردن قيمت محصولات خود در مقايسه با رقبا، در هر نقطه از جهان، از قطعات توليدي همان منطقه استفاده كند تا با توجه به امتيازات، بُعد مسافت، قوانين گمركي و ساير موارد ديگر هزينه زا را تا حد ممكن در هزينه نهايي توليد، صرفه جويي کند و بر اساس اين فرض، به طور قطع مادربرد، Ram ياهارد ديسكي كه در منطقه جنوب شرق آسيا توليد ميشود، هزينه كمتري را در رابطه با نوت بوكي كه قرار است در منطقه خاورميانه و آسيا فروخته شود، ايجاد كند.
ممکن است در اين مناطق هارد ديسكي استفاده شود كه مثلاً در سوئد و نروژ توليد شده است. البته اين موضوع تا حد بسيار زيادي درست است، اما بي ترديد يك قانون كلي نيست و ممكن است شما روزي مشاهده كنيد كه در نوت بوك خود كه به طور مثال براي خاورميانه سفارش داده شده است از مادربردي استفاده شود كه در اسپانيا مونتاژ و توليد شده است.
در حقيقت چنين استثناهايي هم وجود دارد كه جزو مقتضيات و راهبرد شركتهاي بزرگ است و اگر صلاح بدانند و نيز اگر از لحاظ اقتصادي به سود آنها باشد، از انجام چنين كارهايي هرگز سر باز نميزنند. در ادامه به قطعات به كار رفته در كامپيوترهاي موجود در بازار ميپردازيم.
LCDهاي به كار رفته در رايانهها آن هم با ابعاد بزرگ، در ژاپن و كره جنوبي توليد ميشوند و چين بازار LCDهاي كوچكتر مانند نوت بوكها را در دست دارد. همچنين LCD بيشتر نوت بوكهاي مارك Dell، ساخت كمپاني سامسونگ در كره جنوبي هستند.
باطري ،قطعه ديگري است كه كه در رايانهها به كار رفته است. بسياري از باطريهاي نوت بوك از نوع يون ـ ليتيوم هستند و مانند بسياري از اجزاي ديگر در تايوان ساخته ميشوند، اما ژاپن هم يك توليدكننده اصلي باطري است، از جمله شركت sanyo كه بيشتر باطري نوت بوكهاي Dell را ميسازد.
اما در مورد مادربردها، تايوان حاكم مطلق ساخت مادربرد در جهان است و در واقع 90 درصد مادربردهاي نوت بوكهاي Dell محصول تايوان هستند. البته از توان كارخانجات جنوب شرقي آسيا همانند مالزي و اندونزي و تايلند هم در اين مورد استفاده ميكند. مكزيك نيز بعد از تايوان در مقام دوم قرار دارد. بيشتر چيپ ستهاي اينتل در كشور مالزي و فيليپين توليد ميشوند و معمولاً از همين چيپستها در نوت بوكهاي Dell استفاده ميشود.
Ram، در حال حاضر بيشتر حافظه رايانهها و نوتنوکها که از جمله آنها ميتوان به نوتبوکهاي Dell اشاره کرد در کره جنوبي، سنگاپور و آمريکا توليد ميشوند و همانند ساير موارد ياد شده، در نوت بوک Dell انتخابي شما بسته به اين که آن را از کدام کشور يا منطقه خريداري کرده ايد، موضوع تفاوت پيدا ميکند.
نوتبوکها قبل از استاندارد همه گير شدن شبکههاي بي سيم، داراي مودمهاي شمارهگيري بودند و هنوز هم هستند و بيشتر اين مودمها را کشور چين ميسازد.
هاردديسکهاي نوت بوکهاي Dell بيشتر به وسيله IBM و در تايلند ساخته ميشوند و ديگر کشورهاي سازندههاردديسک براي مارک Dell، ژاپن، چين، فيليپين، مالزي و ايرلند هستند.
کارت گرافيک نوت بوکهاي مارک Dell بيشتر به وسيله يک شرکت سازنده نيمههادي که چندان مشهور نيست، در تايوان ساخته ميشوند.
تراشه پنتيوم موبايل اينتل که در بيشتر مدلهاي نوت بوک Dell به کار ميروند، به احتمال زياد در ايالت آريزونا ساخته و سپس به فيليپين جهت بسته بندي فرستاده ميشوند. در واقع در حدود نيمي از پردازندههاي اينتل در ايالت آريزونا و ايالت اورگان و مابقي در ايرلند توليد ميشوند.
بيشتر پردازندههاي AMD نيز که به تازگي شرکت Dell از آن در نوت بوکهاي خود استفاده ميکند، در شهر «درسدن» آلمان ساخته ميشوند.
بدنه (کيس) نوت بوکهاي Dell در کشورهاي جنوب شرقي آسيا مانند فيليپين، مالزي، سنگاپور، تايوان يا چين ساخته ميشوند و اين در حالي است که تايوان حاکم مطلق اسمبل نوت بوک در جهان است و بسياري از محصولات شرکتهاي بزرگ در آنجا اسمبل ميشوند. حتي محصولات شرکتهايي مانند Dell و HP که در اصل آمريکايي هستند و اين گواه آن است که اگر يک شهروند آمريکايي از يکي از اين دو مدل نوت بوک را خريداري کند، بايد بداند که بدنه آن در آمريکا توليد نشده است و اين مربوط به وضع قوانين و دستمزد بالاي نيروي کار در آمريکا است.
اگر چنين اتفاقي ميافتاد بدون شک يک نوت بوک Dell يا HP شايد حدود 15 تا 20 درصد افزايش قيمت پيدا ميکرد و همين موضوع ميتوانست قدرت رقابت را در مقايسه با ساير مارکها از آنها سلب کند.
تا اينجا اين مسأله روشن شد که در يک زنجيرة توليد طولاني، يک توليد به ظاهر آمريکايي از شركتي مثل Dell، HP يا غيره از اينسو تا آنسوي جهان است که البته بيشتر قطعات و سخت افزارهاي به کار رفته در حقيقت در خارج از آمريکا ساخته شده اند.
اين يک واقعيت است که کارخانههاي طراح اصلي يا به اختصار OEMها همانند ASUS و غيره مقدار زيادي از کار طراحي و توليد را به دوش ميکشند و در عوض شرکتهاي شريک آمريکايي آنها با توجه به ارزش نام تجاري و برند آنها، به کارهاي سبک تري مثل نظارت در توليد، تبليغات، فروش و حمل و نقل ميپردازند.
براساس بررسي تجزيه و تحليلي که به وسيله شرکت پژوهشي معتبر iSuppli در بازار نوت بوک انجام شد، 6/82 درصد نوت بوکهاي دنيا در سال 2006 توسط شرکتهاي تايواني سوار شده اند. همچنين بيش از 85 درصد آنها در منطقه «شانگهاي» چين ساخته شده اند. البته نبايد چنين تصور کنيد که نوت بوکي همانند توشيبا يا سوني از اين قاعده مستثني هستند و اين مارکها به طور کامل در ژاپن توليد ميشوند، زيرا چنين نيست.
بنابراين هنگام خريد يک نوت بوک نبايد به صحبتهاي فروشنده زياد توجه کرد، زيرا در حال حاضر به لحاظ فني و اقتصادي امکان توليد نوت بوکها و همچنين برخي ديگر از قطعات پيشرفته الکترونيک از جمله چاپگرها، موبايلها و غيره توسط يک کشور يا يک شرکت وجود ندارد.