آنچه تا يک هشتم نهايي ديديم؛ منظم در دفاع ، نامنظم در حمله
شايد يکسري از تيم هايي که به اين مرحله راه پيدا کرده اند از لحاظ اسمي و اعتباري از تيم هاي حذف شده کمتر باشند اما به طور قطع قدرت بيشتري داشته اند
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۹ تير ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۵۳
نويسنده : هومن افاضلي
تيترآنلاين - بازيهاي جام جهاني با وارد شدن به مرحله يک هشتم نهايي جذاب تر و پر گل تر شده و آنهايي که از کم گل بودن بازيها ناراحت بودند با ديدن بازيهاي اين مرحله راضي تر شده اند. تيم ها بعد از سپري کردن 15 روز تقريبا سخت، حالا جاني گرفته اند و نفسي مي کشند و خود را براي بازيهاي سخت تر و حساس تر آماده مي کنند.
در دور اول رقابت ها هميشه شرايط خاصي حاکم است. بخشي از اين شرايط به تيم هاي ضعيف حاضر در جام جهاني باز مي گردد که مي خواهند هر طور شده و با هر روشي امتياز بگيرند و جايي ميان تيم هاي صعود کننده به مرحله بعدي داشته باشند به همين دليل به بازي کاملا بسته و دفاعي رو مي آورند و نوع بازي آنها مانع به ثمر رسيدن گل هاي زياد مي شود و نه خودشان گل مي زنند و نه مي گذارند که تيم هاي مقابل به گل دست پيدا کنند. تيم هاي قويتر هم مسابقات را در اوج شروع نکردند و به اين دليل است که مربيان اين تيم ها مي خواهند شرايط را طوري تنظيم کنند که در مرحله هاي بالاتر تيمي آماده تر داشته باشند. از نظر علمي هر تيم بيش از سه هفته نمي تواند در اوج باشد و به اين دليل که جام جهاني چهار هفته است مربيان علاقه دارند که انرژي شان را براي سه هفته پاياني نگه دارند.
در اين مرحله تيم هايي حضور دارند که قدرت بيشتري نسبت به تيم هاي حذف شده در دور اول دارند و به همين دليل براي رسيدن به گل و پيروزي در يک بازي به راهکارهاي ديگري به غير از ارائه فوتبال بسته و دفاعي فکر مي کنند و اين توانايي را در خود مي بينند که بتوانند با حريفان رقابت کنند. هرچه در اين رقابت ها بالاتر برويم با بيشترشدن تيم هاي قدرتمندتر بازيهاي زيبا هم بيشتر مي شود. شايد يکسري از تيم هايي که به اين مرحله راه پيدا کرده اند از لحاظ اسمي و اعتباري از تيم هاي حذف شده کمتر باشند اما به طور قطع قدرت بيشتري داشته اند که توانسته اند در مرحله يک هشتم نهايي حضور يابند. مثلا تيم ژاپن شايد در نگاه اول ضعيف تر از تيم هاي ايتاليا و انگليس که حذف شده اند باشد اما مي بينيم که فوتبال بسيار با کيفيتي ارائه مي کند و لايق صعود به اين مرحله بوده است و حتي مي توان حضور او در مراحل بالاتر را هم متصور شد. ژاپن تنها تيمي بود که توانست هلند را به صورت کامل تحت فشار بگذارد و بازي را از دست اين تيم بگيرد.
شاخصه هاي ديگري که در مرحله يک هشتم نهايي مي توان ديد اين است که ما شاهد گرايش تيم ها به فوتبال آينده هستيم. تيم هايي با اين خصوصيات سعي مي کنند دو کار اساسي را در حمله انجام دهند. آنها به دنبال يکسري فضاهاي خاص براي رسيدن به دروازه حريف هستند و شاخصه ديگر آنها غيرقابل پيش بيني بودن بازيشان در فاز هجومي است. همانطور که در بازيهاي جام جهاني مي بينيم فوتبال به سمت ساختارهاي نامنظم مي رود و اين از علم مديريت وارد فوتبال شده است.
مساله ديگر در فاز دفاعي تيم هاست که برعکس فاز هجومي کاملا منظم و برنامه ريزي شده است و بازيکنان بر اساس گفته هاي مربيان بايد آن را مو به مو اجرا کنند. در اين بازيها مي بينيم بازيکني که کمتر خصوصيات تدافعي دارد مربيان تلاش مي کنند تا از طريق راهکارهايي او را پوشش دهند. در اين راهکارها گرايش به آرايش هاي آينده را مي بينيم. براي مثال تيم هايي را مي بينيم که با حداقل دو هافبک دفاعي بازي مي کنند و يا تغييراتي در خط دفاعي شان بوجود آورده اند. همچنين بازيکنان کناري تيم ها با کيفيت ترين بازيکنان هستند.
مربيان تلاش مي کنند تا از مهاجمانشان به عنوان تله استفاده کنند و فضا را براي بازيکناني که مي خواهند از عقب اضافه شوند باز کنند. اين اتفاق را بارها در بازي تيم هاي آلمان و انگليس ديديم و البته انگليسي ها دير به اين فکر افتادند و جرارد را پشت سر روني گذاشتند اما ديگر کار از کار گذشته بود. آلمان ها که از ابتداي بازي اين مسأله را در دستور کارشان قرار داده بودند توانستند به خوبي آن را اجرا کرده و از آن نتيجه هم بگيرند.