رتبه جهانی فناوری اطلاعات ایران با اهداف چشم انداز نمی خواند
وضعیت فناوری اطلاعات کشور از وضعیت متوسط حد بالایی گروه با درآمد متوسط هم، پایینتر است
تاريخ انتشار: دوشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۲۰:۲۸
رییس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور جایگاه ایران از نظر رتبه اقتصاد دیجیتالی را بسیار نامطلوب ارزیابی کرد و گفت: ایران هجدهمین اقتصاد دنیا بر اساس قدرت خرید (PPP (purchasing power parity است ولی متاسفانه رتبه اقتصاد دیجیتالی آن بین 70 کشورمورد مطالعه، رتبه 69 بوده که فاصله آن تا چشمانداز ایران 1404بسیار زیاد است.
کاظم آیتاللهی در کنفرانس بینالمللی تجارت الکترونیک با رویکرد بر امنیت (ECDC2013) که روز 28 فروردین ماه امسال در مرکز همایشهای بینالمللی منطقه آزاد کیش برگزار شد، با اشاره به اهداف کمی توسعه فناوری اطلاعات کشور در برنامه پنجم توسعه، وضعیت فعلی را مستند برسه شاخص بینالمللی تشریح کرد و گفت: این شاخصهای بینالمللی عبارتند از: ارزیابی آمادگی الکترونیکی ایران در مقایسه با جهان و منطقه، شاخص ارزیابی وضعیت توسعه ICT ایران در مقایسه با جهان و منطقه و همچنین ارزیابی وضعیت فناوری اطلاعات ایران در مقایسه با جهان و منطقه .
وی افزود: براساس این شاخصها و 70 کشوری که مورد مطالعه قرار گرفتهاند متاسفانه رتبه اقتصاد دیجیتالی ایران رتبه 69 است که این رتبه بسیار نامطلوب و از اهداف چشمانداز دور است. وی گفت: در رابطه با شاخص توسعه یافتگی حوزه ICT نیز وضعیت ایران در سال 2011، 87 است که این رقم مبین پایین بودن این رتبه از چندین کشور منطقه و بسیاری از کشورهای جهان است. وی گفت: وضعیت فناوری اطلاعات ایران نزدیک به وضعیت کشورهایی مانند بنگلادش و ترکمنستان است که موقعیت آنها مبین شکاف دیجیتالی است.
وی افزود: وضعیت فناوری اطلاعات کشور از وضعیت متوسط حد بالایی گروه با درآمد متوسط هم، پایینتر است. رییس سازمان نظام صنفی رایانهای در بخش دیگری از سخنان خود به موانع و مشکلات پیش روی توسعه تجارت الکترونیک ایران اشاره کرد وگفت: هشت مانع برای توسعه تجارت الکترونیک ایران وجود دارد که یکی از آنها فقدان امنیت منابع مالی و اعتباری در بانکداری الکترونیک است.
آیتاللهی همچنین نفوذپذیری حریم شخصی معاملات، فقدان امنیت اطلاعات (اطلاعات مالی و فنی)، فقدان حمایتهای قانونی در ارتباط با امور خرید و فروش اینترنتی، عدم اطمینان در معاملات اینترنتی از سوی مشتریان که غالبا به افزایش هزینههای آن منجر میشود، شفاف نبودن میزان بدهی و تعهدات شرکتهای اینترنتی (عدم اطلاع از ریسک بدهیها)، فقدان چهارچوب جامع تنظیمکننده مقررات و رفع دعاوی در تجارت الکترونیک و فقدان فرهنگ تجارت الکترونیکی در سطح ملی را از دیگر موانع پیش روی توسعه تجارت الکترونیکی ایران برشمرد. وی نقش دولت در توسعه تجارت الکترونیک را ضروری دانست و گفت: ایفای این نقش در چندین محور حایز اهمیت است که این محورها عبارتند از: انتشار دانش، حمایت از بخش خصوصی، تجهیز کردن کشور، جهت دادن به نوآوریها، تنظیم مقررات و ایجاد دانش که برای رسیدن به هر یک از این محورها باید از بخش خصوصی حمایت کرد.
رییس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور با تاکید بر اینکه توسعه تجارت الکترونیک بدون شک نیازمند توسعه بخش خصوصی است، لزوم حمایت هر چه بیشتر از بخش خصوصی برای انجام این امر را یادآور شد. آیتاللهی در ادامه بر ضرورت حمایت دولت از بخش خصوصی به منظور پیشبرد و توسعه دولت الکترونیکی و تجارت الکترونیکی تاکید کرد و گفت: سازمان نظام صنفی رایانهای کشور تنها تشکل فراگیر صنفی در حوزه فناوری اطلاعات است که وظیفه رگولاتوری، نظم بخشی، ساماندهی و توسعه بازار را بر عهده داشته و عهدهدار نمایندگی بخش خصوصی است.