ايران عملا به جاي دو پلنگي که در تبادل با روسيه، از دست داده حتي دو پوست تاکسيدرمي شده ببر نيز به دست نياورده است
تاريخ انتشار: دوشنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۰۲
در حالي که پس از مرگ ببر نر سيبري رييس سازمان حفاظت محيط زيست از تاکسيدرمي شدن پوست اين حيوان سخن گفته بود، منابع مطلع در سازمان دامپزشکي از سوزانده شدن کامل جسد ببر نر سيبري خبر داده و مي گويند سرنوشتي مشابه در انتظار ببر ماده سيبري است. بنابراين ايران عملا به جاي دو پلنگي که در تبادل با روسيه، از دست داده حتي دو پوست تاکسيدرمي شده ببر نيز به دست نياورده است.
در ابتداي سال 89 بود که دو قلاده ببر سيبري (آمور) که گفته مي شد بيشترين شباهت ژنتيکي را به ببر مازندران داشتند، بين دولت هاي ايران و روسيه تبادل شد. البته همسايگان شمالي، دو قلاده پلنگ ايراني را به بهانه برگزاري فستيوالي در اين کشور از ايران دريافت کرده و برنامه ريزي لازم براي تکثير اين گونه نادر ايراني را انجام داده بودند. در مقابل طرف ايراني حتي فنس کشي ميانکاله را نيز به اتمام نرسانده بود. قرار بود ميانکاله محل زندگي يک جفت ببر سيبري وارداتي باشند اما رييس سازمان حفاظت محيط زيست علت آماده نبودن ميانکاله را نبود بودجه کافي براي اجراي طرح اعلام کرد. در واقع ايران وارد پروژه اي عظيم شد که براي اجراي آن به سرمايه هاي هنگفتي نياز داشت تا صرف شود زيرا قرار است DNA ببر مازندران به ببرهاي سيبري منتقل شود اما حتي براي فنس کشي محل زندگي نخستين ببرهاي وارداتي نيز بودجه کافي در اختيار ندارد.
ببرهاي سيبري بدون طي مراحل قرنطينه اي به محض ورود به فرودگاه مهرآباد راهي پارک ارم شدند تا پس از تولد توله هاي اين جفت، بچه ها به زيستگاهي در ميانکاله که قرار بود پذيراي والدين هم باشد، منتقل شوند. مسئولان سازمان محيط زيست احتمال مي دادند تا تولد توله ها، فضا براي نگهداري آنها فراهم شود و بودجه کافي براي فنس کشي در اختيار آنان قرار گيرد. اما نه کارشناسان ايراني درباره نحوه زندگي، زاد و ولد و چگونگي تکثير اين گربه سان بزرگ اطلاعات کافي داشتند و نه کارشناسان روسي فرصت ورود به اين پروژه را پيدا کردند زيرا ببر نر سيبري، 8 ماه پس از ورود به ايران به دليل تغذيه از گوشت الاغ آلوده، مبتلا به بيماري خطرناکي به نام مشمشه شد و در يک روز زمستاني از بين رفت. خبر مرگ ببر نر سيبري به سرعت تبديل به بمبي خبري در کشور شد. در آن زمان محمدي زاده رييس سازمان حفاظت محيط زيست با برگزاري نشست هاي مختلف سعي در تشريح عظمت پروژه احياي ببر مازندران داشت. وي همواره به رسانه ها اعلام مي کرد که پوست ببر نر سيبري تاکسيدرمي شده و به زودي 4 توله ببر ديگر از روسيه به تهران منتقل مي شود. البته همواره تاکيد داشت که بحث تبادل توله هاي ببر در مقابل دريافت پلنگ با همتايان روسي مطرح نشده و به احتمال زياد 4 ميهمان جديد روسي با پول معاوضه خواهند شد.
امروز که نزديک به يکسال از درمان بيهوده ببر ماده سيبري مي گذرد، اين حيوان نيز بايد معدوم شود. يک منبع مطلع در سازمان دامپزشکي اعلام مي کنند که بر اساس پروتکل هاي بين المللي دامپزشکي در هيچ يک از منابع علمي ذکر نشده که مي توان از پوست حيوان مبتلا به مشمشه به صورت تاکسيدرمي شده استفاده کرد.
اين منبع که در فرآيند معدوم سازي جسد ببر نر سيبري نيز حضور داشته، مي افزايد: پس از مرگ ببر نر سيبري، کوره اي برابر با جثه حيوان تهيه شد تا تمام جسد اين گربه سان در آن قرار گرفته و سوزانده شود. وي اذعان مي دارد: درباره ببر ماده سيبري نيز بايد همين پروتکل را رعايت کرد زيرا درمان ها براي اين حيوان موثر واقع نشده است.
اين منبع مطلع مي گويد: از ابتداي امر نيز بر اساس تست هاي انجام شده، انتظار مي رفت که درمان ها بر ببر ماده سيبري اثرگذار نباشد.
به زودي ببر ماده سيبري نيز معدوم خواهد شد و سازمان حفاظت محيط زيست همچنان بر انجام پروژه اي بزرگ که بودجه و امکانات کافي براي اجراي آن را در اختيار ندارد، اصرار مي ورزد. قرار است 4 پلنگ ايراني ديگر نيز قرباني طرحي شوند که بسياري از کارشناسان و فعالان حوزه محيط زيست انتهاي روشني براي آن متصور نيستند.
انتقال ژن ببر تاکسيدرمي شده مازندران به ببرهاي سيبري و احياي نسل ببر مازندران اگرچه در تحقيقات علمي و روي کاغذ قابل قبول مي نمايد اما بايد به اين نکته توجه داشت که ببرهاي مازندراني که با اين روش پرهزينه متولد خواهند شد در کدام زيستگاه رها مي شوند و آيا تا زماني که موفق به احياي نسل ببر مازندران شويم، طعمه اي براي تغذيه اين نژاد احيا شده در محيط زيست ايران باقي خواهد ماند يا خير.