پس از گذشت کمتر از دو هفته از جام جهاني آفريقاي جنوبي، تمامي عهد و پيمانهاي منعقد شده بين فيفا و کشور ميزبان درحال از هم فروپاشي هستند. يک فاجعه به تمام معنا که در صورت صحت اين آمار موقت، ممکن است حتي شکايت
تاريخ انتشار: دوشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۴۰
تيترآنلاين - پس از گذشت کمتر از دو هفته از جام جهاني آفريقاي جنوبي، تمامي عهد و پيمانهاي منعقد شده بين فيفا و کشور ميزبان درحال از هم فروپاشي هستند. يک فاجعه به تمام معنا که در صورت صحت اين آمار موقت، ممکن است حتي شکايت مسؤولان اين کشور به رئيس فدراسيون جهاني فوتبال را هم در پي داشته باشد. زيرا استراتژي پس انداز کردن آفريقاي جنوبي از درآمدهاي حاصل از برگزاري اين رقابتها، تقريباً همه اشتباه از آب درآمده است. آفريقايي ها مي گويند، مجبور شده اند به خاطر فشارهاي بيش از حد فيفا در مورد تسريع امور، در مورد پرداخت نحوه مالياتها تغييراتي ايجاد کنند، ولي با اين حال و به رغم سازماندهي غلط امور، احتمال اينکه آفريقاي جنوبي پس از پايان جام جهاني با يک ضربه در اقتصاد خود روبه رو شود، بسيار زياد خواهد بود.
به معني ديگر توليد خالص فيفا از برگزاري جام جهاني در آفريقاي جنوبي 2/7 ميليارد يورو است. مقامات فيفا مدعي اند اين مبلغ اصلي ترين منبع درآمد آنها در چهارسال آينده است. با اين پولها، فيفا فعاليتهاي خود را براي جام جهاني برزيل در سال 2014 تنظيم مي کند. 75 درصد از اين مبلغ را در توسعه فوتبال در دنيا سرمايه گذاري مي کند و هيچ پولي از اين درآمد نصيب آفريقاي جنوبي نخواهد شد. کشوري که براي تضمين برگزاري جام، 6 ورزشگاه جديد ساخته و چهار ورزشگاه ديگرش را در حد يک ورزشگاه جديد مدرن کرده و در بخش تجهيزات و حمل و نقل هم هزينه سنگيني را متحمل شده است.
در اين شرايط آفريقاي جنوبي با خطر ورشکستگي روبه رو خواهد شد و رقمي معادل دو ميليارد يورو ضرر خالص را از برگزاري جام پيش رو خواهد داشت. فيفا و آفريقاي جنوبي براي همه درآمدهاي ناشي از امتياز پخش مسابقات و... به توافق مشترک رسيده بودند. ضمن اينکه نقش اسپانسرها در اين ميان کليدي بود. همين که در جريان بازي هلند و دانمارک، تعدادي از دختران هلندي در کنار زمين براي نوشيدني باواريا تبليغ کرده بودند، از سوي فيفا توبيخ و بازجويي شدند، نشان داد که فيفا تا چه اندازه در مورد سؤاستفاده شرکتهاي ديگر از جام جهاني حساس است. آنها براي آفريقاي جنوبي هيچ سهمي در نظر نمي گيرند، چه برسد که به کشورهاي ديگر امکان استفاده اقتصادي از جام جهاني را بدهند.
جالب اينجاست که رئيس کميته برگزاري رقابتها مي گفت، از نظر آنها حضور اين دختران براي تبليغ در کنار زمين اشکالي نداشته، ولي فيفا قوانيني وضع کرده که آنها را مجبور کرده براي تعهد به آن قوانين، وارد عمل شوند. فيفا در همه جا دستور مي دهد. حتي دو تن از آن دخترها به خاطر اين اقدام راهي دادگاه شده اند. جرم آنها اين است که از قوانين موجود در رابطه با تبليغ مارکهاي مختلف سرپيچي کرده اند.
نکته ديگري که بي تفاوتي فيفا را نسبت به مشکلات آفريقاي جنوبي در راه برگزاري اين رقابتها ثابت مي کند، اين است که ظاهراً مسؤولان اين فدراسيون هيچ اهميتي به افزايش بيش از حد هزينه ها به خاطر استفاده از نيروهاي پليس پس از اعتصاب شرکت استاليون در رابطه با برقراري نظم در ورزشگاه ها، نمي دهند. مسؤولان کميته برگزاري رقابتها هم به اين حقيقت معترفند که خيلي از مسايل را مي شد بدون اينکه همه دنيا بفهمند، حل کرد. ولي مشکلات سرراه آفريقاي جنوبي براي برگزاري جام بيش از اندازه هستند. اينجا پول حلال مشکلات است.
براي اينکه حقوق همه پليسهايي که اضافه به خدمت گرفته شده اند، به موقع پرداخت شود، حداقل 12 ميليون يورو نياز خواهد بود. کميته مسابقات مي گويد، بايد 50 درصد اين هزينه بر عهده فيفا باشد، ولي هيچ کس حريف فيفا نيست و مطمئناً آفريقاي جنوبي به تنهايي بايد اين معضل بزرگ را حل کند.