اگر به دنبال سرمایهگذاری برای تامین مالی کسبوکار خود هستید، باید قادر به درک آنچه این سرمایهگذاران میخواهند، باشید
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۲ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۲۲:۱۱
یافتن یک سرمایهگذار مناسب برای تامین نیازهای مالی کسبوکار شما چندان آسان نیست. درصد بسیار زیادی از پیشنهادات دریافت شده توسط سرمایهگذاران به دلایل مختلف رد میشود.
گروه مختلفی از سرمایهگذاران که در مراحل مختلف رشد و توسعه شرکتها اقدام به سرمایهگذاری میکنند، از صاحبان کسبوکار انتظارات گوناگونی دارند. اگر به دنبال سرمایهگذاری برای تامین مالی کسبوکار خود هستید، باید قادر به درک آنچه این سرمایهگذاران میخواهند، باشید و عوامل مهمی را که در یک کسبوکار به دنبال آن هستند، بشناسید.
در اینجا به پنج نکتهای که معمولا برای سرمایهگذاران مهم هستند، میپردازیم: 1. بازگشت مناسب سرمایه به میزان 8 الی40 درصد: گروههای مختلفی از سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در مراحل مختلف رشد و توسعه شرکتها میپردازند و انتظارات متفاوتی از این شرکتها دارند. (به تاکید و استفاده مکرر از واژه «متفاوت» دقت داشته باشید.) برخی از این سرمایهگذاران در ادامه معرفی شدهاند: «فرشته سرمایهگذاری» فردی است که سرمایه یک یا چند شرکت نوپا را فراهم میکند. برخلاف یک شریک، فرشته سرمایهگذاری به ندرت در مدیریت دخالت میکند. او میزان ریسک سرمایهگذاری در شرکتی که در مراحل اولیه شروع به کار با ویژگیهایی نظیر نیاز به درآمد بالا و نبود قرارداد یا جریان نقدی منفی را میپذیرد، اما خواهان بالاترین میزان بازگشت سرمایه یعنی40 درصد یا نزدیک به آن است. در صورت موفقیت شرکتی جوان با ویژگیهای ذکر شده، انتظار میرود چیزی بیش از این مبلغ برای سرمایهگذار تامین شود، البته در اغلب موارد، سرمایهگذار فرشته در یکی از دورههای مالی بعدی کنار گذاشته میشود. بهندرت یک فرشته سرمایهگذاری تا زمان بلوغ شرکت در هیات مدیره آن حضور دارد.
«سرمایهگذار خطرپذیر» زمانی که جریان نقدی مثبت است، وارد فرآیندهای مالی شرکتها میشود. بنابراین این گروه از سرمایهگذاران انتظار بازگشت سرمایه 30 الی 35درصدی را دارند. سرمایهگذار میانه (Mezzanine ) منابع مالی برای تامین ترکیبی از بدهیها و حقوق صاحبان سهام را برای کسبوکارهای تقریبا پایدار فراهم میکند. انتظار بازگشت سرمایه در بین این گروه از سرمایهگذاران 16 الی 20 درصد است.
2. روشن کردن نحوه پرداخت حقوق (استراتژی خروج): سرمایهگذاران عموما تمایل چندانی برای انتظار جهت دریافت حقوق خود ندارند. آنان با اعتماد به شما و کسبوکارتان و قدرت کسبوکار تحت مدیریت شما سرمایهگذاری را میپذیرند، در واقع با کمک به شما در جهت رشد درآمد و افزایش جریان نقدی همواره سعی دارند در چارچوب زمانی خاص توانایی شرکت شما را در پرداخت سود و بازده سرمایهگذاری خود تضمین کنند. طول مدت زمان سرمایهگذاری با توجه به گروههای مختلف سرمایهگذاران متفاوت است. فرشته سرمایهگذاری مدت زمان کوتاه سه ساله را برای سرمایهگذاری ترجیح میدهد. صندوقهای سهام خصوصی به طور معمول پذیرش مدت زمان 4 الی 5ساله سرمایهگذاری را انتظار دارند. سرمایهگذاران استراتژیک جهت بهرهمندی از مزایای بیشتر سرمایهگذاریهای بلندمدت (7 ساله) را ترجیح میدهند.
3. تیم مدیریتی قوی: ایدههای بزرگ بسیاری وجود دارند، اما این خود ایده به تنهایی نیست که مهم تلقی میشود، بلکه توانایی تیم مدیریتی برای سرمایهگذاری بر روی ایده مورد نظر و رهبری، برنامهریزی استراتژیک، فروش، بازاریابی، و مهارتهای عملیاتی تیم مدیریت است که ایده را به بازار انتقال میدهد. تیم مدیریت از مهم ترین عوامل محسوب میشود. تیم مدیریت بزرگ میتواند یک ایده خوب یا یک شرکت معمولی را به یک شرکت بزرگ تبدیل کند. اما یک ایده بزرگ ممکن است هرگز با مدیریت ضعیف به نتیجه مناسب نرسد. یک شرکت بزرگ با مدیریت متوسط به سرعت در سراشیبی سقوط قرار میگیرد.
4. ارزش پایه یک شرکت: مسلما تمایلی به عدم پاسخگویی به تصورات سرمایهگذاران در رابطه با ارزش واقعی شرکت خود ندارید. فرشته سرمایهگذاری معمولا از نظر ارزیابیهای مالی چندان زیرک نیستند و قادر به ارزیابی این ارزش نمیباشند. بنابراین لازم است این ارزشگذاری قبلا توسط شما انجام شود، تا به این ترتیب در صورت نیاز در اختیار سرمایهگذار علاقهمند قرار گیرد. بهتر است توضیح دهید که چگونه سرمایهگذاری آنان به حرکت کسبوکار شما به سوی سطوح بعدی کمک میکند. آنها باید بدانند که محورهای این درخواست سرمایهگذاری به چه ترتیب تعریف شدهاند.
شرکتهای سرمایهگذار خطرپذیر ارزیابی خود را انجام میدهند، اما شما باید به منظور درک تاثیر مالی بر نقاط قوت شرکت خود این ارزیابی را انجام دهید. در این صورت روند انجام مذاکرات با این شرکتها تسهیل خواهد شد.
سرمایهگذاران میانه و صندوقهای سهام خصوصی معمولا به دلیل ارتباط با کسبوکارهای پایدار، انتظار دارند تا شما در ارتباط با ارزش شرکت خود با آنها سخن بگویید، چگونگی تهیه آمار و ارقام مربوط به آن را توضیح دهید و میزان سرمایهگذاری مورد انتظار خود را مطرح کنید. آنها نیز این ارزشگذاری را انجام خواهند داد، اما خواهان ارائه ارقامی جهت مقایسه با ارزیابیهای خود هستند.
5. طراحی برنامه کسبوکار برای دستیابی به اهداف: به یک طرح کسبوکار کوتاه نیاز دارید. حتی بهتر است یک طرح کسبوکار جامع استراتژیک داشته باشید. چیزی که از همه قابل توجهتر است تهیه طرح کسبوکار عملیاتی است. فراهم کردن یک نمای کلی از بازار، تهیه پیشینهای از کسبوکار، ارزیابی صنعت و رقبا، بررسی اجمالی مدیریت، طرح فروش و بازاریابی، خطرات، ارائه طرحی اجمالی از برنامههای مالی، اهداف، و استراتژی مورد نیاز جهت تحقق آنها از الزامات است. سرمایهگذار به گزارشی سه الی پنج صفحهای نیاز دارد تا برای سرمایهگذاری تصمیمگیری نهایی را انجام دهند.
پس از اعلام علاقهمندی برای سرمایهگذاری، طرح جامع کسبوکار خود را برای سرمایهگذار مطرح کنید. طرح کسبوکار خود را در دورههای سه ماهه بررسی کنید و تغییرات لازم را در نیمه هر دوره (هر شش ماه) اعمال کنید. فراموش نکنید که این طرح به سرمایهگذار نشان میدهد که شما در کسبوکار خود جدی هستید و به خوبی میدانید از سرمایه آنان در چه مسیری بهره خواهید گرفت. طرح کسبوکار به سرمایهگذار میگوید: «این برنامه ما جهت استفاده از پول شماست، تا انتظارات شما را نسبت به بازده این سرمایهگذاری برآورده کنیم.»