اگر رویکرد آقای جنتی رویکردی گشایشگر است، بررسی مجدد کتابها باید با رویکردی متفاوت دنبال شود؛ نه با همان رویکردها و همان ممیزان
تاريخ انتشار: دوشنبه ۶ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۲۲:۲۲
احمد تهوری(مدیر روابط عمومی و کارشناس نشر ققنوس) معتقد است تعداد کتابهایی که طی سالهای اخیر از سوی مسوولان ادارهی کتاب بلاتکلیف و یا توقیف شدهاند، آنقدر زیاد است که اگر وزیر ارشاد طبق گفتهی خود بخواهد به وضعیت آنها رسیدگی کند، ادارهی کتاب باید تا مدتها درخواست تازهای برای صدور مجوز کتاب قبول نکند.
وی در اینباره به خبرنگار ایلنا گفت: با در نظر گرفتن سختگیریها و عدم پاسخگو بودن ادارهی کتاب در دورههای پیشین، قطعا تعداد این کتابها بسیار زیاد است. به عنوان مثال تعداد کتابهای توقیف شده و یا بلاتکلیف نشر ققنوس در ارشاد بیش از 50 عنوان است. بنابراین اگر تعداد کتابهای بلاتکلیف و توقیف شدهی سایر ناشران فعال را نیز در نظر داشته باشیم، به آمار قابل توجهی میرسیم.
تهوری با انتقاد نسبت به شیوهی تعامل مسوولان اداره کتاب با ناشران و مولفان اظهار داشت: متاسفانه این اواخر، ادارهی کتاب شباهت زیادی به سفارتخانهی کشورهای خارجی پیدا کرده بود؛ زیرا همانطور که در مراجعه با سفارتخانهها برای اخد ویزا، گاهی بدون اعلام دلیل تنها به گفتن این جمله که ویزا به شما تعلق نگرفته است، مسوولان ادارهی کتاب نیز هیچ وظیفهای نسبت به ارائهی دلایل و اطلاعات برای خود قائل نبودند.
وی درمورد اعلام نظر جدید علی جنتی درمورد بررسی دوبارهی کتابهای توقیف شده و بلاتکلیف، گفت: این حرف برای من و تمام اهالی نشر، حرف امیدوارکننده و خوشحال کنندهای است. اما خودتان هم اطلاع دارید که اگر ارشاد بخواهد به وضعیت این کتابها بررسی کند که قطعا مستلزم بازخوانی و اعلام نظرهای دوباره و چند باره است، مستلزم صرف زمان و نیروی بسیار زیادی خواهد بود. تا جایی که نیروهای حاضر در دایره کتاب، باید تمام انرژی خود را روی این کتابها بگذارند و هیچ درخواست تازهای را از ناشران دریافت نکنند.
مدیر روابط عمومی نشر ققنوس ادامه داد: مسالهی بعدی نیروهای فعال در دایرهی ممیزی است که جای نگرانی دارد. همانطور که میدانید بخش عمدهای از ممیزان این اداره از دورههای قبلی – حتی از زمان آقای میرسلیم - ثابت بودهاند و در هر دورهای تقریبا با متر و معیارهای مشابهی به کار ممیزی پرداختهاند. بنابراین اگر رویکرد آقای جنتی رویکردی گشایشگر است، بررسی مجدد کتابها باید با رویکردی متفاوت دنبال شود؛ نه با همان رویکردها و همان ممیزان.
وی ضمن تاکید بر این مطلب که بخش عمدهای از ممیزان ادارهی کتاب باید تغییر کنند، اضافه کرد: هرچند از میان افراد متخصص و کاربلد، کمتر کسی حاضر است به عنوان ممیز با ادارهی کتاب همکاری کند اما به هر حال ایجاد تحول و گشایش در این بخش مستلزم به کارگیری نیروهای کاربلد است؛ نیروهایی که شناختی قانونی از خطوط قرمز داشته باشد، نه اینکه با اعمال سلیقه کار خودش را پیش ببرد.
تهوری در پاسخ به این سوال که "با در نظرگرفتن شرایط و پتانسیلهای موجود، چقدر با گشایش ارشاد نسبت به کتابهای توقیف شده و بلاتکلیف امیدوارید؟" گفت: من چندان خوشبین نیستم که این امکان برای ارشاد مقدور باشد. البته به طبع کار سخت و دشواریست و چندان هم نباید سطح انتظاراتمان را بالا ببریم.
وی با اشاره به حساسیتهای حوزهی نشر در بخش معاونت فرهنگی، اظهار داشت: همانطور که دیدیم انتخاب معاون امور فرهنگی نزدیک به دو ماه طول کشید. از طرفی انتخاب شخصی شایسته برای مدیریت بر ادارهی کتاب کار بسیار دشواریست. به همین دلیل هم باید باشد که فعلا به انتخاب سرپرست بسنده شدهاست. اما طبق قانون آقای صالحی(معاون امور فرهنگی ارشاد) باید هرچه سریعتر شخصی را به عنوان مدیرکل برای این اداره معرفی کند زیرا سرپرست نه اختیارات مدیرکل را دارد و نه مسوولیت چندانی را قبول میکند. بنابراین تا زمانی که مدیرکلی برای این ادارهی بسیار مهم انتخاب نشود، نمیتوان انتظار گشایش و تحول در بخش نشر داست.
مدیر روابط عمومی نشر ققنوس همچنین در پاسخ به این سوال که "آیا ظرف دو-سه ماه گذشته گشایشی را در شیوهی ممیزیها و اصلاحیهها احساس کرده است یا خیر؟"، گفت: تا حدودی بله! اما عناوینی که طرف این مدت مجوز یا اصلاحیهها شان صادر شده، از ماهها قبل(از پیش از تابستان) به ارشاد فرستاده شده بودند. بنابراین با درنظر گرفتن این مطلب که پاسخگویی به هر کتاب باید ظرف 15 روز انجام شود، من فکر نمیکنم صدور این تعداد عنوان کتاب با این فاصلهی زمانی، شقالقمر به حساب بیاید.