به نظر می رسد که نتیجه انتخابات سوپاپ تخلیه حباب در بازارهای مالی شد چنانکه بعد از گذشت حدود 10 روز از دگرگونی سیاسی بازار سکه و ارز رو به کاهش گذاشته است
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۵ تير ۱۳۹۲ ساعت ۰۵:۵۲
ریزش قیمت سکه و ارز از آثار اولیه انتخابات سیاسی بود، اگرچه این تحول سیاسی موجب شکسته شدن تحریم خرید و فروش مسکن شد اما خطر سرازیر شدن نقدینگی های سرگردان به سوی بازار مسکن و تشدید حباب در این بازار پیش بینی می شود.
حباب در بازار مسکن هنگامی رخ میدهد که فاصله زیاد میان قیمتهای عرضه و تقاضای مسکن به وجود میآید به طوری که این افزایش قیمت بسیار فراتر از قدرت خرید عموم مردم است.
منحنی قیمت مسکن طی یکسال گذشته به ویژه در تهران با توجه به قیمت ارز و طلا افزایش پیدا کرد اما این رشد قیمت در مواجه با عدم توان خرید از سوی متقاضیان در رکود تورمی و از نظر کارشناسان غیر منطقی فرو رفت.
طی چند ماه گذشته خریداران و فروشندگان مسکن در انتظار تحول سیاسی کشور و تاثیر آن بر قیمت ها بودند به نظر می رسد که نتیجه انتخابات سوپاپ تخلیه حباب در بازارهای مالی شد چنانکه بعد از گذشت حدود 10 روز از دگرگونی سیاسی بازار سکه و ارز رو به کاهش گذاشته است.
بنا بر اعلام رییس اتحادیه مشاوران املاک بهار امسال حجم معاملات مسکن در تهران حداقل 25 تا 30 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش پیدا کرد اما انتظارات پس از انتخابات رنگ دیگری گرفته است.
اگرچه به نظر می رسد تحریم خرید و فروش در بازار مسکن شکسته شده اما این موضوع به تنهایی نمی تواند موجبات افت قیمتها را به همراه داشته باشد چرا که با توجه به ریتم تند رشد قیمت، نگرانی از تورم مجدد و جهش نرخ در فروشهای گسترده تابستانی وجود دارد.
طی چند روز گذشته آثار اولیه انتخابات در بازار سکه و ارز مشاهده شد چنانکه روند نزولی نرخ ها، سیل سکه و ارزهای خانگی را به سمت بازار روانه کرد اما بنابر اظهارات اغلب کارشناسان اقتصادی احتمال فرار نقدینگی از بازارهای یاد شده به بازار مسکن وجود دارد.
طی دو سال گذشته بازار ارز و سکه توانست بخش عمده نقدینگی معطل در اقتصاد را به سمت خود جذب کند و اکنون اگر دولت آینده بتواند اوضاع اقتصاد را سامان و روابط خارجی را بهبود ببخشد، به طور قطع جذابیت سفتهبازی در بازارهای ارز و طلا از بین میرود و احتمال سرازیر شدن هزاران میلیارد تومان نقدینگی سرگردان به سمت بازار مسکن قوت می گیرد.
البته دیدگاه امیدوارکننده دیگری از سوی فعالان حوزه مسکن مطرح می شود مبنی بر اینکه همانطور که سال گذشته افزایش نرخ سکه توانست قیمت مسکن را بالا بکشد افت نرخ آن در امسال نیز قیمت مسکن را متزلزل کند.
بنابر دیدگاه های اقتصادی تخلیه حباب مسکن در شرایط تورمی با ثابت ماندن قیمت مسکن و افزایش نرخ سایر کالاها اتفاق می افتد در چنین شرایطی قیمت واقع مسکن افت می کند البته راههای جلوگیری از بزرگ شدن حباب قیمت کاهش حجم نقدینگی و افزایش نرخ بهره است.
اگرچه انتخابات سیاسی اخیر آثار اولیه خود را بازارهای مالی گذاشته اما باید منتظر اتخاذ سیاست های دولت جدید و تدابیر آن در بخش مسکن بود.