10 تا 15سال طول كشيد تا از سال 80 نرخ ارز تك نرخي شود، يك سياست نادرست بانك مركزي سبب شد تا امسال نرخ ارز دونرخي شود كه اين تصميم علاوه بر باد دادن زحمات 15 ساله مذكور، نرخ ارز را در بازار سياه افزايش داد.
تاريخ انتشار: سه شنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۸:۱۰
عباس هشي در گفت و گو با فارس اظهار داشت: وزير اقتصاد بايد در مديريت استراتژيك بانك مركزي از نظر چگونگي اتخاذ تصميمات كلان و مسائل كارشناسي اين تصميمات بازنگري كند.
* حرفهاي بانك مركزي مانند سالهاي 68 تا 72 است كه به افزايش بيرويه نرخ ارز انجاميد
اين استاد دانشگاه، با تأكيد بر اينكه مهمترين وظيفه بانك مركزي حفظ ارزش پول است گفت: بانك مركزي اخيراً بحث كاهش 24 ساعته نرخ ارز را مطرح كرده است، در حالي كه اينگونه حرف زدنها مانند صبحتها و سياستهاي سالهاي 68 تا 72 است كه سبب افزايش بي رويه نرخ ارز شد. اين كارشناس اقتصادي با بيان اينكه با حرف زدن و عمل با آزمون و خطا نمي توان به حفظ ارزش پول و مديريت بازار ارز اقدام كرد افزود: دولت به شرطي مي تواند نرخ ارز را كنترل كند و آن را كاهش دهد كه بتواند ابتدا يك تصميم گيري كارشناسي داشته باشد و با اتخاذ يك تصميم كارشناسانه، براي حفظ ارزش پول و كاهش نرخ برابري دلار اقدام كند و در اين ميان نيز، همچنان در اجراي تصميمات اتخاذي، ثبات لازم را داشته باشد.
* آثار افزايش نرخ ارز از چند منظر
هشي گفت: به آثار افزايش 10 درصدي نرخ ارز از چند منظر مي توان نگريست، از منظر صادركنندگان اين افزايش كمك خوبي به آنها است. از منظرحسابهاي ملي اين افزايش به معناي كاهش ارزش پول ملي است و از ديد مردم نيز اين اتفاق يعني، افزايش هزينه زندگي مردم كه دو مورد اخير، مطلوب نيستند.
* عدم مديريت مطلوب بانك مركزي بر بازار ارز
وي با اشاره به نوسانات اخير نرخ ارز در ايران گفت: اين نوسانات نشان مي دهد كه بانك مركزي نتوانسته مديريت مطلوب بر بازار ارز و كنترل نرخ ارز داشته باشد، چرا كه در جاهايي كه بايد به ميزان كافي ارز عرضه مي كرد چنين نكرد و اين سبب شد تا هم اكنون نرخ ارز افزايش يابد.
* دو عامل موثر بر افزايش نرخ ارز
اين استاد دانشگاه اضافه كرد: افزايش نرخ ارز ناشي از دو اتفاق رخ داد. يكي به سبب شرايط تحريم در ارتباط با نقل و انتقال پول و اعتبارات اسنادي بود كه تقاضا براي خريد نقدي دلار را افزايش داد. دليل دوم نيز به سبب افزايش تقاضاي مردم عادي براي خريد ارز و سكه بود. دليل اخير نيز در عواملي همچون كاهش نرخ سود سپرده ها، افزايش هزينه ها بعد از عيد و... ريشه داشت.
* عدم ثبات سياستهاي بانك مركزي در خصوص نرخ ارز
وي با انتقاد به اينكه بانك مركزي در خصوص سكه به موقع عمل كرد ولي در خصوص ارز، سياست يكسان و پايداري نداشت گفت: افزايش نرخ ارز توسط بانك مركزي تنها منافع برخي دلالان را تأمين كرد و موجبات كنترل نرخ ارز را فراهم نكرد.
هشي گفت: 10 تا 15سال طول كشيد تا از سال 80 نرخ ارز تك نرخي شود، يك سياست نادرست بانك مركزي سبب شد تا امسال نرخ ارز دونرخي شود كه اين تصميم علاوه بر باد دادن زحمات 15 ساله مذكور، نرخ ارز را در بازار سياه افزايش داد. وي با انتقاد به اينكه چرا وقتي وزير اقتصاد به عنوان مسئول اقتصادي كشور، بر لزوم كاهش نرخ ارز تأكيد مي كند، بانك مركزي اعلام مي كند نرخ ارز را 24ساعته كاهش مي دهيم در حالي كه چند روز قبل از آن نرخ ارز را عملاً دو نرخي كرده و منجر به افزايش آن شده است افزود: سياستهاي اخير بانك مركزي سبب بروز نگراني در مردم و هجوم آنها به بازار ارز شده است. در حالي كه بايد اين سياستها مبتني بر نظرات كارشناسي اعمال مي شد و در اجرا اين سياستها و تصميمات نيز به شكل با ثبات عمل مي شد.