افزايش قيمت بليط سينماها؛ بحران تازه سينماي ايران در سال 91
سينماي ايران هنوز به آن حد از قدرت جذب مخاطب نرسيده است که ابزار تشويقي خود را تبديل به ابزار هدايتي کند تا از اين روند به نتيجه دلخواه برسد
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۳۲
بحران افزايش قيمت بليط که نتيجه بحران اقتصادي و معيشت خانواده سينما است و افزايش نرخ تورم در اين رابطه بسيار تاثيرگذار بوده است يکي از مسائلي است که قطعا مديريت سينماي ايران را در سال 91 با بن بست روبرو ميکند.
خبر افزايش قيمت بليتهاي سينما در سال جديد رسماً اعلام شد. اتفاقي که هر چند رخ دادن آن دور از ذهن نبود؛ اما افزايش 50 درصدي قيمت بليط در سال 91 بيش از آنکه نتيجه يک خرد جمعي باشد؛ به نظر ميرسد بيشتر نتيجه نگاه عجولانه تصميمگيران حوزه اکران و نمايش فيلمها است. سينماي ايران هنوز به آن حد از قدرت جذب مخاطب نرسيده است که ابزار تشويقي خود را تبديل به ابزار هدايتي کند تا از اين روند به نتيجه دلخواه برسد.
اکران فيلمهاي بي کيفيت و خنثي که در طول سال بي رونقي را بر سالنهاي سينما حاکم کرده بود با تصويب قيمت جديد بليطهاي سينما؛ سينماي ايران را وارد بحران تازهاي ميکند. بحراني که عواقباش توليد، پخش و عرضه محصولات سينمايي را تحتالشعاع قرار ميدهد.
حبيب كاوش سخنگوي شوراي صنفي نمايش با اعلام اين خبر گفت: با تصميم شوراي صنفي نمايش و تاييد اداره كل نظارت و ارزشيابي از ابتداي سال 91 قيمت بليت سينماها در پنج پرديس فرهنگ، جوان، آزادي، زندگي و ملت تا شش هزار تومان افزايش پيدا خواهد كرد و قيمت بليت سينماهاي ممتاز نيز چهار هزار تومان ميشود. وي همچنين بليت سينماهاي درجه يك را 3 هزار تومان اعلام كرد.
سيدضياء هاشمي رييس جامعه صنفي تهيهكنندگان ضمن اعلام موافقت خود درباره افزايش قيمت بليت در سال 91 گفت:« در خواستي كه شوراي صنفي داشته است، يك افزايش هزار توماني است. به اين شكل كه سينماهاي مدرن 6 هزار تومان، سينماهاي ممتاز 4 هزار تومان و سينماهاي درجه يك 3 هزار تومان افزايش بليت خواهند داشت. بنابراين تنها 6 سالن در كل كشور وجود دارد كه نرخ بليت آنها، به 6 هزار تومان ميرسد. اين اقدام به نفع سينماهاي غيرمدرن است تا تحتالشعاع سالنهاي مدرن قرار نگيرند.
هاشمي افزود: در واقع چارهاي جز اين وجود نداشت و از آنجا كه توليدات سينما، يك افزايش 50 درصدي داشتهاند، جز با افزايش قيمت بليت، نميتوان نياز گيشه را تأمين كرد.
وي در پايان گفت: البته به احتمال زياد، پس از تعطيلات نوروز، تدابيري را براي روزها و ساعاتي خاص در هفته خواهيم انديشيد.
به گزارش CHN همچنين محمد اشرفي، مدير سينما ماندانا، در همين رابطه گفت: قيمت بليتهاي سينما، دو سال است كه هيچ افزايشي نداشته است و ما مجبور به اين اقدام بوديم. در حال حاضر سينماداران در هزينه جاري سالنهاي خود هم ماندهاند. در شرايطي كه بخشي از فروش به دارايي و عوارض شهرداري و همينطور صاحبان فيلم تعلق ميگيرد، سينمادار چارهاي جز افزايش دادن قيمت بليت ندارد.
وي گفت: اين بها از طريق شوراي صنفي به وزارت ارشاد پيشنهاد شده و تصميم نهايي برعهده خود آنهاست.
رييس هيات مديره انجمن سينماداران درباره افزايش قيمت بليت سينماها گفت: قرار است با تمهيدات مختلفي از جمله نيمبها كردن قيمت بليت سينما در دو روز هفته پيامدهاي احتمالي حاصل از افزايش قيمت بليت را كنترل كنيم.
محمدقاصد اشرفي درباره علت افزايش قيمت بليت سينماها بيان كرد: پيشنهاد افزايش قيمت از سوي شوراي صنفي نمايش و اداره كل نظارت و ارزشيابي بود؛ چرا كه قيمت بليت در سه سال گذشته افزايش نيافته بود، اين در حالي است كه در طول اين سالها هزينه هاي تمام شده براي سينمادار بين 300 تا 400 درصد افزايش يافته بود.
وي ادامه داد: هزينه توليد فيلم در سالهاي گذشته بسيار افزايش يافته است، همچنين سينمادار نيز براي نگهداري سينما بايد هزينههاي بسياري زيادي را انجام دهد. حال اگر اين دو رقم را با يكديگر جمع بزنيد ميبينيد كه همه اين هزينهها نميتواند با گيشه فعلي تامين شود.
رييس هيات مديره انجمن سينماداران در پاسخ به سوالي درباره پيامدهاي احتمالي افزايش قيمت بليت و كاهش تعداد مخاطبان سينما گفت: ما راهكارهايي را در نظر گرفتهايم تا مخاطبان بتوانند با كمترين هزينه به سينما بروند به عنوان مثال يكي از راهكارهايمان نيم بها كردن قيمت بليتها براي دو روز در هفته است تا دوستداران سينما فيلمهاي مورد علاقهشان را با فراغ بال پيگيري كنند.
اشرفي همچنين خاطرنشان كرد: به دليل آنكه ساماندهي اكران در اختيار شوراي صنفي نمايش است و نماينده سينماداران نيز در اين شورا حضور دارد، ما راهكارهايي را براي افزايش تعداد مخاطبان سينما طراحي و به اين شورا ارائه خواهيم داد.
اين عضو شوراي صنفي نمايش درباره تركيب احتمالي فيلمهاي نوروزي نيز اظهار كرد: ديروز آخرين مهلت براي سرگروههاي سينمايي بود تا قراردادهاي نوروزي خود را منعقد كنند. شوراي صنفي نمايش امروز ـ چهارشنبه 17 اسفندماه ـ تشكيل جلسه داده و تركيب قطعي اكران نوروز را معرفي خواهد كرد.
سيروس تسليمي، پخشكننده سينما نيز ضمن اعلام اين نكته كه سينما ناگزير به اين افزايش نرخ بوده است گفت: دو سال بود كه هيچ تغييري در مبلغ بليت نداشتيم و فكر ميكنم در حال حاضر اين افزايش قيمت، عادلانه است. به هر حال توليدات سالانه افزايش پيدا كردهاند و هزينههاي ساخت هم بالا رفته است.
تسليمي افزود: در سينماي ايران، حتي اگر يك فيلم ضعيف رايگان هم اكران شود، بدون مخاطب باقي ميماند و كار اگر قوي از آب درآمده باشد حتماً مشتري خودش را خواهد داشت. مگر تئاترهاي خوب 15 هزار توماني ما، با سالنهاي پر از تماشاچي مواجه نميشوند؟
وي در پايان تأكيد كرد: هميشه فيلم خوب ساختن از بالا بردن قيمت بليت، بهتر است اما در شرايطي كه چارهاي وجود ندارد، اين افزايش نرخ اجتناب ناپذير است.
سخنگوي کانون پخشکنندگان سينماي ايران از تشکيل جلسه اين کانون و موارد مطرح شده در آن خبر داد. علي سرتيپي در اين ارتباط گفت: اين کانون چند روز پيش تشکيل جلسه داد و دفاتر پخش مورد ارزيابي قرار گرفتند، از ميان 28 دفتر که داراي مجوز هستند، 5 دفتر بدون فعاليت، 4 دفتر نيمه فعال و 19 دفتر فعال تشخيص داده شدند.
وي افزود: موارد مطرح شده در اين جلسه به اداره کل نظارت و ارزشيابي ارشاد جهت اقدامات لازم منعکس کرديم. همچنين قرار شد دفاتر نيمه فعال اگر فعاليت خود را از سر نگيرند از چرخه پخش سينماي ايران خارج شوند.
مدير دفتر فيلميران و پرديس سينمايي شکوفه در ارتباط با افزايش قيمت بليتهاي سينما به مبلغ 6000 هزار تومان هم گفت: به عقيده من رقم تعيين شده مناسب است. هزينههاي توليد و نمايش بالا رفته و اين حداقل قيمتي است که براي پرديسهاي سينمايي در نظر گرفته شده است.وي ادامه داد: شايد اين رقم به تعداد تماشاگران در سال 91 ضربه وارد کند. اما بهتر است شرايط و وضعيت موجود در سينماي ايران به لحاظ اقتصادي را در نظر بگيريم. نسبت به اين اوضاع قيمت بليتها گران نيست. اميدوارم اين رقم تاثير منفي در آمار مخاطبان سينما نداشته باشد و مورد استقبال قرار بگيرد.
مدير سينما فرهنگ ضمن تأکيد بر لزوم افزايش قيمت بليت سينماها، افزايش ناگهاني 2 هزارتوماني آن را باعث ريزش مخاطب در ماههاي ابتدايي سال 91 دانست.
علي هيربد در ارتباط با افزايش قيمت بليتها در سال 91 به گفت: افزايش 2000 توماني قيمت بليتها در سال 91 قطعا با ريزش مخاطب در ابتداي سال روبرو ميشود. و اکران نوروزي امسال برخلاف سال گذشته خيلي رونق نخواهد داشت. در نوروز 90 ما اکران فيلم «جدايي نادر از سيمين» را داشتيم که به هر حال مخاطبان زيادي منتظر ديدن آن بودند.
وي افزود: بهتر است اين افزايش قيمت با 5000 تومان شروع شود، زيرا اين رقم براي مخاطب منطقيتر به نظر ميرسد. البته با توجه به هزينههاي بالا بايد ما با افزايش قيمت روبرو شويم. ما در طول سال رقمهاي زيادي را براي هزينههاي برق، آب و گاز پرداخت ميکنيم.
هيربد ادامه داد: همچنين هزينههاي پشتيباني و نگهداري سينما و دستمزد کارمندان در حال افزايش است و با توجه به اين موضوع بايد در قيمت بليتهاي سينما در سال 90 نيز تجديد نظر شود.
وي درباره نوسازي سينما فرهنگ هم گفت: طي صحبتهايي که با ميرعلايي مدير بنياد سينمايي فارابي داشتيم قطعا اين کار سال 91 آغاز خواهد شد. ايشان پيگير کار هستند. اما زمان پايان و تحويل اين سينما به پيمانکار و بودجهاي که ارشاد براي آن در نظر گرفته است برميگردد.
هيربد افزود: اين سينما در مساحت 1800 متر و بصورت 12 سالنه ساخته خواهد شد و قطعا طبقاتي نيز به پارکينگ اختصاص خواهد يافت.
مدير كل اداره نظارت و ارزشيابي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي درباره افزايش قيمت بليتهاي سينما از سال آينده گفت: بحث افزايش و يا عدم افزايش قيمت بليت به طور طبيعي در اواخر هر سال همزمان با تعيين آييننامه شوراي اكران تنظيم ميشود و براي اجرا به اداره كل ميآيد و هر سال نيز بحث افزايش قيمت بليت مطرح بوده است.
عليرضا سجادپور در رابطه با روند منطقي افزايش قيمت بليط سينماها گفت:« ما طي دو سال اخير افزايش قيمت بليت نداشتيم و اين زمان كه از خرداد 88 آغاز شد بسيار طولاني شد كه اين منطقي نيست و بايد فكري به حال اين ميكرديم؛ چرا كه سينماداران و تهيه كنندگان با افزايش هزينهها مواجه بودند و من موافق بالا رفتن قيمت بليت بودم و بيشتر از اين نميشد قيمت را ثابت نگه داشت.»
سجادپور با بيان اينكه بايد توجه داشت كه شش هزار تومان مربوط به برخي از سينماهاي مدرن است، گفت: اين رقم سقف است و در برخي شهرستانها ممكن است تا دو هزار تومان هم پايين بيايد و بسته به درجه سينما و وسعت شهر دارد و اين افزايش با درجه بندي اعمال ميشود.
وي با بيان اينكه مكانيزمهايي براي بخشي از مردم كه توانايي پرداخت اين هزينه را ندارند پيش بيني ميشود،اظهار كرد: ممكن است روز نيمبهاء از يك روز به دو روز تبديل شود و ساعتهايي از روز قيمت بليت نميبهاء شود كه اين مشخص و همزمان با افزايش قيمت بليتها اجرايي خواهد شد.
سجادپور تاكيد كرد: به هر حال در سازمان سينمايي تمهيداتي مانند كارت سينما و يا اختصاص بليت به ارگانها انديشيده خواهد شد تا ضمن كم كردن هزينه فيلم ديدن براي مخاطبين بخشي از اين هزينه توسط ما پرداخت شود تا مشكل خاصي پيش نيايد.
بحران افزايش قيمت بليط که نتيجه بحران اقتصادي و معيشت خانواده سينما است و افزايش نرخ تورم در اين رابطه بسيار تاثيرگذار بوده است يکي از مسائلي است که قطعا مديريت سينماي ايران را در سال 91 با بن بست روبرو ميکند. اين بحران از جايي شروع ميشود که سينماها با سالنهاي خالي از تماشاگر روبرو شوند و آن موقع است که سينماداران و متصديان سينماي کشور بايد به فکر چارهاي براي حضور و رونق گيشه کنند.
ورود فيلمهاي روي پرده به فاصله بسيار کم از زمان اکران آن در شبکه ويدئويي کشور آن هم با قيمت نصف قيمت يک بليط سينما اتفاق ديگري است که تماشاگر را از سالن سينما به پاي دستگاه پخش خانگي ميکشاند و ديگر بايد صنعت سينماي ايران به فکر توليد آثار ويدئويي کند که در اين صورت نه سازمان سينمايي به عنوان متصدي سينما معني ميدهد و نه جشنوارهاي و جشني.
بايد ديد در اين رقابت سودجويي طرفين براي کسب موقعيت بهتر در حفظ منابع مالي؛ سينماداران و سينماگران موفق خواهند شد مخاطب را راضي نگه دارند يا اينکه مخاطب با قهر کردن از سالن سينما، رکودي که در سال 55 و در سال 75 بر سينما سايه افکنده بود باز هم به آن دچار ميشود يا خير؟ رکودي که نتيجه دولتي کردن بودجه و نظارت بر سينما و سينماداران بود و تصميمات غير عقلاني بر آن سايه افکنده بود.