اقتصاد ایران به شدت به خبرهای بد واکنش نشان می دهد و به سرعت قیمت ها افزایش می یابد، اما برای کاهش قیمت در نتیجه خبرهای مثبت، مقاومت می کند
تاريخ انتشار: يکشنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۱۹:۵۸
با اینکه قیمت ارز و طلا از هفته گذشته رو به کاهش گذاشته است، اما به نظر می رسد مردم باید مدت زمان دیگری منتظر باشند تا تاثیر این کاهش قیمت ها را در معیشت و زندگی خود احساس کنند.
با اینکه قیمت ارز و طلا از هفته گذشته رو به کاهش گذاشته است، اما به نظر می رسد مردم باید مدت زمان دیگری منتظر باشند تا تاثیر این کاهش قیمت ها را در معیشت و زندگی خود احساس کنند. این امر چند دلیل اساسی دارد. یکی از دلایل مهم آن، انتظار بازار و فعالان اقتصادی برای به ثمر رسیدن چشم انداز مثبت به وجود آمده در حوزه سیاست خارجی و بحث های مربوط به پرونده هسته ای کشورمان است.
دلیل دیگر زمان لازم برای اطمینان بازار به برنامه های دولت در حوزه اقتصاد است. اما مهم تر از این دو مورد، ماهیت چسبندگی قیمت ها بخصوص در کشور ماست. تجربه نشان داده است که اقتصاد ایران به شدت به خبرهای بد واکنش نشان می دهد و به سرعت قیمت ها افزایش می یابد، اما برای کاهش قیمت در نتیجه خبرهای مثبت، مقاومت می کند. این مشکلی است که بارها در اقتصاد ایران اتفاق افتاده است و درخصوص کاهش قیمت هایی که در چند روز گذشته در بازار ارز و طلا رخ داده است هم باید منتظر چنین روندی بود و نباید انتظار داشت که قیمت ها به سرعتی که قیمت ارز و طلا کاهش یافته است، نزولی شود.
از سوی دیگر، درست است که حدود 80 درصد از تورم موجود ناشی از کاهش ارزش پول ملی در 18 ماه گذشته است، اما بخش دیگری از آن به دلیل تورم ساختاری است که در اقتصاد کشور وجود داشته و همیشه از ان رنج برده ایم. با جهش های قیمت ارز که در ماه های گذشته اتفاق افتاد، قیمت بسیاری از کالاها و خدمات هم به سرعت متاثر شد و آن پتانسیلی که از تورم ساختاری در اقتصاد کشور وجود دارد، آزاد شد. نتیجه این وضعیت به خطر افتادن معیشت مردم و بی اثر شدن حقوق و دستمزدهای آنها بود. اما اینکه انتظار داشته باشیم، با بهبود ارزش پول ملی کالاها و خدمات به قیمت های سابق خود بازگردند، کمی دور از ذهن است هر چند که انتظار برای کاهش محسوس قیمت ها هم غیرمنطقی نیست و انتظاری درست است.
درخصوص کاهش قیمت ارز هم ذکر این نکته دارای اهمیت است که جدا از تاثیر خبرهای مثبت سیاسی، اقدام های بانک مرکزی بخصوص بازارگردانی ارز، تدوین سیاست صحیح درخصوص سپرده های ارزی و تزریق دلار به بازار آزاد نقش بسزایی داشته است و نباید فراموش کرد که تنها این جو روانی نیست که بر بازار حاکم شده است. از سوی دیگر با کاهش قیمت ارز مشاهده کردیم که قیمت طلا نیز در بازار کاهش یافت.
اما آنچه دارای اهمیت است، تدوین و اجرای برنامه هایی از سوی دولت است که بتواند رشد اقتصادی مناسب را تحقق بخشد و تورم را کنترل کند. در چنین شرایطی است که اگر قیمت دلار به حدود 2هزار تومان برسد، می توان در میان مدت و بلند مدت انتظار داشت که سطح کیفی زندگی مردم بهبود یابد.