اوباما: نگران دست درازی بیشتر روسیه به خاک اوکراین هستم
اینکه در طول دو هفته در کریمه همه پرسی صورت بگیرد و بعد روسیه آن را به خاک خود منضم کند، چیزی است که همه دنیا آن را رد می کنند
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۶ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۲۶
رئیس جمهور آمریکا در نشست خبری در لاهه گفت: ممکن است تحریم روسیه به اقتصاد و برخی صنایع ما نیز آسیب برساند ولی ما عزم این کار را داریم.
باراک اوباما در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اینکه منتقدان می گویند وی و دولتش نیات پوتین را درک نمی کنند و سوالی دیگر درباره جاسوسی تلفنی از مردم و شرکت های مخابراتی گفت: در خصوص انگیزه رئیس جمهور پوتین باید بگویم گمانه زنی های زیادی در این خصوص صورت گرفته است ولی من علاقه چندانی به انگیزه ها ندارم و برای من بیشتر حقیقت و اصولی مطرح است که نه فقط آمریکا بلکه همه جامعه جهانی انتظار دارند محترم شمرده شوند.
وی افزود: به نظر من هیچکدام از ما در این موضوع که روسیه بسیار علاقمند بود همه آنچه را که در اوکراین می گذرد، زیر نظر داشته باشد، تردیدی نداشتیم. این مساله تازه ای نیست و سالهاست که ادامه داشت و به روزهای انقلاب نارنجی باز می گردد. با این حال، آنچه که ما بارها گفته ایم این است که این به مردم اوکراین باز می گردد که تصمیم خود را درباره سازماندهی و اینکه با چه کسانی می خواهند تعامل کنند، بگیرند.
رئیس جمهور آمریکا افزود: این باور را نیز همیشه داشتیم که اوکراین با روسیه رابطه خواهد داشت؛ همواره ارتباط های تاریخی قوی بین دو کشور بود. ولی این دست درازی روسیه به تمامیت ارضی اوکراین یا حاکمیت این کشور قابل قبول نیست و این چیزی است که روی داده است و من از همان اوایل نیز گفتم در صورتی که روسیه دست به چنین کاری بزند، پیامدهایی در انتظارش خواهد بود. ما نیز در همکاری با شرکای اروپایی و غربی خود تحریم هایی را علیه این کشور اعمال کردیم که هم اکنون نیز آثاری بر اقتصاد این کشور گذاشته است.
وی گفت: حال، من این را نیز گفته ام که ما آنچه را که در کریمه روی داده است، به رسمیت نمی شناسیم. اینکه در طول دو هفته در کریمه همه پرسی صورت بگیرد و بعد روسیه آن را به خاک خود منضم کند، چیزی است که همه دنیا آن را رد می کنند. با این حال، نگرانی ما دست درازی های بیشتر از روسیه به خاک اوکراین است. برای همین من اعلام کردم و نیز شورای اروپا نیز اعلام کرد که در حال رایزنی و ایجاد چارچوبی هستیم تا در صورتی که روسیه گام بعدی را برداشت، تحریم های بیشتری علیه مسکو اعمال کنیم.
همچنین چیزی که گفته ایم و همچنان بر آن پای می فشاریم این است که راه دیگری نیز پیش روی روسیه است.
اوباما گفت: دولت اوکراین گفته است که آماده مذاکره با روسیه است و آمادگی دارد تا الزامات بین المللی خود را به عهده بگیرد. جامعه جهانی نیز از رویکرد دیپلماتیک که امکان کاستن از تنش ها را فراهم می آورد، باعث دور شدن نیروهای روس از مرزهای اوکراین می شود، انتخابات سریع را سازماندهی می کند تا مردم اوکراین سران خود را برگزینند، حمایت می کند. پیش بینی من نیز این است که اگر به مردم اوکراین امکان تصمیم گیری داده شود، آنان می خواهند با اروپا و نیز با روسیه در ارتباط باشند و این یک بازی بی نتیجه نخواهد بود. به نظر من نیز نخست وزیر اوکراین و دولت فعلی نیز خویشتنداری بسیاری نشان داده اند و آمادگی خود را برای رویکردی دیپلماتیک نشان داده اند.
وی گفت: حال این نوبت روسیه است که مسئولانه عمل کند و نشان دهد که آماده است بر اساس معیارها و قوانین بین المللی رفتار کند. به نظر من نیز اگر چنین گزینشی داشته باشد، نتیجه بهتری حاصل خواهد شد و اگر اینگونه نباشد، تاوان بیشتری بر این کشور تحمیل می شود و قطعا تاثیر اقتصادی بیشتر این اقدامات برای روسیه خواهد بود. از این رو به نظر من این انتخاب بدی برای پوتین خواهد بود ولی در هر صورت، وی رئیس جمهور روسیه است و انتخاب به عهده خودش است.
رئیس جمهور آمریکا افزود: کاری که ما تا کنون کرده ایم این است که تحریم ها و محدودیت های روادیدی را به شکلی اعمال کنیم که بر افراد تاثیر داشته باشد و اموال این افراد مسدود شده است. همچنین یک بانک خاص در روسیه تحریم شده است که بانک ترجیحی کسانی است که از مقامات روسیه برای چنین اقداماتی حمایت می کنند. با این حال، هنوز تحریم هایی را که بر کلیت اقتصاد روسیه تاثیر می گذارد نگاه داشته ایم. نه فقط پیشنهاد من بلکه پیشنهاد شورای اروپا نیز این است که اگر این اقدامات ادامه داشته باشد، این اقدامات مناسب خواهند بود و احتمالا شامل حوزه هایی مانند انرژی، بخش مالی یا فروش تسلیحاتی یا حتی تجارت بین روسیه با آمریکا و اروپا خواهد بود.
اوباما گفت: کاری که ما در حال حاضر انجام می دهیم این است که در سطح فنی، در حال بررسی آثار هر کدام از این تحریم ها هستیم. برخی تحریم های خاص، به برخی از کشورها بیش از کشورهای دیگر آسیب می رسانند ولی همه این را قبول داریم که باید برای اصول اساسی، به پا خیزیم.
وی با پذیرش اینکه ممکن است اخلال هایی در برخی صنایع یا اقتصاد کشورهای تحریم کننده پیش آید، گفت: چیزی که مایه دلگرمی است عزم و اراده ی کشورهای مختلف برای بررسی راه های مشارکت در این فرایند است. با این حال، در صورتی که اوضاع وخیم تر شود ما نیز آمادگی خود را برای مشارکت در این فرایند نشان داده ایم. در کنار برگزاری انتخابات، امید می رود صندوق بین المللی پول نیز ارائه بسته کمک خود به این کشور را برای ثبات بخشیدن به اقتصاد این کشور سرعت بخشد و ما نیز کمک های فنی برای اطمینان از عادلانه بودن انتخابات را نیز ارائه می کنیم. هر چه این انتخابات زودتر برگزار شود، اقتصاد این کشور زودتر به ثبات می رسد.
اوباما گفت: در خصوص سازمان امنیت ملی نیز باید بگویم که من چند ماه پیش از این نهاد و دیگر نهادها خواسته ام که گزینه هایی جدید در اختیار من قرار بدهد و اکنون این گزینه ها در اختیار من است و می توان در رابطه با مرکز داده های تلفن روی آنان کار کرد.
وی گفت: این گزینه ها به دو نگرانی عمده مردم رسیدگی می کنند؛ اول این مساله که گفته می شود دولت در حال ذخیره کردن همه اطلاعات به صورت عمومی است. این اطمینان ایجاد می شود که دولت در موضعی نیست که اطلاعات را ذخیره سازی کند. من بار دیگر این اطمینان را می دهم دولت در موضعی نیست که این کار را صورت دهد. وقتی صحبت از ذخیره سازی کلی اطلاعات می آید، خیلی ها موضع می گیرند و می دانم که نگرانی عمده از این است که در آینده چه روی خواهد داد. پیشنهاد اخیر برای برچیده شدن این نگرانی مطرح می شود.
وی افزود: مساله دوم اینکه مردم نگران این هستند که قضات نه فقط بر روی فرایند کلی بلکه فرایند مربوط به افراد خاص قضاوت کنند. این اطمینان را دارم که این فرایند باعث می شود ما کاری را که لازم است انجام دهیم تا از خطر حملات تروریستی بکاهیم و در عین حال به برخی از نگرانی هایی که مردم دارند رسیدگی شود. من نیز به دنبال همکاری با کنگره هستیم تا هر چه سریعتر قانونی تصویب شود تا ما نیز به صورتی موثر کار شروع قانون را شروع کنیم.
اوباما در نشست خبری با حضور نخست وزیر هلند در لاهه گفت: برای من نگرانی عمده احتمال انفجار یک بمب اتمی در منهتن است.
خبرنگاری با اشاره به نادیده گرفته شدن هشدارهای آمریکا در نقاط مختلف دنیا، از اوباما پرسید آیا قبول دارید که قدرت آمریکا در دنیا در حال افول است؟
اوباما گفت اگر معیار این باشد که اگر آمریکا چیزی را بخواهد و کشورهای دیگر بلافاصله از انجام آن سر باز بزنند، این چیزی است که در بخش های عمده ای از قرن بیستم نیز ادامه داشت. به نظر من تمایز بسیار روشنی بین ما و آنچه که از دیدگاه ما اقدام مناسب به شمار می آید وجود دارد. اینکه ما برای چه می ایستیم و به چه باور داریم در برابر آنچه که در سوال مستتر بود و اینکه دست به اقدام نظامی بزنیم تا از چیزی جلوگیری کنیم، تفاوت وجود دارد.
وی افزود: حقیقت این است که جهان همواره آشفته بود و آنچه که آمریکا همواره تلاش داشته است انجام دهد و می خواهد به آن ادامه دهد این است که جامعه جهانی را براساس اصول و معیارها گردهم آوریم و اینکه دست به اقدام نظامی نمی زنیم، به این معنی نیست که نخواهیم نیروهایی را که علیه ارزش ها و معیارهایی که به آن باور داریم عمل می کنند، پس نزنیم.
اوباما گفت بله حق با شماست؛ جنگ داخلی در سوریه حل نشده است، ولی سوریه هرگز این مقدار منزوی نشده بود. در خصوص اوضاع اوکراین، قرار نیست ما با روسیه وارد جنگ شویم و در گذشته نیز در این خصوص سابقه زیادی بود ولی این بدان معنی نیست که روسیه را منزوی نکنیم. در حقیقت، روسیه اکنون به مراتب منزوی تر از پنج سال پیش است و در زمان حوادث گرجستان، به مراتب بیشتر منزوی تر از دوران شوروی در قرن بیستم بوده است. مساله اینجاست که همواره در دنیا، رویدادهای بدی روی می دهند و آمریکا به عنوان قوی ترین کشور دنیا، به صورتی قابل درک به دنبال راه حل برای این مشکلات است ولی همه عناصر قدرت خود را برای یافتن راه حل در کنار شرکای خود به کار می گیریم و به صورتی روشن، در کنار این معیارها و اصول قرار می گیریم.
وی گفت مواقعی هست که اقدام نظامی مناسب است و زمان هایی وجود دارد که این اقدام به سود منافع امنیت ملی آمریکا یا برخی شرکای ما نیست ولی به این معنا نیست که به تلاش های خود برای روشن کردن اینکه از نظر ما چه کاری درست و چه کاری غلط است، دست برداریم و این کاری است که ما انجام داده ایم.
وی ادامه داد در خصوص اظهارات آقای رامنی که گفته بود روسیه مهم ترین دشمن ژئوپولتیک آمریکاست باید بگویم آمریکا چالش های عمده ای پیش روی دارد. روسیه یک قدرت منطقه ای است که برخی همسایگان خود را تهدید می کند. اوکراین کشوری است که روسیه در آن نفوذ بسیاری داشت. ما نیز نفوذ زیادی بر همسایگان خود داریم ولی نیازی به تجاوز به آنان نداریم تا روابط همکاری قوی تری با آنان داشته باشیم.
وی گفت اینکه روسیه دست به این اقدام نظامی زده است نشان می دهد نفوذش در اوکراین کم شده نه بیشتر و بنابراین واکنش من همچنان این است: اقدامات روسیه مشکل ساز هستند. این اقدامات تهدید شماره یک برای آمریکا به شمار نمی آیند. برای من، چشم انداز انفجار یک بمب اتمی در منهتن نگران کننده تر است. برای همین هم آمریکا به رهبری خود برای جلوگیری از بروز این تهدید به شکلی دایمی ادامه می دهد.
رییس جمهور آمریکا بار دیگر مدعی شد تلاش می کند تا اعتماد عمومی به دستگاه های اطلاعاتی آمریکا بازگردانده شود.
باراک اوباما درباره سوال خبرنگاری درباره اختلاف های خود با سران اداره امنیت ملی آمریکا و نحوه جمع آوری اطلاعات خصوصی شهروندان آمریکایی و دیگر نقاط دنیا گفت: ما در دهه های اخیر، همواره ارتباط های ناگسستنی با سران کشورهای اروپا داشتیم و این روابط، ابعاد مختلفی از جمله اقتصادی، نظامی، ضد تروریسم و فرهنگی داشته است. همانطور که در سخنرانی خود در اوایل سال جاری نیز گفتم، آمریکا بسیار مفتخر است که سابقه همکاری با کشورهای مختلف دنیا برای جلوگیری از تروریسم، اشاعه تسلیحات اتمی یا قاچاق انسان و دیگر موارد را داشته است.
وی گفت: اطلاعات نقش بسیار مهمی در این فرایند دارد ولی چیزی که شاهدش بودیم، مداخله فناوری بود. اصول و ساختار هایی که نتوانستند خود را با روند پیشرفت فناوری در این خصوص همراه سازند و هر چند در یک سال و یک سال و نیم گذشته بررسی هایی درباره آنچه که انجام می شد صورت گرفته است ولی اطمینان دارم که همه اعضای نهادهای اطلاعاتی ما با نهایت حسن نیت کار می کنند و قصدسرک کشیدن به حریم خصوصی شهروندان هلندی، آلمانی، فرانسوی یا آمریکایی در میان نیست.
وی گفت: موضوع این است که به خاطر فناوری های تازه، ممکن است سوء استفاده هایی صورت گیرد و برای همین است که بازنگری های گسترده ای درباره آنچه که می توانیم انجام دهیم صورت گرفته است. کارهایی بودند که بی سابقه بودند، درسخنرانی خود گفتم که قرار است حریم خصوصی برای شهروندان غیر آمریکایی به همان اندازه که برای شهروندان آمریکایی لحاظ می شوند، لحاظ شوند. ما این کار را نه به خاطر الزام های بین المللی بلکه به خاطر اینکه کار درستی است، انجام می دهیم.