کشور اصلا ظرفیت تولیدش به حدی نیست که بتواند روزی دو میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت صادر کند. ما در حال حاضر با کاهش تولید نفت روبرو هستیم، خب چطور می توانیم این رقم را صادر کنیم
تاريخ انتشار: يکشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۲۱:۰۷
ایران و نمایندگان کشورهای موسوم به ۱+۵ سوم خرداد ماه در بغداد به پای میز مذاکره خواهند نشست تا به نوعی آینده رفتار دنیا با ایران و ایران با دنیا را تعیین کنند. در این شرایط، خیلی ها امیدوارند نتایجی مثبت از مذاکرات بغداد به دست آید و حتی به لغو تحریم ها علیه ایران بیانجامد، اما عضو هیات مدیره صادرکنندگان نفت و گاز و مواد پتروشیمی بر این باور است که تحریم های نفتی به این زودی ها لغو نمی شوند. سید حمید حسینی با بیان اینکه تحریم کنندگان جایگزینان نفتی ایران را تعیین کرده اند و با انها قرارداد بسته اند، می گوید: پس از آغاز رسمی تحریم، ایران نمی تواند ۴۰ درصد نفت خود را بفروشد. وی رقم تعیین شده برای صادرات نفتی کشور را در بودجه امسال غیر منطقی دانسته و تاکید می کند که ایران با کاهش تولید نفت وبروست و اصلا نمی تواند روزی دو میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت صادر کند. حسینی در گفت و گو با سکونیوز به نکات دیگری نیز پرداخته که آنها را نیز می خوانید.
حدود ۱۰ روز دیگر دور دوم مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ در بغداد آغاز می شود و برخی معتقدند این مذاکرات می تواند تاثیر زیادی بر قیمت جهانی نفت داشته باشد. نظر شما چیست؟ فکر می کنید قیمت نفت متاثر از نتایج مذاکرات بغداد، بالا و پایین بشود؟ شاید برخی گمان کنند بسته به موفقیت آمیز بودن یا نبودن مذاکرات، قیمت نفت نوسان کند، اما به اعتقاد من چه مذاکرات موفقیت امیز باشد و چه نه، قیمت نفت نزول خواهد کرد. به هر حال اتفاقاتی که هم اکنون در سطح اروپا رخ داده (به خصوص یونان) و بحرانی که برای منطقه یورو به وجود آمده است، بر افت قیمت نفت دلالت می کند. از طرفی در پیش بودن انتخابات آمریکا نیز به این موضوع دامن خواهد زد.
با این اوصاف پیش بینی تان از قیمت آتی نفت چیست؟ به نظرم چندی دیگر قیمت آن دو رقمی خواهد شد، یعنی به زیر ۱۰۰ دلار می رسد. احتمالا با توجه به اتفاقاتی که رخ داده و در پیش است، قیمت جهانی نفت حول و حوش ۹۰ دلار خواهد چرخید.
از قیمت جهانی نفت که بگذریم، خیلی ها معتقدند نتایج مذاکرات بغداد می تواند به لغو تحریم های نفتی علیه ایران بیانجامد. به نظر شما امکان دارد اروپایی ها در صورت مثبت بودن نتایج مذاکرات، تحریم های نفتی علیه ایران را لغو کنند؟ به این سرعت که گفته می شود، بعید است.
چرا؟ اروپایی وقتی برنامه تحریم را در دستور کار قرار داده و آن را اعلام رسمی می کنند، طبعا به فکر آینده خود و عواقب آن نیز هستند. آنها الان جایگزین های ایران را برای تامین نفت موردنیازشان مشخص کرده و قراردادهای حداقل شش ماهه و بعضا یکساله بسته اند. با این حساب نمی توان امیدوار بود که حتی در صورت مثبت بودن نتایج مذاکرات بغداد نیز تحریم های نفتی علیه ایران به این زودی لغو شود. تا جایی که من خبر دارم، در حال حاضر حتی برخی کشورهای آسیایی مانند کره و ژاپن نیز جایگزین های نفتی ایران را تعیین و با آنها قرارداد بسته اند.
پس با این اوضاع امید چندانی به لغو تحریم های نفتی غلیه ایران نیست. نهایت ممکن است تحریم ها را تا پایان جولای (یعنی به مدت یک ماه) عقب بیندازند، اما پس از آغاز رسمی تحریم، ایران نمی تواند ۴۰ درصد نفت خود را بفروشد. در کل باید بگویم که از مذاکرات بغداد، آبی برای نفت گرم نخواهد شد. البته طبعا اگر مذاکرات مثبت باشد، اتفاقات خوبی برای دلار و وضعیت بازار خواهد افتاد، اما تاثیری زودهنگام روی تحریم نفتی ندارد.
با این ۴۰ درصد نفتی که می گویید روی دستمان خواهد ماند، چه باید بکنیم؟ چاره نداریم جز اینکه مشوق هایی برای خرید نفت مان در نظر بگیریم. مثلا نفت را با قیمتی بین ۵ تا ۱۰ دلار ارزانتر از نرخ متوسط به بازار بدهیم.
یعنی بازار را به هم بریزیم، نه؟ همین طور است. وقتی نفت را زیر قیمت متوسط بفروشیم، خیلی ها از جمله پالایشگاه های بخش خصوصی تشویق می شوند که نفت ما را بخرند.
با این وضعیت، فکر نمی کنید بودجه ۹۱ را در بخش صادرات نفت، اغراق امیز بسته ایم؟ راستش را بخواهید من نمی دانم نمایندگان مجلس شورای اسلامی با چه توجیحی رقم صادرات روزانه دو میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه ای نفت را در بودجه ۹۱ لحاظ کرده اند. البته قیمت ۸۵ دلاری برای نفت منطقی است، اما کشور اصلا ظرفیت تولیدش به حدی نیست که بتواند روزی دو میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت صادر کند. ما در حال حاضر با کاهش تولید نفت روبرو هستیم، خب چطور می توانیم این رقم را صادر کنیم.
چه رقمی را برای صادرات منطقی می دانید؟ با توجه به شرایط فعلی، حداکثر دو میلیون بشکه صادرات منطقی است. به نظر من در بحث درآمد ناشی از هدفمندی یارانه ها نیز رقمی که تعیین کرده اند (۶۶ هزار میلیارد)، به معنای دو برابر شدن قیمت هاست. ما که نمی توانیم قیمت بسیار بالایی را برای بنزین در نظر بگیریم، چون جامعه کشش ندارد.
راستی از اوضاع صادرات پتروشیمی چه خبر .تحریم ها چه اثری بر روند صادرات گذاشته است؟ اوضاع صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی بد نیست، منتها با مشکلاتی در بخش حمل و نقل و نقل و انتقال پول روبرو هستیم. به عبارت بهتر، در بخش حمل و نقل شدیدا تحت فشاریم و نقل و انتقال پول نیز به معضلی برای صادرکنندگان تبدیل شده است.
پس چطور می گویید اوضاع بد نیست؟ خب به هر حال پالایشگاه ها که نمی توانند مواد اولیه را از ما نخرند. از طرفی، به دلیل افزایش قیمت ارز در سال گذشته، صادرکنندگان روزهای خوبی را تجربه کردند و الان هم اوضاع شان بد نیست. مواد اولیه مثل نفت نیست که کشورهای دنیا به راحتی از آن چشم پوشی کنندو بگویند نمی خریم. خوشبختانه ما هنوز چین و هند و کره را از دست نداده ایم و مراکز خرید جهانی، راه حلی را برای عبور از تحریم ها بابت خریداری کردن مواد اولیه موردنیازشان از ایران، پیدا کرده اند. یک نکته را هم بگویم که ما در شرایط فعلی باید حواسمان به چین و روسیه به خصوص روسیه باشد. به هر حال آنها تا ابد پای ما نخواهند ایستاد و حتی همین روسیه دلش می خواهد ایران و غرب به تعامل نرسند تا نقطه قوتی در قبال آمریکا داشته باشد. به اعتقاد من، روسیه بدش نمی آید که ایران و غرب در جنگ و جدل بمانند، تا از این وضعیت به نفع خود استفاده کند. البته نه اینکه بخواهد زیر پای ما را خالی کند و راضی به زمین خوردنمان باشد، اما نمی خواهد ایران و غرب به تعامل برسند.این وسط برخی نیز در داخل کشور به کم یا بی اثر کردن مذاکرات بغداد می اندیشند و چون خودشان در این مذاکرات نیستند، آن را تخریب می کنند.
منظورتان چه کسانی است؟ همان هایی که در روزنامه شان تیتر می زنند "عملیات فریب". گاهی ما خودمان هم دلمان برای خودمان نمی سوزد و فقط دل خوش می کنیم به یک سری حرف های شعاری.