تيترآنلاين - هرچند شماري از ديپلماتهاي و برخي تحليلگران روس بر اين مهم اصرار داشتند كه هزينة تخاصم با تهران براي مسكو به واسطة موافقت با قطعنامة چهارم تحريم عليه ايران به مراتب بيش از مزايايِ احتمالي پيشنهادي از سوي امريكا از جمله موافقت اين كشور با لغو برخي تحريمها عليه شركتهاي روسي و امتناع از استقرار بخشي از سامانه ضدموشكي آن در اروپاي شرقي است، اما كرملين نهايتاً تسليم رويكرد آتلانتيكي در خصوص ايران شد. با اين وجود، سياست خارجي فعال ايران در وارد كردن تركيه و برزيل به گردونة معادلات بينالمللي پيرامون برنامة هستهاي خود، اسباب آن شد تا دستآوردهاي روسيه از قبيل معامله بر سر ايران از آنچه تصور ميشد، كمتر به نظر برسد.
به گزارش تيترآنلاين به نقل از ايراس، روسيه با حمايت از «تحريمهاي هوشمند» علاقه و اعتماد تهران را از دست داده است. ايالات متحده پيشنويس «سخت» تحريمهاي ضد ايراني را با روسيه و چين كه تا چندي پيش از آنها به عنوان حاميان هميشگي تهران ياد ميشد، هماهنگ كرده است. اما اين امر به معني پايان اين دور از بازي پيچيدة شطرنج ميان آمريكا و ايران كه با روي كار آمدن باراك اوباما شروع شد، نيست. دميتري مدويديف، رئيس جمهور روسيه اواخر سال گذشته در جريان سفر خود به نيويورك زير تأثير ابتكار آمريكا در زمينه بازسازي روابط با روسيه به همتاي آمريكايي خود وعده داده بود كه در مسأله ايران به واشنگتن كمك خواهد كرد.
با وجود اينكه بسياري از ديپلماتهاي روس و نيز شمار زيادي از تحليلگران اين كشور بر اين مهم اصرار داشتند كه هزينة قطع روابط با تهران براي مسكو به مراتب بيش از مزايايِ احتمالي ناشي از امتناع امريكا از استقرار بخشي از سامانه ضد موشكي اين كشور در اروپاي شرقي خواهد بود، اما بالاخره رويكرد آتلانتيك بر سياست روسيه چيره شد. روزنامه «تايمز مالي»، چاپ بريتانيا در اين رابطه نوشته بود كه «روسيه كه طي مدت زيادي از ايران دفاع ميكرد، ناگهان تسليم شده و با نقطه نظر كشورهاي غرب موافقت كرده است». البته، وزارت امور خارجه آمريكا به منظور جلب رضايت مسكو و پكن مجبور شد از تحريمهاي شديد در طرح اولية خود كه اقتصاد ايران را فلج كرده و ناظر بر منع ورود برخي اقلام انرژي به ويژه بنزين به اين كشور و توقيف حسابهاي جمهوري اسلامي ايران در بانكهاي اساسي جهان بود، امتناع كند. تحريمهاي «هوشمندي» كه الآن پيشنهاد ميشود، به اندازة موارد اشاره شده در پيشنويس قبلي شديد نيست.
با اين وجود، در پيشنويس قطعنامة چهارم تحريم عليه ايران، منع فروش تسليحات نظامي سنگين به ايران، تشديد نظارت بر معاملات مالي با شركت بانكهاي ايراني و تعيين رژيم جديد براي كنترل كشتيهايي كه زير پرچم جمهوري اسلامي ايران تردد ميكنند، پيشبيني شده است. ايالات متحده در ازاء موافقت مسكو با پيشنويس اين قطعنامه، تحريمهاي سابق خود عليه تعدادي از مؤسسات روسي را لغو كرده و موافقت ضمني خود با ارسال سامانههاي روسي اس-300 به تهران را نيز اعلام كرده است. اين در حالي است كه مفسرين و صاحبنظران محافظهكار در امريكا، رئيس جمهور اين كشور را به گذشتهاي بيموقع و غيرموجه متهم ميكنند.