فوتبال ايران درست زماني به جام جهاني نرفت كه نسل قبلي لژيونرها رو به افول نهاده است و اين به اعتبار فوتبال كشورمان در عرصه بينالمللي لطمه وارد ميكند و اثرات منفي روي تيم ملي هم برجاي خواهد گذاشت.
تاريخ انتشار: يکشنبه ۱۳ تير ۱۳۸۹ ساعت ۰۹:۵۳
تيترآنلاين - جام جهاني ويترين بزرگي است براي ديدن تازهها. مربيان، كارشناسان، تماشاچيان و دلالان هر كدام به نوعي اين بازيها را زيرنظر دارند. گروهي دنبال آخرين يافتههاي تاكتيكي مربيان هستند برخيها چشم به حركات اعجابآور ستارهها دوختهاند و گروهي ديگر با تيزبيني خاصي در پي كشف استعدادهاي تازه و آيندهدار هستند تا آنها را شكار كنند. البته بازيكنان هم به اين موضوع واقف هستند. به گزارش تيترآنلاين به نقل از ايران، ويترين بزرگي كه در معرض ديد همه جهانيان قرار گرفته است، بهترين محل براي عرضه شايستگيهاي آنهاست. براي همين حضور در جام جهاني براي خيليها چيزي شبيه به يك رؤيا ميماند. آنها كه با حضور در اين رقابتها پلههاي پيشرفت را سريعتر ميپيمايند و شانس خود را براي رسيدن به باشگاههاي بزرگتر افزايش ميدهند. اين اتفاق ميتوانست در آفريقاي جنوبي براي بازيكنان ايراني نيز رخ دهد اما حذف حسرتآور از جام جهاني اين مهم را از بازيكنان كشورمان گرفت. شايد اكنون كه اين رقابتها در حال برگزاري است حسرت غيبت در آن بيشتر حس شود. بيشك نسل كنوني فوتبال ايران فرصت بزرگي را براي راه يافتن به باشگاههاي اروپايي و لژيونر شدن از دست داده و بعيد است با وجود برگزاري جام جهاني، تيمهاي اروپايي سراغ بازيكناني بيايند كه شانسي براي حضور در اين تورنمنت را نداشتهاند.
اين موضوع وقتي در كنار پايان عصر لژيونرهاي كشورمان در ليگهاي حاشيه جنوبي خليج فارس قرار ميگيرد نگرانكنندهتر است. در اروپا هم كه تنها جواد نكونام و مسعود شجاعي باقي ماندهاند كه هر روز خبرهايي مبني بر فروش شجاعي توسط باشگاه اوساسونا به گوش ميرسد. وحيد هاشميان، تنها بازمانده نسل طلايي ايران در بوندسليگا نيز پيشنهادي براي ادامه همكاري با تيم سقوط كرده بوخوم ندارد و اخبار فراواني در خصوص پيوستن اين مهاجم پا به سن گذاشته به استيل آذين يا پرسپوليس مطرح است. به اين بازيكنها آندرانيك تيموريان، بازيكن هميشه سكونشين فولام را اضافه كنيم كه وضعيت نامعلومي دارد و در يك سال گذشته كسي حضور او در يك رقابت باشگاهي را به ياد ندارد. فوتبال ايران درست زماني به جام جهاني نرفت كه نسل قبلي لژيونرها رو به افول نهاده است و اين به اعتبار فوتبال كشورمان در عرصه بينالمللي لطمه وارد ميكند و اثرات منفي روي تيم ملي هم برجاي خواهد گذاشت.
كوچ دسته جمعي بازيكنان شاغل در ليگ امارات به فوتبال باشگاهي كشورمان كه اخيراً صورت گرفته است حرف و حديثهايي را به دنبال داشته است. يكي از لژيونرهايي كه سابقه نسبتاً درخشاني هم در ليگ امارات داشته است مدعي شده بود تغيير قوانين ليگ حرفهاي امارات و ممنوعيت جذب بازيكنهاي آسيايي سبب شده است تا آنها به طور دستهجمعي اين ليگ را رها كرده و به فوتبال ايران بازگردند. اين قضيه كه با لحني جدي مطرح شده بود تقريباً مورد پذيرش اهالي فوتبال قرار گرفته است اما وقتي موضوع را با شهراد ناظمي، مدير برنامههاي اكثر بازيكنان ايراني شاغل در ليگ امارات در ميان گذاشتيم به واقعيتهاي ديگري پي برديم. اين كارگزار رسمي فيفا در زمينه نقل و انتقال بازيكن كه مدير برنامههاي رسمي اكثر لژيونرهاي شاغل در امارات به حساب ميآيد، ميگويد: «قوانين در خصوص آسياييها عوض نشده و حتي بهتر هم شده است. قبلاً آنها ميتوانستند چهار بازيكن خارجي جذب كنند كه فقط يكي از آنها ميتوانست آسيايي باشد الآن محدوديت كنفدراسيونها را از بين بردهاند ولي تعداد خارجيها را از چهار به سه نفر كاهش دادهاند. در واقع الآن هر باشگاه ميتواند همه خارجيهايش را از آسيا، اروپا، امريكاي لاتين يا آفريقا جذب كند و هيچ محدوديتي در اين زمينه وجود ندارد.»
با توجه به وضعيت پيش آمده، خروج دسته جمعي فوتباليستهاي ايراني از اين ليگ كمي تعجببرانگيز است. بدون ترديد منابع مالي، باشگاههاي امارات مهمترين انگيزه حضور آنها در اين تيمها است و البته تعداد كمي از بازيكنان بودهاند كه از اين طريق به اروپا هم رسيدهاند. ناظمي دراين باره توضيح ميدهد: «واقعيت اين است كه بازيكنهاي ايراني در فصل گذشته خيلي بد بازي كردند. بايد واقعيتها را پذيرفت. آنها در مجموع عملكرد بدي داشتند به همين دليل مجبور شدند برگردند. زماني بود كه تيمهاي اماراتي فقط حق داشتند دو بازيكن خارجي جذب كنند و با توجه به اينكه ليگ حرفهاي اين كشور 12 تيم دارد از جمع 24 يار خارجي 10 نفر فقط ايراني بودند اما الآن كيفيت كار بازيكنان ما پائين آمده است. از طرفي قيمت ايرانيها بالا است و بازيكنان به قدري پولدار شدند كه فوتبال از اولويتهايشان خارج شده بود. در عوض بازيكنهاي آفريقايي و امريكاي جنوبي با قيمتي خيلي كمتر ميآيند و بسيار هم مثمرثمر هستند.»
وي با اشاره به عدم حضور تيم ملي ايران در جام جهاني معتقد است: شانسهاي زيادي براي حضور فوتباليستهاي ايراني در باشگاههاي اروپايي از بين رفته است. اين كارگزار فيفا در عين حال تنها شانس باقي مانده براي نسل كنوني را جام ملتهاي آسيا ميداند. اگر تيم ملي به جام جهاني ميرفت پنج، شش بازيكن ما ميتوانستند به اروپا بروند چون كه اكثر ستارههاي تيم ملي بازيكن آزاد به حساب ميآيند و با توجه به مشكلات اقتصادي باشگاههاي اروپايي، آنها سراغ نفراتي ميروند كه بازيكن آزاد باشند. البته من فكر ميكنم جام ملتها آخرين شانس بزرگ براي اين نسل است. امسال به نظر ميرسد ليگ خوبي خواهيم داشت و اين كمك ميكند كه تيم ملي هم قدرتمندتر شود و در جام ملتها نتيجه بگيرد كه اگر اين اتفاق رخ بدهد به طور حتم شاهد حضور چندين بازيكن ايراني در باشگاههاي اروپايي خواهيم بود.
نكته جالبي كه درخصوص پايان دوران لژيونرهاي ايراني در باشگاههاي اروپايي و حتي عربي مورد توجه است اين بوده كه از دو سال پيش هشدارهاي زيادي پيرامون اين قضيه به گوش ميرسيد و حالا بهتر ميتوان آن را درك كرد. فوتبال ايران اگر ستاره توليد نكند نبايد انتظار توجه باشگاههاي خارجي به بازيكنان داخلي را داشت.