زیبا کلام در پاسخ با متهم کردن سلیمی نمین به توهم توطئه و نگاه دایی جان ناپلئونی به مسائل تاریخی کرد و گفت: شما زمین و زمان را بهم می دوزید که رضاخان را خائن معرفی کنید
تاريخ انتشار: دوشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۸۸ ساعت ۱۰:۵۲
زیباکلام مصدق را شریف ترین، ملی ترین و متدین ترین رجال سیاسی 200 سال اخیر ایران برشمرد که این صحبت با واکنش مجری همراه شد که خطاب به وی اعلام کرد شما در حالی از مصدق چنین تعریفی می کنید که قبلاً وی را به تعلل و کوتاهی و در شکست نهضت ملی نفت متهم کرده بود.
بر خلاف گمانه زنی های اولیه که پیش بینی می شد برنامه سیاست ایرانی به جهت بازتابهای گسترده رسانه ای مناظره جنجالی سلیمی نمین و زیباکلام، به سرنوشت برنامه رو به فردا دچار شود و دست اندرکاران آن برای کاهش عواقب احتمالی دست به سانسور و تعدیل هایی در برنامه بزنند، تلویزیون بار دیگر شاهد مناظره ای دلنشین و جذاب میان چند چهره سیاسی و دانشگاهی بود.
اگر چه به جهت موضوعی برنامه سیاست ایرانی بحث سابق در خصوص ملی کردن صنعت نفت را ادامه داد، اما به جهت اصرار طرفین بر مواضع قبلی خود و بیان نکات و نظریات جدید در خور توجه و مؤثر بود.
در این برنامه کمشکش اصلی دو طرف مناظره، باز بر سر خدمت و خیانت رضاخان بود. این برنامه یک تغییر شکلی داشت و آن اینکه صادق زیباکلام از مهمان تلفنی به مهمان حضوری تغییر موقعیت داد و عباس سلیمی نمین جایش را به عنوان مهمان تلفنی گرفت و تقریبا همان بلایی بر سرش آمد که شب گذشته زیباکلام به آن دچار شده بود.
زیباکلام در این مناظره مواضع خود به هیچ وجه عقب نشینی نکرد و معتقد بود رضاخان به ایران خدمت کرد.
وی با تأکید بر اینکه شعار نمی دهد، دلایل خاص خود برای خدمت خواندن اقدامات رضاخان را چنین برشمرد: آنچه از ایران فعلی از خلیج فارس در جنوب تا دریای خزر در شمال باقی مانده، مدیون دو نفر است، یکی مدیون ضرب شمشیر آقا محمدخان و دیگری چکمه رضاخان که اگر این دو نبودند،
” زیباکلام به دوئل با کاشانی نیز پرداخت و خطاب به پسر آیت الله کاشانی گفت: شما برای تبرئه پدرتان دارید مصدق را نیز بدهکار می کنید که کاشانی با اشاره به خاطرات علی امینی عنوان کرد که چیزی که برای دولت مصدق اهمیت نداشت نفت بود. “
بخش هایی از ایران وجود خارجی نداشت. اگر چه هر دوی این شخصیت در تاریخ ایران منفورند.
وی تلاش رضاخان برای وحدت و حفظ استقلال ایران را شاخص اصلی خود در ارزیابی اقدامات رضاخان بر شمرد. این سخنان وی بار دیگر همانند گذشته با واکنش سلیمی نمین مواجه شد و خطاب به وی عنوان کرد: به چه دلیل از هر فرصتی برای تبلیغ رضاخان استفاده می کنید؟! وی نه سوادی داشته و نه اهمیتی در تاریخ معاصر ایران. تبرئه رضاخان یعنی تبرئه انگلیس ها.
در این مناظره موسی نجفی از دوستان غلامحسین الهام در دانشکده حقوق دانشگاه تهران به کمک سلیمی نمین آمد و با تأکید بر اینکه نباید نگاه صرف جغرافیایی را ملاک خدمت یک فرد قرار داد، تأکید نمود: اگر چه در دوره قاجار شیر ایران به گربه تبدیل شد اما در دوره پهلوی این اتفاق نیفتاد، اما هویت ایرانی را رضاخان به چالش کشید و همین امر بحران جدی در ایران پدید آورد.
سلیمی نمین برخلاف نظر زیباکلام رضاخان را به واگذاری خاک مملکت از جمله بحرین و مناطقی در شمال غرب کشور به بیگانه متهم کرد و گفت: شما نباید تنفر مردم از انگلیس و رضا خان را نادیده بگیرید.
زیبا کلام در پاسخ با متهم کردن سلیمی نمین به توهم توطئه و نگاه دایی جان ناپلئونی به مسائل تاریخی کرد و گفت: شما زمین و زمان را بهم می دوزید که رضاخان را خائن معرفی کنید.
با این بحث مجری تلاش کرد فضا را عوض کند و از مهمانان خواست با توجه به بحث مطرح شده از سوی نجفی مبنی بر بی توجهی رضاخان به هویت ملی از این منظر وارد بحث شوند.
ولی زیباکلام این سخنان نجفی را نقد کرد و تاکید کرد: اتفاقاً رضاخان بسیار در بحث هویت ایرانی موثر بود و پرچم سه رنگ ایران نیز ابتکار وی بود.
برخلاف احساسات و هیجانات دو طرف اصلی مناظره محمود کاشانی با آرامش مثال زدنی به تبیین مسئله ملی شدن صنعت نفت پرداخت و بحث های بی سند را جنگ های حیدری و نعمتی برشمرد که فایده ای برای مردم نخواهد داشت.
انتقاد سلیمی نمین از زیباکلام به انتقاد از خود برنامه تبدیل شد و وی از برنامه سیاست ایرانی به دلیل ایجاد فرصت برای تبرئه کردن رضاخان و سمت و سوی خاص آن انتقاد کرد و در عین حال زیباکلام را را دچار نوعی تناقض گویی دانست و گفت: اگر همه ملت ایران از رضاشاه
” رجب لو مجری برنامه بار دیگر تنویر افکار عمومی را هدف این برنامه برشمرد و تاکید کرد که تلویزیون تابع هیچ یک از این نظرات نیست و این ملت ایران است که می تواند درباره صحت و سوق این نظرات نظر بدهد. “
راضی بودند پس چرا وقتی برکنار شد و ایران را ترک کرد ملت ایران خوشحالی می کردند.
این اتهام مجدداً با واکنش زیباکلام مواجه شد و وی سلیمی نمین را به گوش نکردن مباحث مطرح شده متهم کرد و گفت: وقتی جنازه رضاخان را به ایران آوردند هزاران نفر از جنازه وی استقبال کردند. فدائیان اسلام که می خواستند مراسم را بهم بزنند از مردم کتک خوردند چرا که مردم پی برده بودند که رضاخان خیلی هم آدم بدی نبود.
فضای مناظره بار دیگر به سمت متشنج شدن پیش می رفت که مجری تاکید کرد: در خصوص این موضوع خاص در یک برنامه مفصل سلیمی نمین و زیباکلام باهم مناظره خواهند کرد.
در ادامه زیباکلام مصدق را شریف ترین، ملی ترین و متدین ترین رجال سیاسی 200 سال اخیر ایران برشمرد که این صحبت با واکنش مجری همراه شد که خطاب به وی اعلام کرد شما در حالی از مصدق چنین تعریفی می کنید که قبلاً وی را به تعلل و کوتاهی و در شکست نهضت ملی نفت متهم کرده بود.
زیباکلام با رد این موضوع اعلام کرد: وصله رضاشاه به من می چسبد ولی متهم کردن مصدق نه. مصدق مرد خاص در تاریخ سیاسی ایران است.
زیباکلام به دوئل با کاشانی نیز پرداخت و خطاب به پسر آیت الله کاشانی گفت: شما برای تبرئه پدرتان دارید مصدق را نیز بدهکار می کنید که کاشانی با اشاره به خاطرات علی امینی عنوان کرد که چیزی که برای دولت مصدق اهمیت نداشت نفت بود.
کاشانی اختلاف مصدق با پدرش را دروغ تاریخی عنوان کرد و گفت: آیت الله کاشانی در مقابل توطئه های خارجی مقاومت کرد و از روز اول طرفدار قانون اساسی بود و تا آخر نیز ایستاد ولی توطئه خارجی ها کار خود را کرد.
در ادامه این مناظره مباحث مختلف دیگری هم مطرح شد که در پایان مجری با اعلام محدودیت 5 دقیقه ای برای مهمانان از آنان خواست که در یک دقیقه نقطه نظرات پایانی خود را مطرح کنند که باز هم همانند شب قبل سلیمی نمین به همان سرنوشتی دچار شد که زیباکلام در برنامه قبلی با عنوان مهمان تلفنی به آن دچار شده بود.
رجب لو مجری برنامه بار دیگر تنویر افکار عمومی را هدف این برنامه برشمرد و تاکید کرد که تلویزیون تابع هیچ یک از این نظرات نیست و این ملت ایران است که می تواند درباره صحت و سوق این نظرات نظر بدهد.