يكي از مشكلاتي كه در كشور ما وجود دارد،اين است كه ارگانهاي متولي وظيفه خود را به درستي انجام نميدهند
تاريخ انتشار: شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۱۵
نقش آلودگي هوا در كوتاهي عمر و مرگ و ميرهاي زودرس محرز و شناخته شده است. اما مسئولان دولتي مدعي هستند كه رابطه مستقيمي بين مرگ و ميرها و آلايندههاي هوا وجود ندارد.
يكي از مشكلاتي كه در كشور ما وجود دارد،اين است كه ارگانهاي متولي وظيفه خود را به درستي انجام نميدهند.وزارت بهداشت كه تنها متولي ارائه آمار در خصوص سلامت شهروندان است يكي از اين وزارتخانه هاست.
چندين بار از اين وزارتخانه خواسته شده تا به دانشگاهها ماموريت دهد تا تاثير آلودگي هوا بر سلامت شهروندان تهراني را بررسي و مستندات علمي آن را به جامعه اعلام كنند تا هم جامعه از تشنج نجات پيدا كند و هم هر فرد غير متخصصي نتواند در اين باره اظهارنظر كند، اما اين وزارتخانه هيچ جوابي به اين درخواست نداده است.
سال 86 دكتر مصداقي نيا معاون وزير بهداشت در صحن مجلس آمار مرگ و مير منتسب به آلودگي هوا را اعلام كرد اما آن سال تنها سالي بود كه اين آمار اعلام شد. اگر اين آمار هر ساله كاملتر شده و به آگاهي عموم برسد نه تنها سياه نمايي و زير سوال بردن اقدامات افراد و سازمانها نيست بلكه راهي است كه به وسيله آن ميتوان به شهروندان هشدار داد كه آلودگي هوا شوخيبردار نيست و زماني كه هوا به شرايط اضطرار رسيده و تعطيلي اعلام ميشود خانواده به همراه فرزندان خود براي خريد و تفريح از خانه خارج نشوند. اعلام آمار مرگ و مير نه تنها باعث ترساندن شهروندان نميشود بلكه راهي براي حفظ سلامت شهروندان و مشاركت آنها در برنامههاي كاهش آلودگي هواست.
موقعيت مكاني و هواي پايدار تهران ظرفيت پذيرش آلودگي ناشي از تردد ميليونها وسيله نقليه موتوري و فعاليت هزاران كارخانه اطراف تهران را ندارد. هيچ كس نيز به صورت دقيق نميداند سهم هر كدام از منابع آلاينده در آلودگي هواي تهران چند درصد است و اعداد و ارقامي كه در اين خصوص ارائه ميشود تا حد زيادي تقريبي است اما با اطلاع از عدد و رقم هم چندان به جايي نميرسيم و آنچه مشخص است اين موضوع است كه در خصوص وضعيت هوا، شرايط خوبي نداريم.
سازمان جهاني بهداشت استانداردهاي خود را از روزانه به سالانه تغيير داده، در صورتي كه استانداردهاي ما كماكان روزانه است، بر اساس استانداردهاي سالانه، هواي تهران در كل سال در شرايط نامناسبي قرار دارد. وقتي خودروسازان به محصول توليدي خود كه به صورت مستقيم با زندگي انسانها سر و كار دارد مانند كالايي مثل مسواك نگاه كنند، وضع از اين بهتر نميشود.
آزبست به عنوان مادهاي سرطانزا كه در لنت ترمز خودرو و نيز ايرانيت سقف ساختمانها مورد استفاده قرار ميگيرد، هنوز در هواي كلانشهرها وجود دارد. بر اساس تصويب هيأت دولت هيچ فرد يا دستگاهي اجازه واردات آزبست به كشور را ندارد در صورتي كه به رغم اين مصوبه يكي از وزارتخانههاي دولتي نسبت به ثبت سفارش آزبست و ورود اين ماده سمي اقدام كرده است. اين نكته نشان دهنده آن است كه مردم تهران با آلودگي همزيستي مسالمتآميز پيدا كردهاند يا اين كه در مورد اثرات منفي آلودگي هوا بر روي سلامت خود به يقين نرسيدهاند .