گفتوگوها بر اساس ديدگاه گام به گام و نگاه دوجانبه خواهد بود. ما مصمم هستيم كه اين مشكل را حل كنيم. اين مشكل را در آيندهي نزديك از طريق مذاكرات حل كنيم
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۱ ساعت ۲۲:۱۲
كاترين اشتون در بيانيهي خود در پايان دو روز مذاكره با ايران در بغداد افزود: «انتظار داريم ايران اقدامات عملي و قطعي براي اينكه نگرانيهاي جامعهي بينالملل را لحاظ كند، به شكل فوري انجام دهد تا اعتمادسازي ايجاد شود و ايران به تعهدات بينالمللياش عمل كند».
به گزارش ايسنا اشتون با اشاره به مذاكرات دو روزهاش با ايران تصريح كرد: «ما (3+3) با همتايان ايراني خود گفتوگو كرديم و گفتوگوهاي فشرده و با جزييات زياد بود و در راستاي توافقها در استانبول پيشنهادهاي روشني را در مورد موضوع هستهيي ايران و بهويژه تمام جوانب غنيسازي 20 درصد مطرح كرديم. ما همچنان ايدههايي را روي ميز گذاشتيم و دربارهي اقدامات دوطرفه به اقدامات متقابل كه آمادگي داريم انجام دهيم گفتوگو كرديم».
نماينده 1+5 در مذاكرات با ايران ادامه داد: «ايران آمادگي خودش را براي اينكه موضوع غنيسازي 20 درصد را بررسي كند اعلام كرد و در يك طرح پنج مادهاي كه شامل به رسميت شناختن حق غنيسازي براي ايران از سوي ماست، تاكيد كرد».
او ادامه داد: «پس از برگزاري مذاكرات عميق با طرف ايراني در دو روز گذشته كه به طور گروهي و دوجانبه برگزار شد، خيلي روشن مشخص است كه هر دو طرف خواستار پيشرفت در مذاكرات هستند و زمينههاي مشترك براي همكاري وجود دارد. در عين حال اختلافات گسترده پابرجاست».
اشتون اظهار كرد: «ما موافقيم كه نياز براي گفتوگوهاي بيشتر براي اينكه زمينههاي مشترك در بينمان بيشتر ايجاد شود وجود دارد. ما به پايتختهاي خود بازميگرديم كه مشورت كنيم و ارتباطات گسترده را با همتايان ايراني خود براي آماده كردن يك ديدار بيشتر در مسكو كه 17 ژوئن به آنجا وارد ميشويم و مذاكرات به طور رسمي 18 و 19 ژوئن برگزار خواهد شد، حفظ ميكنيم».
رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا افزود: «گفتوگوها بر اساس ديدگاه گام به گام و نگاه دوجانبه خواهد بود. ما مصمم هستيم كه اين مشكل را حل كنيم. اين مشكل را در آيندهي نزديك از طريق مذاكرات حل كنيم و به گفتوگوهاي خود ادامه ميدهيم».
او در پاسخ به سوال خبرنگاري اظهار كرد: «گفتوگوهاي ما در يك پروسهي گام به گام مهم است و اميدواريم در اين پروسه، اعتماد و اميد به وجود آيد كه مسائل را به شكل درست و واضح حل كنيم. فكر ميكنيم دلايل مشترك زيادي وجود دارد كه به مذاكرات ادامه دهيم».
اشتون گفت: «البته ما ديدگاههاي متفاوت داريم. با اين حال تاريخ مذاكرات بعدي را مشخص كرديم و با آمادگي كامل در اين مذاكرات حاضر ميشويم».
رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه واكنش ايران به پيشنهادات شما چه بود؟ بيان كرد: «ما پيشنهادات واضحي را مطرح كرديم و در رابطه با غنيسازي 20 درصد صحبت كرديم اما از من انتظار نداشته باشيد كه اينجا وارد جزييات شوم. همچنين در اين مذاكرات مسائل ديگري مطرح شد و من فكر ميكنم براي ادامهي كار وجوه مشترك خوبي داريم».
سعيد جليلي در ابتداي سخنان خود با تشكر از دولت و ملت عراق به خاطر ميزباني اين اجلاس گفت: بسيار خوشحال هستيم كه امروز كشور عراق بعد از سقوط ديكتاتوري صدام و خروج نيروهاي بيگانه در سايهي وحدت و انسجام ملي كه دارد در روند سياسي دموكراتيك خود از جمله درخصوص تامين امنيت داخلي خود آنگونه موفق بوده كه اكنون عراق داراي جايگاه ارزشمند در منطقه و بينالملل است و بدون شك برگزاري اينگونه اجلاسها در عراق بيانگر اهميت كشور عراق است و اينكه عراق ميتواند در صحنههاي بينالمللي ايفاگر نقشهاي مهمي باشد و ما عميقا براي دولت و ملت عراق آرزوي موفقيتهاي بيشتر داريم.
وي در ادامه به مذاكرات صورت گرفته بين ايران و گروه 1+5 از روز گذشته تا به امروز اشاره و تصريح كرد: اين گفتوگوها فشرده و طولاني بود و از ظهر ديروز شروع شد و تا اكنون ادامه داشته و در اكثر ساعات اين گفتوگوها برگزار شده است. همانطور كه گفتم اين گفتوگوها بسيار مفصل بود ولي ناتمام ماند. هر دو طرف در اين گفتوگوها داراي ديدگاهها و پيشنهادات بودند.
جليلي با بيان اينكه در اين گفتوگوها شاهد فضاي خوبي بوديم و دو طرف گفتوگو مسائل خود را به صورت شفاف و صريح بيان كردند، افزود: نتيجهي اين گفتوگوها اين بود كه دو طرف با ديدگاههاي هم بهتر و بيشتر آشنا شدند.
دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران با اشاره به ارايهي بستهي پيشنهادي از سوي ايران در سه سال پيش گفت: در آن بستهي پيشنهادي موضوعاتي براي گفتوگو بيان شده بود و ما معتقديم كه ظرفيت گفتوگوها فرصتي است براي اينكه در مورد عرصههاي مختلف كه ميتواند منجر به صلح و امنيت بيشتر شود با هم گفتوگو كنيم.
او ادامه داد: در گفتوگوهاي استانبول دو طرف بر دو محور موضوعات براي گفتوگو توافق كردند؛ يكي مباحث هستهيي و ديگري در مورد مباحث غيرهستهيي كه مورد علاقهي دو طرف است و ميتواند موضوع گفتوگو قرار گيرد.
جليلي در ادامه تصريح كرد: ما در بستهي پيشنهادي خود در سه سال پيش بيان كرده بوديم كه با استفاده از مفهوم مردمسالاري و احترام به حقوق ملتها و آراي آنها ميتوان براي بسياري از موضوعات منطقهيي گفتوگو و پيشنهادي ارايه داد و يكي از اين پيشنهادات در مورد بحرين و احترام به حقوق مردم آنها و اهميت دموكراسي در اين ارتباط و برخورداري همهي مردم از حق راي بود. آنها نيز در زمينهي غيرهستهيي دو پيشنهاد را داشتند از جمله مقابله با دزدان دريايي و امنيت آبهاي دريايي و دوم مبارزه با مواد مخدر بود كه جمهوري اسلامي ايران در ارتباط با هر دو موضوع پيشنهادات خود را ارايه داد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران اظهار كرد: در مورد محور هستهيي نيز همانطور كه گفتم بحثهاي طولاني و جدي و اساسي بين دو طرف انجام شد و ما در موضوع همكاري براي برنامهي هستهيي ايران پيشنهادات جدي داشتيم و آنچه كه اهميت دارد در اين گفتوگوها بهخصوص در مورد مسائل هستهيي و همكاريهاي هستهيي با جمهوري اسلامي ايران و بايد مورد اهميت و توجه قرار بگيرد توجه به حقوق ملتها از جمله حقوق ملت ايران است. ما معتقديم كه دستيابي به انرژي صلحآميز هستهيي حق تمام اعضاي انپيتي است و شعار ما "انرژي صلحآميز هستهيي براي همه، سلاح هستهيي براي هيچكس" است.
او با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران طبق انپيتي به وظايف خود عمل ميكند و يك عضو فعال انپيتي و مدعي براي خلع سلاح است، افزود: ما ميگوييم كه دستيابي به انرژي صلحآميز براي تمام اعضاي انپيتي و استفاده از آن يك حق است و بايد به آن احترام گذاشت.
جليلي گفت: يكي از مباحث مهم در استفاده از انرژي صلحآميز هستهيي و دستيابي به اين انرژي، داشتن چرخهي سوخت و غنيسازي است و تاكيد داريم كه اين حق مسلم ماست و ما طبق انپيتي حق داشتن انرژي صلحآميز و حق غنيسازي اورانيوم را دارا هستيم و بر همين مبنا هرگونه همكاري و بحث در زمينهي همكاريهاي هستهيي را قابل قبول ميدانيم.
دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران، يكي ديگر از موضوعات مهم در اين زمينه را بحث جلب اعتماد مردم ايران عنوان و تصريح كرد: مسير گفتوگو براي همكاريها وقتي ميتواند موفق و رو به جلو باشد كه مسيرهاي تخريبي به موازات آن نباشد و اين يك مقولهي جدي براي ماست.