تمام اميد اسرائيل اين است كه آمريكا بتواند بحران كنوني مصر را مهار كند
به نوشته روزنامههاي اسرائيلي، آمريكا از اسرائيل خواسته است كه هيچ مداخلهاي نكند، چون اوضاع را خرابتر ميكند
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۳۱
نويسنده : سيد محي الدين ساجدي
تيترآنلاين - نتانياهو گفت: «اسرائيل نگران است حوادث ايران در 30 سال قبل، در مصر تكرار شود». اظهار نظرهاي مسئولان و رسانههاي اسرائيلي براي آنها به هيچ وجه اميدواركننده نيست. اين نگراني در مصر وجود دارد كه هر نظامي جايگزين نظام حسني مبارك در مصر شود، مانند وي به پيمان صلح توجه نشان ندهد.
تمامي اميد اسرائيل اين است كه آمريكا بتواند بحران كنوني مصر را مهار كند. منافع اسرائيل و آمريكا در خاورميانه با هم گره خورده است و ناآراميهاي مصر بر هر دوي آنها تأثير ميگذارد. كنار رفتن مصر و اردن از دايره تهديد اسرائيل موجب شد كه ارتش اسرائيل بر جبهههاي فلسطيني و لبناني متمركز شود.
مصر در زماني كه با اسرائيل قراردادهاي كمپ ديويد را امضا كرد، حدود 30 ميليون جمعيت داشت كه بخش عمده آنها از مشاركت در حيات سياسي كنار كشيده بودند. اينك مصر حدود 80 ميليون نفر جمعيت دارد كه بيشتر آنها خواهان آزادي و انتخابات آزاد و دور شدن كشورشان از ايفاي نقش منفي در خاورميانه اند.
آمريكا ميكوشد خود را در كنار نهضت مردم مصر قرار دهد تا بعد از «مباركيسم»، خلأ قدرت در اين كشور پديد نيايد. به نوشته روزنامههاي اسرائيلي، آمريكا از اسرائيل خواسته است كه هيچ مداخلهاي نكند، چون اوضاع را خرابتر ميكند. افراد مورد نظر آمريكا براي رهبري مصر در دوره انتقالي نيز پايگاه اجتماعي گسترده ندارند.
شايد نخستين نگراني اسرائيل از تحولات جاري مصر، اين باشد كه وضع صحراي سينا، نظارت مصر بر مرز غزه و ارسال كالا به آن چه خواهد شد؟ برخي از مسئولان اسرائيلي مرتب ميگويند كه اخوانالمسلمين در مصر به حكومت نميرسند و هر دولتي سر كار بيايد، به صلح با اسرائيل احترام ميگذارد. اين پيش بيني بيشتر خواست قلبي آنهاست و خودشان هم مطمئن نيستند كه چنين چيزي اتفاق بيفتد.
با اين حال، دير يا زود، مسائل سياسي همچون بازنگري در مسئله فلسطين يا دور شدن از فشارهاي آمريكا براي نزديك شدن به ايران مطرح ميشود و مصر سياست منفي در قبال ايران، جنبشهاي فلسطيني و لبناني را كنار ميگذارد. آمريكا متحد اصلي خود در جهان عرب را براي بزرگنمايي پرونده هستهاي ايران، از دست ميدهد.
هرگونه واكنش سخت اسرائيل به تحولات مصر و پيامدهاي آن، ممكن است به بروز جنگ در خاورميانه بينجامد؛ جنگي كه اسرائيل به هيچ وجه آمادگي درگير شدن در آن را در چند جبهه همزمان، ندارد.