موسسه علوم و امنيت بينالملل واشنگتن با اشاره به تصميم ايران مبني بر توليد سوخت 20 درصدي اعلام كرد كه ايران از نظر فني براي توليد اورانيوم با غناي 20 درصد مجهز است
تاريخ انتشار: سه شنبه ۲۰ بهمن ۱۳۸۸ ساعت ۱۹:۵۱
به گزارش تيتر آنلاين، آماده سازی مقدمات غنی سازی بیست درصدی سیاستی است که دولت ایران انتخاب کرده است، در زمان صدور قطع نامه شورای حکام آژانس تهران اعلام کرد که 10 سایت غنی سازی را راه اندازی خواهد کرد و پیش از آن نیز تهران در مقابل عدم پاسخ مثبت غرب اقدام متقابل انجام داد و زمانی همکاری با آژانس را محدود کرد و زمانی دیگر اعلام کرد که بیست هزار مگاوات نیروگاه تاسیس خواهد کرد. شاید میزان عملی بودن تصمیمات هستهای دولت جای بحث و بررسی داشته باشد اما آن چه اکنون مطرح است تاثیر آغاز غنی سازی بیست درصدی در ایران بر تبادل سوخت میان ایران و غرب است.
در بحث عملی بودن غنی سازی بیست درصدی این سوال مطرح میشود که این کار چه میزان زمان خواهد برد؟ انجام این کار مستلزم تغییراتی در سایت غنی سازی نطنز است؛ این کار باید تحت نظارت آژانس و با نصب دوربینهای جدید و انجام راستی آزمایی فیزیکی و راستی آزمایی دادهها انجام شود که زمانبر خواهد بود.
شاید از دید دولت دستور آماده سازی مقدمات غنی سازی بیست درصدی در نطنز با هدف تشویق گروه 1+5 برای پذیرش بحث تبادل سوخت انجام گرفته باشد اما این که در عرصه عمل چه میزان این تصمیم قابل تحقق باشد، نیازمند زمان است.
يک ديپلمات امريکايى در اين باره مىگويد: غنىسازى بيست درصدى اورانيوم اگر محقق شود، نشاندهنده اين است که تهران آنگونه که ادعا مىکند به دنبال استفاده صلحآميز از فنآورى هستهاى نيست. تهران ادعا مىکند که غنىسازى بيست درصدى اورانيوم تا نود درصدى که براى توليد تسليحات هستهاى مورد نياز است فاصله بسيارى دارد. در اين ميان بسيارى از تحليل گران اعتقاد دارند که تهران در خصوص توانايى براى غنىسازى بيست درصدى اورانيوم اغراق مىکند و احمدىنژاد تنها به دنبال تحريک غرب براى پذيرفتن شروط تهران است.
اما تحليلگران موسسه علوم و امنيت بينالملل در واشنگتن معتقدند گرچه ممكن است ايران با برخي از چالشها روبرو شود اما از نظر فني براي توليد اورانيوم با درصد غناي 75/19 درصد در تأسيسات غنيسازي سوخت در نطنز مجهز است.