آنچه بيش از همه در اين موضوع تأمل برانگيز مي باشد، اين است که چرا طي اين سالها، هنوز هم حجاب دغدغه جامعه ماست و به ارزشي نهادينه تبديل نشده است؟
تاريخ انتشار: يکشنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۳۷
تهيه کننده : محبوبه علي پور
طرح «توسعه فرهنگ عفاف و حجاب» در سال 82 توسط شوراي فرهنگي اجتماعي زنان شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تصويب رسيد و پس از گذشت چند سال قرار شد در سال 84 به اداره ها و سازمانها ابلاغ شود.
امسال نيز با سپري شدن چند سال از اين طرح، بار ديگر، وزير کشور خبر از اجرايي شدن طرح مزبور در ادارات داده است. اما آنچه بيش از همه در اين موضوع تأمل برانگيز مي باشد، اين است که چرا طي اين سالها، هنوز هم حجاب دغدغه جامعه ماست و به ارزشي نهادينه تبديل نشده است؟ در اين زمينه به سراغ مردم و چند تن از فعالان در اين عرصه رفتيم و نظرشان را جويا شديم.
پريسا مينوچهر، مدير سايت دوخت در همين باره مي گويد: به نظرم اصل حجاب از مسايل عقيدتي است و بهتر است کارشناسان اين حوزه پاسخگو باشند. اما من به عنوان فردي که در زمينه مد و لباس فعاليت مي کنم؛ معتقدم، زنان ما به هيچ عنوان با رعايت حجاب مشکل ندارند. چنانکه ما در آمارهاي بازديدکننده هاي خود مي بينيم هرگاه نوع بستن روسري يا مسايلي از اين گونه را آموزش مي دهيم، ميزان بازديد به بيش از 5 هزار مورد هم مي رسد. در حالي که در ساير موارد در پر بازديدترين شرايط به هزار نفر مي رسد. بنابراين؛ زنان، به حجاب اهميت مي دهند. اما بايد در حال حاضر، اين پوشش به صورتي ارائه شود که ضمن حفظ عفاف و حجاب، شيک و زيبا باشد. در اين باره هم بايد به مسأله آموزش و ارائه مدهاي مناسب تأکيد شود. وي ادامه مي دهد: در حال حاضر، کشورهاي اسلامي بسياري، نظير مالزي، ترکيه و حتي کشورهاي عربي، نمايش هاي مد لباس اسلامي را برگزار مي کنند و به زنان خود آموزش مي دهند که چگونه مي توان ضمن پوشيدن يک لباس شب زيبا، حجاب را هم رعايت کرده به اين ترتيب، با ارايه مدهاي زيبا و مناسب زنان تکليفشان با خودشان روشن است و مي دانند که مي خواهند شيک، امروزي و در عين حال پوشيده باشند.
چادري مناسب دختر امروزي
فاطمه خاوري، دانشجوي طراحي لباس هم با اشاره به اينکه از مسايل مربوط به حجاب، فقدان طرحهاي مناسب است، مي گويد: مدتي است که چند طرح قابل قبول در زمينه چادر ارائه شده، در غير اين صورت سالهاست که زنان جامعه ما پوشش مناسب و دلخواهي نداشتند. براي همين بسياري ترجيح مي دادند، چادر نپوشند. زيرا از يک طرف، مراقبت از آن سخت بوده و از طرف ديگر چندان جذابيت نداشت.
وي اضافه مي کند: ضعف ديگر در اين مورد، فضاي مناسب براي ارائه اين گونه مدهاست. چنان که ما در مجالس و برنامه هاي خاص به ارائه مدهاي اسلامي مي پردازيم اما همين مدها را در تلويزيون نشان نمي دهيم تا همه افراد جامعه با آن آشنا شوند.
آزاده کميلي، يکي از فعالان ترويج حجاب اسلامي است. او درباره علل تسامح در رعايت حجاب مي گويد: اين مسأله کاري فرهنگي و نيازمند متولي مشخص است. اما در کشور متولي ندارد. هر از گاهي طرحي بيان مي شود و مدتي هم تمام نهادها کار مي کنند اما بار ديگر فراموش مي شود.
براي نمونه براي گسترش حجاب، طرح جلوه حجاب را مطرح کردند و قرار شد از افرادي که در اين زمينه فعاليت دارند حمايت شود به طوري که اعلام کردند، اين مراکز فروش از ماليات معاف هستند. در حالي که چنين حمايتي در عمل انجام نشد.
نقش خانواده در رعايت حجاب و عفاف
لطفي، دانشجو در اين زمينه مي گويد: از جمله عللي که باعث بي رغبتي جوانان به حجاب شده اين است که ما چهره زيبايي از آن ارائه نکرديم. چادر، معمولاً پوششي يک نواخت بوده که به دليل نبود تنوع در مدلها اين روزها براي نسل جوان جذابيت کافي ندارد.
کميلي نيز معتقد است: در زمينه علاقه نداشتن فرزندان به حجاب، خانواده و به خصوص مادران نقش مهمي دارند. براي نمونه؛ مادران براي تهيه چادر مراجعه مي کنند اما دقت به زيبايي آن ندارند. براي نمونه چادر بزرگتري مي خرند که سال بعد هم بپوشند بعد مي گويند پايين چادر را درز بگيريد.
اين پوشش چه زيبايي دارد که کودک بپذيرد. به نظر من اگر ما واقعاً به ترويج حجاب و چادر علاقه مند هستيم بايد زيباترين و متنوع ترين محصولات را ارائه کنيم.
اين طراح لباس در ادامه مي افزايد: از مسايلي که نمي توان در ترويج پوشاک مناسب ناديده گرفت اين است که متأسفانه پوشش وسيله اي براي جدايي افراد از يکديگر شده است براي نمونه، فرد چادري فردي که مانتوي کوتاه مي پوشد را قبول نمي کند. گروههاي مانتويي چادريها را نمي پذيرند، در حالي که اگر پوشش مناسب و شکيل باشد همه علاقه مند مي شوند و لباس آراسته وسيله پيوند آدمها با هم مي شود.
ايزدي فر نيز اظهار مي کند: بسياري از خانواده ها حاضرند هزينه هاي سنگيني را براي انواع وسايل فرزندان متقبل شوند اما وقتي مي گوييم براي نمونه، چادر 50 هزار تومان است آن را گران مي دانند.
با آنچه گفته شد، معلوم مي شود آنچه باعث شده بدحجابي همچنان معضلي در جامعه ما باشد، نبود حمايتهاي همه جانبه است.