صرفنظر از تاثيرات عميق اقتصادي كه تورم و گراني خواهد داشت تاثيرات اجتماعي، روحي، رواني و سياسي آن مخربتر خواهد بود
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۲۸
شكاف طبقاتي در تمام جوامع وجود دارد و كمتر جامعهاي را ميتوان يافت كه در آن شكاف وجود نداشته باشد اما گراني و تورم منجر به شكاف عميق طبقاتي ميشود. با تدابير صحيح دولت بايد توزيع عادلانه ثروت صورت بگيرد تا نگذارند ثروتمندان روز به روز ثروتمندتر و فقرا روز به روز فقيرتر شوند.
متاسفانه يكي از مخربترين عواملي كه گراني و تورم بر جوامع ميگذارد كاهش رفاه و بهبود زندگي است. صرفنظر از تاثيرات عميق اقتصادي كه تورم و گراني خواهد داشت تاثيرات اجتماعي، روحي، رواني و سياسي آن مخربتر خواهد بود و انواع آسيبها و جرمها را به همراه خواهد داشت. يكي از بارزترين مثالها در اين مورد نيز افزايش دزديهاست كه منجر به پايمال كردن حق ديگران ميشود كه شايد البته طبيعي نيز باشد زيرا عدهاي ميخواهند كسب درآمد كنند و بايد زندگي را بگذرانند. هيچ جرمي به طور قطع وجود ندارد كه رد پاي اقتصاد در آن به وضوح ديده نشود.
در سطح جهان، يكي از عوامل مهم بروز انواع آسيبهاي اجتماعي از قبيل دزدي، فحشا، طلاق و پديده دختران فراري و كودكانكار ريشه در اقتصاد و گراني دارد. هنگامي كه خط فقر يكميليون توماني و خط حيات 400هزار تومان است يعني خيليها در خط فقر هستند و در نتيجه طبيعي است كه به هركاري دست بزنند. البته وضعيت نابسامان اقتصادي تبعات سياسي بدي نيز دارد چراكه منجر به نارضايتي ميشود. در حال حاضر تورم در كشور 6/20درصد است كه اين ميتواند خطرناك باشد و تبعات اجتماعي به وجود آورد، خصوصا كه مرتبا بالا نيز ميرود. همين امر سبب افزايش طلاق و كاهش ازدواج و در نهايت مشکلات اجتماعي ميشود.
هنگامي كه اقتصاد خراب شود زيربنا نيز برهم ميخورد. در واقع، هيچ پديدهاي اجتماعي نيست كه در آن متاثر از شرايط نامناسب اقتصادي، جرمي به وقوع نپيوندد. در تمامي مكاتب از «شيكاگو» تا «ماترياليسم» و «ذهنيگرايان» اين موضوع مورد بحث و بررسي قرار گرفته و حتي «وبر» با اينكه ذهن را عامل موثر ميداند اما تاثيرگذاري عامل اقتصادي را ناديده نگرفته و آن را موثر تلقي ميكند. از اينرو بايد براي كاهش چالشهاي اجتماعي و جلوگيري از فرسايش نهادهاي اجتماعي، شرايط اقتصادي را بهبود بخشيد. *جامعهشناس