در حال حاضر جامعه ما با دخترها و پسرهایی روبهرو است که علیرغم چهره زیبایی که دارند حاضر نیستند تحت هیچ شرایطی بدون آرایش دیده شوند
تاريخ انتشار: دوشنبه ۷ فروردين ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۳۴
بحث زشتی و زیبایی از قدیمالایام مطرح بوده است و شاید بتوان گفت فلاسفهای چون افلاطون جزو اولینهایی بودند که بحث هنر و زیبایی را مطرح کردند. امروزه روانشناسان و جامعهشناسان نیز درگیر این قضیه شدهاند. پژوهشهای روانشناسان مشخص کرده است که زیبایی و زشتی محصول نگرش، تصورات و برداشتهای افراد از خود یا از پدیده مورد نظر است.
در این رابطه روانشناسان، به دو گروه اشاره میکند: «افراد زشتی که ادعای زیبایی دارند و افراد زیبایی که ادعای زشتی دارند.» شاید با این موضوع روبهرو شدهاید که دوستتان از لحاظ ظاهری تقریبا زشت است اما به محض دیدن دیگران شروع به عیبجویی از قیافه و ظاهر آنها میکند. این روانشناس علت برخورد ویژه دوست شما را به یکی از دو تا موضوع زیر مربوط میداند: «برخی از افراد زشت حاضر به پذیرش زشتی خود نیستند و در نتیجه با مکانیسم دفاعی انکار زشتی با آن برخورد میکنند و برخی دیگر به دلیل نگرش مثبتی که از خود دارند زشتی را انکار میکنند.»
در حالی که برعکس این قضیه برای برخی افراد زیبا اتفاق میافتد. افراد زیبایی که خود را زشت تصور میکنند یا اعتماد به نفس کافی ندارند یا اینکه از نظر باور و تفکر به اشباعی رسیدهاند که زیبایی را در محور تصور و افکارشان قرار نمیدهند و آن را امری عادی تلقی میکنند یا اینکه به جنبههای دیگر زندگی مثل معنویات، زندگی خوب و... اهمیت میدهند.
تب زیبا شدن در سالهای بسیار دور بحث زیبایی و زشتی تب امروز را نداشت. امروزه این تب چنان افزایش پیدا کرده که جان برخی افراد را هم تهدید میکند. در حال حاضر جامعه ما با دخترها و پسرهایی روبهرو است که علیرغم چهره زیبایی که دارند حاضر نیستند تحت هیچ شرایطی بدون آرایش دیده شوند. ورود انواع و اقسام مواد آرایشی، استفاده بیرویه از این مواد ـ به خصوص در چند سال اخیرشاهدی بر این گفته است که نداشتن احساس مثبت به خود و اعتماد به نفس کافی و نیز موقعیتی که انسان در آن قرار میگیرد از علل مهم تصور زیبایی و زشتی افراد از خود است. برای مثال اگر فرد در موقعیتی قرار بگیرد که دیگران از وی زیباتر باشند ممکن است خود را زشت بپندارد. عوارض این باورهای افراطی حتی میتواند شغل و منصب فرد را هم تحت تاثیر قرار بدهد. به ویژه در مورد مردان که داشتن قد بلند و هیکل قوی را در موفقیتهای کاری موثر میدانند. در حالی که این افراد اگر به جای تمرکز روی قیافه، قدرتهای دیگر خود را تقویت میکردند به احتمال زیاد به مراتب بالای شغلی دست مییافتند.
ریشه بیمارگونه تصور زشتی زیبایی در یک تعریف کلی به مفهوم نظم، اندازه و تناسب است که میتواند با نگرش، فرهنگ و تربیت افراد ارتباط تنگاتنگی داشته باشد. جالب است اگر بدانید در آثار برجای مانده از ایران قدیم مشخص شده بینی عقابی زشت محسوب نمیشده در حالی که در ایران امروز انواع و اقسام جراحیهای بینی شاهدی بر این ادعا هستند که تعریف زیبایی میتواند در اعصار مختلف تغییر کند بنابراین نمیتوان همیشه و همهجا مورد پسند واقع شد اما گاهی تصور زشت بودن به سالهای سال قبل برمیگردد یعنی سنین 2 تا 12 سالگی! روانشناسها در این باره میگویند: "در این سنین افراد خود را با ارزیابیهای بیرونی یعنی نگاه دیگران و برداشت دیگران مقایسه میکنند. اگر پیامهایی که از محیط، از جمله خانواده میگیرند منفی باشد اثرات روانشناختی منفی بیشتری را روی باورهای افراد نسبت به خویشتن ایجاد میکنند. اگر خانواده گوش، دماغ، قوز و... فرزند خود را مورد تمسخر قرار بدهند در شکلگیری اعتماد به نفس فرزند تاثیر خواهد داشت. درحالی که در این دوران توجه به زیباییهای فرد بسیار مهم است. باید از فرزند با شرایط خاص، در جمع حمایت شود. باید زیباییهای این فرزند را در جمع بازگو کرد که دیگران به جای توجه به بعد زشتی به بعد زیبایی وی توجه کنند."
عشق به زیبایی امری ذاتی است عشق به زیبایی امری ذاتی تلقی میشود و انسان زیبایی را در درون خویش میشناسد.
انگیزه زیبایی و زشتی در درون انسانها است. انسانها تا حد زیادی عاشق سیرت زیبا هستند نه صورت زیبا بنابراین هر قدر زیبایی یا زشتی بیرونی در اوج باشد باز هم انسان زیبایی درون را به زیبایی بیرون ترجیح میدهد. ولی به طور کلی در زمینه زیبایی ظاهری به نظر می رسد که زشتی یا زیبایی از چشم کسی که آن را زشت یا زیبا میبیند مطرح است نه اینکه زشتی یا زیبایی به معنای واقعی وجود داشته باشد.
ضمن اینکه انکار نمیکنیم که ممکن است جمع کثیری یک فردی را زیبا تشخیص بدهند یا برعکس اما با این حال موضوع مطلق نیست.
اما علیرغم اینکه زیبایی درونی مهمتر از زیبایی بیرونی است، امروزه به زیبایی ظاهری اهمیت زیادتری داده میشود. روان شناسان معتقدند در جوامعی که مسایل اخلاقی، انسانی و سیرت زیبا در درجه دوم اهمیت قرار دارند انسانها در تلاش هستند که به صورت زیبا بپردازند. به عنوان مثال معمولا در زندگی قبیلهای، افراد دارای مناسبات با ثبات و روابط انسانی بسیار عمیق هستند. در آنها خویشاوندی و روابط نسبی و سببی اصل است. پسرعموی زشت با دخترعموی زیبا ازدواج میکند یا برعکس. این زشتی و زیبایی باعث قطع رابطه نمیشود. زشتی و زیبایی ملاک روابط انسانی قرار نمیگیرد. چرا در قبایل زنها بینی خود را عمل نمیکنند؟ چون یک فرهنگ غنی بر آنها حاکم است و زیبایی در درجه دوم اهمیت قرار دارد.
شاید علت عمده تفاوت زیبایی و زشتی در شهر و روستا به همین موضوع برمیگردد. در شهرها به دلیل اینکه نسبتها کمرنگ میشود و از سویی دیگر از آنجا که روابط انسانی در پرتو مناسبات مالی، اشتغال، درآمد بالا و داشتن طبقه تعریف میشود و از آن جایی که این موارد دایما در حال تغییر هستند، در چنین جامعهای ارزش و معیار انسانی برابر مناسبات ظاهری زندگی رنگ میبازد و افراد سعی میکنند صورت ظاهری مساله را حفظ کنند. لذا به افرادی که دایما با ظاهر خود مشکل دارند توصیه می شود که:
واقعیتها را ببینید این کار آسانی است که به عکس یک مدل یا هنرپیشه در مجله نگاه کنید و آرزو کنید که ای کاش شکل او بودید. وقتی شما به تصاویر این مثلا خانمهای زیبا یا آقایان خوش تیپ نگاه میکنید، در نظر نمیگیرید که آنها با استفاده از کلی لوازم گریم و آرایش، عیوب صورت خود را پنهان کردهاند.
آیا به این حقیقت فکر کردهاید که مثلا یک مدل لاغر اندام که شما دارید به عکس او نگاه میکنید، ممکن است تا چه اندازه گرسنه و ملزم به اجرا رژیم غذایی سختی باشد؟ او مجبور است اندام خود را با هر سختی که شده اینگونه نگه دارد چون تامین معاشش بستگی به آن دارد و حتما تصدیق میکنید که آدمهای مثل او بسیار اندک هستند.
این را هم در نظر داشته باشید که اگر شما طبیعتا از فیزیک ضعیف و ظریفی برخوردار نیستید، حتی اگر دچار قحطی هم بشوید،به آن شکل در نمیآیید. حالا آیا واقعا میخواهید تا این اندازه رنج بکشید تا فقط ظاهر خود را تغییر دهید؟
اعتماد به نفس خود را تقویت کنید ممکن است شما برسید به جایی که ببینید نمیتوانید به سایزهای خیلی کم برسید، اما این بدان معنی نیست که شما باید از تیپ و هیکل خودتان متنفر باشید و مثلا ورزش کردن را کنار بگذارید.
ورزش دایم و استفاده از غذاهای رژیمی که شامل کلیه مواد غذایی تازه باشد، میتواند کمک موثری در بهبود شرایط فیزیکی شما باشد. ورزش علاوه بر این موجب تقویت اعتماد به نفس، سطح انرژی و سلامت عمومی میشود.
مثبت اندیشی در این راه بسیار موثر است اما نیاز به تمرین بسیار دارد. اگر میخواهید که در مورد اندام خود احساس رضایتمندی کنید، باید از متمرکز شدن روی نقاط ضعف بدن خود و پرداختن صرف به عیوب خود دست بردارید.
منطقی باشید آگاه باشید مادامیکه بدن خود را با دیگران مقایسه میکنید، هرگز از ظاهر خود خوشنود نخواهید بود. بدانید که فقط میتوانید بدنی را که به شما ارث رسیده ارتقا دهید. شکل بنیادین بدن شما تغییر ناپذیر است.
مثلا اگر شما اساسا آدم ریز اندامی نیستید،هرگز نمیتوانید توقع یک دور کمر خیلی باریک داشته باشید. همیشه به خاطر داشته باشید فقط میتوانید بدنی را که دارید، بهبود ببخشید. تلاش برای شکل دیگران شدن، تنها و تنها ناامیدی و نارضایتی به همراه دارد.
مرجع : تبيان، همشهری آنلاین، سایت تخصصی مشاوره خانواده همراه با تغییرات و اضافات