تعدادي از پزشکان ازبک گفته اند که وزارت بهداري اين کشور به آنان دستور داده است تا هر ماهه طبق "سهميه" تعيين شده، تعداد معيني زن را عقيم کنند
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۲۴ فروردين ۱۳۹۱ ساعت ۱۹:۲۱
بعضي از زناني که تحت اين عمل جراحي قرار گرفته اند ، گفته اند که شوهرانشان به خاطر نازايي از آنان جدا شده اند و به اين ترتيب، خانواده هايشان از هم پاشيده است.
بي بي سي ادعا کرد شواهدي در دست است که نشان مي دهد دولت آن کشور برنامه محرمانه اي را براي سترون کردن زنان به اجرا گذشته بي آنکه اين زنان را از عقيم شدنشان آگاه کند. براساس اين گزارش، طبق اين برنامه، تعدادي از زنان پس از زايمان دوم يا سوم، تحت عمل جراحي قرار گرفته و در اکثر موارد، لوله هاي رحم آنها به منظور جلوگيري از حاملگي مجدد بسته شده است هر چند شواهدي از عمل برداشتن رحم نيز به دست آمده است.
تعدادي از پزشکان ازبک گفته اند که وزارت بهداري اين کشور به آنان دستور داده است تا هر ماهه طبق "سهميه" تعيين شده، تعداد معيني زن را عقيم کنند.
يکي از زناني که بدون آگاهي خود تحت اين نوع عمل جراحي قرار گرفته، بگفته است که پس از تولد دومين دخترش، متوجه شد که باردار نمي شود.
اين زن پس از مراجعه به پزشک براي کشف علت نازايي خود اطلاع يافت که سترون شده و امکان بارداري مجدد را از دست داده است.
سترون کردن محرمانه زنان ازبک در کشوري صورت مي گيرد که طبق فرهنگ غالب، داشتن خانواده پرجمعيت و فرزند بيشتر يک ارزش اجتماعي محسوب مي شود در حاليکه دولت مي کوشد با رشد سريع جمعيت مقابله کند.
موضوع عقيم کردن اجباري زنان در ازبکستان براي نخستين بار در سال 2005 ميلادي مطرح شد اما پزشکان ازبک گفته اند که از سال 2009 به بعد، وزارت بهداري با تعيين سهميه هايي براي بيمارستان هاي اين کشور، برنامه سترون سازي اجباري را به عنوان يک سياست مشخص دنبال کرده است.
`سهميه بندي` دولتي به گفته پزشکان، سهميه هاي تعيين شده براي بيمارستان ها متفاوت است و بين چهار مورد در ماه در شهرهاي بزرگ، تا سي و دو مورد در ماه در مناطق روستايي نوسان دارد و معمولا پس از دومين يا سومين زايمان زنان به اجرا گذاشته مي شود.
يک سازمان غيردولتي مستقر در تاشکند، پايتخت ازبکستان، گفته است که بررسي هايي که انجام داده نشان مي دهد که در هفت ماه اول سال 2010 ميلادي، حدود هشتاد هزار زن عقيم شدند هر چند امکان بررسي مستقل اين آمار وجود ندارد.
بعضي از زناني که تحت اين عمل جراحي قرار گرفته اند ، گفته اند که شوهرانشان به خاطر نازايي از آنان جدا شده اند و به اين ترتيب، خانواده هايشان از هم پاشيده است.
در عين حال، وزارت بهداري ازبکستان وجود برنامه اي براي سترون کردن زنان بدون اطلاع و موافقت آنان را به شدت تکذيب کرده است اما به نظر مي رسد که انتشار گزارش هاي مربوط به وجود چنين برنامه اي به نگراني در ميان زنان ازبک دامن زده است.
يک زن باردار در ازبکستان گفته است که از بيم عقيم شدن در نظر دارد براي وضع حمل به خارج از اين کشور برود.
ازبکستان از جمهوري هاي تشکيل دهنده اتحاد جماهير شوروي سابق در منطقه آسياي ميانه است که با فروپاشي اتحاد شوروي، در سال 1991 اعلام استقلال کرد.
رهبري اين کشور را اسلام کريم اوف، رئيس جمهوري، در دست دارد که از سال 1990 در اين سمت بوده است.