كميته نوبل، جایزه صلح نوبل در سال دو هزار و ده میلادی به لیو شیائوبو به علت مبارزات طولانی مدت و به دور از خشونت وی برای حقوق بنیادین بشر در چین اهدا كرد
تاريخ انتشار: جمعه ۱۶ مهر ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۵۶
تيترآنلاين - کمیته جایزه نوبل اعلام کرد جایزه صلح نوبل سال دو هزار و ده میلادی به یک فعال حقوق بشر چینی تعلق گرفته است. به گزارش تيترآنلاين به نقل از واحد مرکزی خبر، دبیر کمیته جایزه نوبل گفت کمیته نوبل تصمیم گرفته است جایزه صلح نوبل در سال دو هزار و ده میلادی را به لیو شیائوبو به علت مبارزات طولانی مدت و به دور از خشونت وی برای حقوق بنیادین بشر در چین اهدا کند.
کمیته نوبل سالها بر این باور بوده است که ارتباط نزدیکی میان حقوق بشر و صلح وجود دارد. چین در دهه های گذشته به پیشرفت های اقتصادی نائل شده است که مشابه ان را به دشواری می توان در تاریخ یافت.
این کشور هم اکنون دومین اقتصاد بزرگ دنیا را دارد. صدها میلیون نفر از مردم از فقر نجات یافته اند. چشم انداز مشارکت سیاسی در این کشور نیز گسترش یافته است. شرایط جدید چین به نوبه خود مسئولیت های بیشتری را برای این کشور به همراه خواهد داشت.
چین چندین توافقنامه بین المللی امضاء شده توسط خود و همچنین قوانینش در خصوص حقوق سیاسی را نقض کرده است. در بند سی و پنج قانون اساسی چین به این مسئله اشاره شده است که شهروندان جمهوری خلق چین از ازادی مطبوعات، تشکیل مجلس و اتحادیه، راهپیمایی و تظاهرات برخوردارند اما در عمل این ازادی ها برای شهروندان چینی به شدت محدود شده است.
لیو شیائوبو برای بیش از بیست سال در جهت اعمال حقوق بنیادین بشر در چین سخنرانی کرده است. او همچنین در تظاهرات میدان تیانان من چین در سال 1989 شرکت داشت.
لیو به اتهام تحریک برای براندازی حکومت چین به یازده سال حبس و دو سال محرومیت از حقوق سیاسی محکوم شد. لیو پیوسته گفته است که این حکم، مغایر با قوانین اساسی خود چین و حقوق بنیادین بشر بوده است.
سال گذشته ،کمیته نوبل باراک اوباما را به عنوان برنده جایزه صلح نوبل اعلام کرد ،اما مجبور شد در برابر انتقادهایی که از زود هنگام بودن انتخاب وی می شد از انتخاب خود دفاع کند. چین امسال هم، طبق روال هر سالی که نام یک ناراضی چینی در بین نامزدهای دریافت جایزه صلح نوبل می آید، به کمیته نوبل در باره «حرکت غیردوستانه» ای که ممکن است به مناسبات چین و نروژ لطمه بزند،هشدار داده بود.
چين از واکنش فوري به اعطاي جايزه صلح نوبل به ناراضي چيني خودداري کرد
وزارت امور خارجه چین روز جمعه واکنش فوری به اعطای جایزه صلح نوبل به لیو شیائوبو ناراضی زندانی چینی نشان نداد و تنها اعلام کرد از این موضوع اطلاع یافته است. یکی از مقامات این وزارتخانه که نخواست نامش فاش شود از ارائه مطلب بیشتری درباره این خبر سر باز زد. خبرگزاری فرانسه از پکن گزارش داد ، رئیس کمیته نروژی نوبل اعلام کرد این جایزه به دلیل مبارزه طولانی و بدون خشونت لیو شیائوبو پنجاه و چهار ساله در زمینه حقوق بشر در چین به وی اعطا شده است
فرانسه آزادي فعال چيني برنده جايزه نوبل صلح را خواستار شد
برنار کوشنر وزیر امور خارجه فرانسه روز جمعه گفت کشورش از چین می خواهد لیو شیائوبو، فعال سیاسی مخالف آن کشور را که امروز جایزه صلح نوبل را از آن خود کرد هر چه زودتر آزاد کند. کوشنر در واکنش به اعطای جایزه صلح نوبل سال دو هزار و ده به لیو شیائوبو فعال سیاسی مخالف چینی که در حال گذراندن دوران یازده ساله حبس است گفت "فرانسه همانند دیگر کشورهای اتحادیه اروپا از زمان دستگیری این فعال سیاسی چینی برای او نگران است و بارها آزادی او را از دولت چین خواسته است؛ اکنون بار دیگر این خواسته خود را تکرار و بر تعهدات خود در مورد آزادی بیان در همه جای دنیا تاکید می کند." کوشنر افزود: "کمیته اعطای جوایز نوبل که به طور مستقل و کاملا بیطرفانه برندگان این جوایز را گزینش می کند و این بار، با اعطای جایزه صلح خود به این فعال چینی قصد داشته پیامی مهم به آنهایی که صلح جویانه برای حقوق بشر مبارزه می کنند بدهد". به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، لیو شیائوبو پنجاه و چهار ساله به اتهام تلاش برای سرنگونی حکومت به یازده سال حبس محکوم شد و فعلا دوران حبس خود را می گذراند.
آلمان آزادي فوري مخالف چيني برنده جايزه صلح نوبل را خواستار شد
اشتفان سیبرت سخنگوی دولت آلمان روز جمعه گفت: کشورش امیدوار است لیو شیائوبو مخالف چینی که امروز جایزه صلح نوبل را از آن خود کرد، هر چه زودتر از زندان آزاد شود و بتواند جایزه خود را دریافت کند. سیبرت در یک کنفرانس خبری گفت: "دولت آلمان امیدوار است این فعال سیاسی چینی هر چه زودتر آزاد شود تا بتواند جایزه خود را شخصا دریافت کند؛ برلین پیش از این هم از پکن خواسته بود شیائوبو را فورا آزاد کند و باز هم به این درخواست خود ادامه می دهد". این مقام آلمانی افزود "لیو شیائوبو یک انسان شجاع است که برای ارتقای دموکراسی و حقوق بشر در کشورش تلاش و مبارزه می کند و در عین حال همواره به این موضوع اذعان داشته که برقراری دموکراسی در کشورش، فرآیندی بسیار پیچیده و طولانی است؛ چین در زمینه دموکراسی و حقوق بشر باید راه ویژه خود را بیابد". گیدو وستروله وزیر امور خارجه آلمان نیز به نوبه خود در واکنش به اعطای جایزه نوبل صلح به این فعال سیاسی چینی گفت تصور نمی کند این تصمیم شجاعانه کمیته اعطای جوایز نوبل، بر روابط اروپایی ها با چین تاثیری بگذارد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از برلین؛ لیو شیائوبو پنجاه و چهار ساله که امروز جایزه صلح نوبل دو هزار و ده را از آن خود کرد، به اتهام تلاش برای سرنگونی حکومت به یازده سال حبس محکوم شده است و فعلا دوران حبس خود را می گذراند.
رئیس کمیسیون اروپا از اعطاي جايزه نوبل صلح به فعال سياسي چيني استقبال کرد
خوزه مانوئل باروسو رئیس کمیسیون اروپا روز جمعه از اعطای جایزه نوبل صلح به لیو شیائوبو فعال سیاسی مخالف چینی استقبال کرد. باروسو در بیانیه ای گفت " اعطای این جایزه به فعال سیاسی چینی، پیامی مهم به همه آنهایی است که در سرتاسر جهان برای آزادی و حقوق بشر مبارزه می کنند". باروسو در بیانیه خود بدون اشاره به وخامت وضع حقوق بشر در چین و بدون آنکه از مقامات چینی بخواهد این فعال سیاسی را آزاد کنند، خاطر نشان کرد : "تصمیم کمیته اعطای جوایز نوبل، پیامی مهم در حمایت از همه کسانی است که در اقصی نقاط جهان، برخی اوقات به بهای از دست دادن جان خود، برای به کسب آزادی ها و حقوق بشر مبارزه می کنند". به گزارش خبرگزاری فرانسه از پکن؛ باروسو و هرمان فان رومپوی ، رئیس اتحادیه اروپا، اوایل هفته گذشته پس از دیدار با ون جیابائو، نخست وزیر چین، رعایت حقوق بشر را در آن کشور از این مقام چینی خواستار شدند. لیو شیائوبو پنجاه و چهار ساله که امروز جایزه نوبل صلح سال دو هزار و ده را از آن خود کرد، به اتهام تلاش برای سرنگونی حکومت به یازده سال حبس محکوم شده است و فعلا دوران حبس خود را می گذراند
لخ والسا اعطاي جايزه نوبل صلح را چالشي براي چين و جهان دانست
لخ والسا برنده لهستانی جایزه نوبل صلح در سال هزار و نهصد و هشتاد و سه روز جمعه اعلام کرد اختصاص جایزه نوبل صلح به لیو شیائوبو ،ناراضی چینی که برای اعتقادات دموکراتیک خود زندانی شده است چالشی برای چین و کل جهان محسوب می شود. رهبر تاریخی اتحادیه همبستگی و رئیس جمهوری پیشین لهستان اعلام کرد:" من از تصمیم کمیته نوبل بسیار خرسندم.
من این تصمیم را چالشی برای چین و کل جهان می دانم." والسا در مصاحبه ای تلفنی تصریح کرد:" جهان باید اعلام کند آماده است به چین برای ورود به منطقه ای کمک کند که در آن اصول و ارزش های دموکراتیک مورد احترام قرار می گیرد." وی افزود:" چین کشور بزرگی است که باید محترم شمرده شود اما کشوری است که باید معیارها و ارزش های مورد احترام جهان را مد نظر قرار دهد." وزارت امور خارجه لهستان به نوبه خود گفت تصمیم کمیته نوبل را می ستاید. به گزارش خبرگزاری فرانسه از ورشو، جایزه نوبل صلح سال امسال جمعه به لیو شیائوبو زندانی چینی به سبب تلاش های پایدار و غیر خشونت آمیز او به نفع حقوق بشر در چین تعلق گرفت.
گزارشگران بدون مرز اعطاي جايزه به ناراضي چيني را داراي بعدي تاريخي دانست
سازمان گزارشگران بدون مرز جمعه اعلام کرد :"اعطای جایزه نوبل صلح به لیو شیائوبو، ناراضی چینی، حرکتی تاریخی به نفع جنبش آزادی بیان در چین محسوب می شود." این سازمان در بیانیه ای اعلام کرد:" این جایزه پیام امید برای برنده این جایزه که به یازده سال زندان محکوم شده است و همچنین پیام امید برای ناراضیان زندانی در سرتاسر جهان و برای ملت چین است." گزارشگران بدون مرز با ابراز شادی فراوان از اعطای این جایزه به این ناراضی چینی افزود:" تهدیدهای مقامات چینی در خصوص اقدامات تلافی جویانه برای مرعوب کردن کمیته نوبل و مقامات نروژی کافی نیست.
این درسی برای همه دولت های دموکراتیک است که غالبا در برابر فشارهای پکن تسلیم می شوند." به گزارش خبرگزاری فرانسه از ورشو، کمیته نوبل صلح سال دوهزار وده جمعه به لیو شیائوبو زندانی چینی به سبب تلاش های پایدار و غیر خشونت آمیز او به نفع حقوق بشر در چین تعلق گرفت. در سال دوهزار وچهار ، لیو شیائوبو جایزه گزارشگران بدون مرز برای مدافعان آزادی بیان را دریافت کرد.