۲ |
تيترآنلاين - دکتر سعيد معيدفر کارشناسي خود را در رشته جامعهشناسي از دانشگاه تهران، کارشناسي ارشد را در رشته جامعهشناسي و دکتري را در رشته جامعهشناسي از دانشگاه تربيت مدرس اخذ کرده است؛ موضوع پاياننامه کارشناسيارشد و رساله دکتري او، ابعاد جامعهشناختي مهاجرتهاي روستايي ايران است. تخصص وي در حوزه مسائل اجتماعي ايران است.
کتابهاي «تفکر نظري در جامعه شناسي»، «نظم اجتماعي در نظريههاي جامعهشناسي»، «جامعهشناسي مسائل اجتماعي معاصر در ايران»، «بررسي ميزان اخلاق کار و عوامل فردي و اجتماعي مؤثر بر آن»، «فرهنگ کار»، «نگرشي نو به مسائل اجتماعي»، «جامعهشناسي مسائل اجتماعي ايران» و «دانشگاه و دگرگوني ارزشها» و مقالات متعددي در موضوعات گوناگون بهويژه درباره مسائل اجتماعي و تحولات فرهنگي، اجتماعي ايران منتشر شده است.
گفتگوي حوراء با دکتر سعيد معيدفر، عضو هيئت علمي دانشگاه تهران در موضوع مسئلهشناسي تجرد قطعي
آيا تجرد قطعي يک مسئله اجتماعي بهشمار ميآيد؟
ابتدا بايد تجرد قطعي تعريف شود؟ تجرد قطعي، شرايطي است که پسر يا دختر به مرحلهاي ميرسند که امکان ازدواج را از دست ميدهند. البته اين مسئله بيشتر براي دختران مهم است، زيرا اگر دختر از سن خاصي بگذرد، احتمال ازدواج او پايين ميآيد؛ البته نه اينکه ديگر فرصت ازدواج براي او پيش نيايد؛ بلکه احتمال آن به حداقل ميرسد.
مسئله اجتماعي با ديدگاههاي گوناگون تعريف ميشود. گاهي گفته ميشود وقتي تعداد واقعهاي در جامعه زياد شود و البته زياد شدن آن هم غير معقول باشد، مسئله به شمار ميآيد؛ براي مثال اگر مشکلي در طول زمان، به ميزان زيادي افزايش يابد و افزايش غير عادي باشد، به آن مسئله اجتماعي اطلاق ميشود. به طور معمول ديدگاه کلاسيک مسئله اجتماعي، بر کميت متمرکز است؛ يعني کميت بايد به ميزاني زياد شود تا يک مشکل به عنوان مسئلهاي اجتماعي به حساب آيد.
مسئله اجتماعي مسئلهاي است که ميزان آنها از حد خاصي بالاتر رفته و در طول زمان افزايش چشمگيري داشته باشد. اما برخي در مورد مسئله اجتماعي گفتهاند وقتي مشکلي به حدي افزايش يابد که در عملکرد دستگاههاي ديگر جامعه خلل ايجاد کند، مسئلهاي اجتماعي خواهد بود. تجرد دختران نيز اگر کم کم مشکلات ديگري