بسیاری از سرمایهگذاران ایرانی حاضر به سرمایهگذاری در ایران نمیشوند و با افت شدید سرمایهگذاری داخلی بسیاری از صنعتگران ما ورشکسته شدند
تاريخ انتشار: دوشنبه ۱۹ تير ۱۳۹۱ ساعت ۱۳:۵۱
روز گذشته مسوولان اقتصادی در همایش گزارش جهانی سرمایهگذاری خارجی، گزارشی از جذب سرمایهگذاری خارجی در ایران ارایه کردند که از چند لحاظ دارای ابهاماتی بود.کسب رتبه سوم در جذب سرمایهگذاری خارجی در خاورمیانه توسط ایران یکی از مواردی بود که در این همایش مطرح شد اما به دست آوردن رتبه سوم در خاورمیانه اصلا مهم نیست چراکه کشورهای خاورمیانه مانند کویت، عربستان و... کشورهای سرمایهپذیر نیستند و بیشتر در کشورهای دیگر سرمایهگذاری میکنند بنابراین رتبه سوم بین چنین کشورهایی کار سختی نیست که بتوان به آن افتخار کرد.
از سویی جذب 1/4 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی در سال 90 در مقیاس جهانی دارای اهمیت چندانی نیست و میانگین رشد کشورمان باز هم از دنیا عقب است.1/4 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی رقم بسیار ناچیزی است اما نکته قابل تامل این است که چه جذابیتهایی برای جذب سرمایهگذاری خارجی در ایران وجود دارد در حالی که بسیاری از سرمایهگذاران ایرانی حاضر به سرمایهگذاری در ایران نمیشوند و با افت شدید سرمایهگذاری داخلی بسیاری از صنعتگران ما ورشکسته شدند.به طور طبیعی سرمایهگذاران ترجیح میدهند در کشوری سرمایهگذاری کنند که منابع کارآمد و تکنولوژیهای پیشرفته داشته باشد اما در ایران بسیاری از این پارامترها را نداریم.
با این حال مسوولان میگویند در جذب سرمایهگذاری خارجی رشد داشتیم اما این رقم چشمگیر نیست و در مقیاس جهانی دارای اهمیت چندانی نیست.نکته بعدی جایگاه اقتصادی ایران در جهان است که گفته شده جزو 20 کشور برتر دنیاست و جالبتر اینکه از هلند و استرالیا هم بالاتر است.اما کشور صنعتی هلند از لحاظ هیچ شاخص اقتصادی با ایران قابل مقایسه نیست.
از لحاظ اقتصادی کشورها به چهار گروه تقسیم میشوند؛ یک دسته کشورهایی هستند که سالهاست هیچ تغییر اقتصادی نداشتند که به آنها کشورهای ساکن و راکد گفته میشود.
دومین دسته کشورهایی هستند که تازه شروع به صنعتی شدن کردند که به آنها کشورهای ماقبل خیز میگویند و سومین دسته کشورهای در حال خیز هستند که دارای رشدهای اقتصادی بسیار بالایی هستند. و دست آخر کشورهایی هستند که چند سالی است که صنعتی شدهاند، یعنی در اقتصاد به مرحله اشباع رسیدهاند و رشد اقتصادی این کشورها بسیار ناچیز است.
بنابراین ما نمیتوانیم کشورمان را با هر کشوری مقایسه کنیم و بگوییم اقتصاد کشورمان از هلند و استرالیا بالاتر است چراکه از لحاظ شاخصهای اقتصادی اصلا در حد مقایسه نیستند.
نکته جالب دیگری که دیروز توسط معاون اول رییسجمهور مطرح شد، وابستگی اقتصاد ایران به نفت است که به گفته ایشان تنها 10 درصد از اقتصاد کشورمان به نفت وابسته است اما به عقیده من کارشناس وابستگی اقتصاد ایران به نفت سالهای سال است که بسیار بیشتر از 10 درصد است و یکی از مشکلاتی که هر ساله دولت در بودجهریزی سالانه دارد، وابستگی شدید بودجه به نفت است و براساس آمارها بیشتر هزینههای دولت از درآمدهای نفتی تامین میشود.