انتقال ایدز از طریق ارتباط جنسی از مرز ۳۰ درصد گذشت
این انتقال در مدت ۵ سال از ۱۰ درصد به این میزان افزایش یافته است
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۷ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۱۶
دکتر گویا با اشاره به اینکه طی ۲ سال گذشته عفونت HIV از طریق ارتباط جنسی از مرز 30 درصد گذشته است گفت: « این انتقال در مدت ۵ سال از ۱۰ درصد به این میزان افزایش یافته است.»
محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت امروز در نشست خبری روز جهانی ایدز با اشاره به اینکه شعار امسال سازمان ملل در رابطه با پیشگیری و کنترل HIV است که به جوانان و نوجوانان اختصاص دارد گفت: «هدف اصلی برنامه اطلاعرسانی برای قشر نوجوانان و جوانان این است تا آنها با آگاهی بیشتری در مواجه با این عفونت و پیامدهای ناشی از آن قرار بگیرند.»
وی ادامه داد: «طبق آخرین آمار سال ۲۰۱۲ حدود ۲ میلیون نفر از مجموع ۳۵ میلیون و ۳۰۰ نفری که در دنیا با عفونتHIV زندگی میکنند، نوجوان و جوان ۱۰ تا ۱۹ ساله هستند که این موضوع نشان میدهد که این قشر به توجه ویژهای نیاز دارند.»
دکتر گویا ورود از سن کودکی به بلوغ، احساساتی بودن، کم بودن آگاهی نسبت به رفتارهای پرخطر و همچنین اطلاع به عفونت HIV را مهمترین دلیل توجه به این قشر دانست و افزود: «همچنین این گروه سنی در مورد اعتیاد و راههای اطلاع به آن نیز کم میدانند و اطلاع ندارند که HIV میتواند از طریق تماس جنسی انتقال پیدا کند.»
وی خاطر نشان کرد: «همچنین اگر این افراد مبتلا به بیماری مزمن باشند بهای کمتری به آنها داده میشود و از تبعیض و انگ ناشی از عفونت HIV به شدت نگران هستند و به سادگی تحت مراقبتهای بهداشتی قرار نمیگیرند. در واقع این مسئله باعث میشود که آنها آسیبپذیرتر باشند. در تمام دنیا چنین مشکلاتی وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.»
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت آموزش پذیر بودن گروه نوجوانان و جوانان را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: «آموزش و اطلاع رسانی برای این افراد اهمیت بالایی دارد از دسترسی به اطلاعات، تغییر رفتار استقبال میکنند و میتوانند پیامآوران خوبی به همسالان خود در پیشگیری از عفونت HIV در جامعه باشند.»
به گفته وی، در دنیا مشخص شده که فردی که مبتلا به عفوت HIV است اگر هر چه زودتر ابتلا به عفونتش مشخص شود و تحت مراقبت قرار گیرد و به موقع درمان را شروع کند، هم عمر طولانیتری خواهد داشت و این موضوع شانس انقال بیماری به دیگران را کاهش میدهد.
دکترگویا همچنین با تاکید بر اینکه یکی از برنامههای جدی ما این است که امکانات درمانی را از نظر کیفی و کمی گسترش دهیم افزود: «صاحبنظران معتقدند اگر فردی که به HIV مبتلاست به موقع دسترسی به مراکز بهداشتی داشته باشد و توانایی پذیرش توسعههای بهداشتی را در او ایجاد کنیم و امکانات لازم را داشته باشد تا ۵۰ درصد در کاهش موارد ابتلا به عفونت در جامعه مؤثر است.»
وی با بیان اینکه پیشگیری از انتقال HIV از مادر به کودک یکی از اولویتهای مبارزه با ایدز در سراسر جهان است تاکید کرد: «مادری که مبتلا به عفونت HIV است اگر در ابتدای بارداری متوجه آن شود و دارو مصرف کند و در ادامه یک زایمان مراقبت شده داشته باشد، و بعد از زایمان نیز از خدمات ویژهای بهرهمند باشد، احتمال انتقال ایدز از مادر به کودک به صفر نزدیک میشود.»
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت از تهیه برنامه پیشگیری از انتقال عفونت از مادر به کودک خبر داد و گفت: «پروتکل این برنامه تدوین شده است و قرار است در سال جاری در ده دانشگاه علوم پزشکی تهران به مرحله اجرا گذاشته شود که اگر به نتیجه برسیم در کمتر از یکسال این برنامه را در سراسر کشور اجرا میکنیم.»
دکترگویا به آمار ابتلا به HIV در کشور اشاره کرد و گفت: «طبق آخرین آمار ابتلا به این بیماری از مرز ۲۷ هزار نفر هم گذشت که ۶۹ درصد موارد اطلاع ما از ابتلا به HIV به دلیل اعتیاد تزریقی و سوزن و سرنگ مشترک است. طی ۲ سال گذشته این عفونت از طریق ارتباط جنسی از مرز ۳۰ درصد عبور کرده است که باید به این موضوع توجه کنیم. چرا که در مدت ۵ سال از ۱۰ درصد به این میزان افزایش یافته است.»
به گفته وی، برآورد ما با مدل ریاضی آن است که باید بیش از ۹۰ هزار نفر آلوده به عفونت باشند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت در پایان در خصوص کیتهای تشخیص گفت: «کیت تشخیصی تنها باید در مراکز بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد و این طور نباشد که افراد خودسرانه به تهیه آن و گرفتن آزمایش اقدام کنند چرا که ممکن است آزمایش غلط باشد، لذا باید مامور بهداشتی یا پزشک آموزش دیده در هنگام آزمایش وجود داشته باشد و نوع کیت نیز اهمیت فوقالعاده زیادی دارد و باید کیتی باشد که تأییدیه وزارت بهداشت را داشته باشد تا جواب درستی از HIV ارائه دهد.»
شیوع ایدز در بین کودکان کار و خیابان به وضعیت هشدار رسیده است
معاون بهداشت وزیر بهداشت نسبت به میزان شیوع بالای HIV در بین کودکان خیابانی و کار هشدار داد و گفت: «این کودکان ۵/ ۴ برابر بیشتر از سطح عمومی جامعه در معرض ابتلا به ایدز قرار دارند.» دکتر علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزیر بهداشت در نشست خبری که به منظور اطلاع رسانی در خصوص بیماری ایدز صبح امروز در وزارت بهداشت برگزار شد با اشاره به اینکه ویروس ایدز در جامعه همانند «مین» عمل میکند و هر یک از ما میتوانیم در خطر ابتلا به آن باشیم، گفت: «در آرایشگاهها دندان پزشکی و زندانها ممکن است این مشکل برای تمامی افراد به وجود بیاید.»
وی با اشاره به این مسئله که ایدز میتواند از زمان ورود ویروس به بدن تا زمان بروز اولین علائم مدت زمان بسیاری به صورت پنهان در بدن باقی مانده و از فردی به فرد دیگر منتقل شود، گفت: «معتادان تزریقی نیز یکی از موارد نگران کننده در زمینه انتقال بیماری ایدز به حساب میآیند و آمار ابتلا به ایدز از طریق معتادان تزریقی از انتقال به وسیله رابطه جنسی بیشتر شده است. از طرفی مواد اعتیاد آور در جامعه تبدیل به مواد صنعتی و روان گردان شده و همچنین میانگین سنی مصرف این مواد نیز به سنین نوجوانی کاهش پیدا کرده است. این دو عامل در کنار یکدیگر منجر به بروز رفتارهای جنسی پر خطر در بین نوجوانان خواهد شد.»
وی ضمن اشاره به آمارهای موجود از چگونگی انتقال ایدز در سالهای اخیر گفت: «آمارها نشان میدهد که در سال ۸۰، انتقال ایدز از طریق تماس جنسی عددی حدود ۱۰ درصد را به خود اختصاص داده بود و این درحالی است که تا سال ۹۱ آمار انتقال ایدز از طریق تماس جنسی به ۳۳ درصد رسید. این مسئله برای مسئولین زنگ خطر بزرگی محسوب میشود.»
وی خویشتن داری، ازدواج و استفاده از وسایل مطمئن در هنگام رابطه جنسی را سه راهکار مهم در پیشگیری از انتقال این بیماری عنوان کرد و گفت: «البته در برنامههایی که وزارت بهداشت در طول این مدت انجام داده است به موفقیتهای بزرگی دست یافتهایم. به عنوان مثال در زمینه اعتیاد تزریقی با ایجاد مراکز مشاوره، کلینیک مثلثی و آموزش، توانستهایم میزان انتقال را کاهش دهیم.»
دکتر سیاری با تاکید بر اینکه با تشخیص به موقع این بیماری و درمان آن احتمال انتقال تا ۹۵ درصد کاهش میابد، خاطر نشان کرد: «در سال ۲۰۰۰ میلادی ۴۰ میلیون نفر در دنیا به بیماری ایدز و عفونت HIV مبتلا بودهاند که در حال حاضر این میزان به ۷۵۶ میلیون نفر رسیده است. در کشور ما نیز در سال ۸۰، ۳۶ هزار و ۸۶ مورد ایدز وجود داشت که این میزان طبق آخرین آمار جمع آوری شده به ۲۷ هزار و ۴۱ نفر رسیده است. متأسفانه کشور ما وضعیت بسیار بدی نسبت به متوسط جهانی دارد. یعنی شیوع ایدز در مدت ۱۲ سال گذشته حدود نه برابر افزایش داشته است.»
دکتر سیاری در ادامه ضمن اشاره به وضعیت ایدز در سالهای ۸۱ تا ۹۰ گفت: «در سال ۸۰ تعداد مواردی که وارد مرحله بیماری شده بودند ۴۰۳ نفر بود. که در حال حاضر این آمار به ۵۴۱۱ نفر رسیده است. همچنین موارد صوتی در سال ۸۰، ۳۶۴ نفر بوده که این رقم نیز افزایش پیدا کرده و به ۵هزار نفر رسیده است.»
معاون بهداشت وزیر بهداشت همچنین در خصوص انتقال بیماری ایدز و HIV در بین کودکان کار و خیابانی هشدار داد و گفت: «بر اساس مطالعهای که دو سال پیش بر روی ۱۰۰۰ کودک خیابانی انجام شد میزان شیوع HIV در بین این کودکان ۵/ ۴ درصد بود. در صورتی که آمار شیوع ایدز در کشور یک دهم درصد است. یعنــی کودکـــان کار ۵/ ۴ برابر بیشتر از سطح عمومی جامعه، در معرض ابتلا به ایدز قرار دارند. از این آمار ۳/ ۷۰ نفر در ارتباط با افرادی بودند که مصرف سوء مواد مخدر داشتهاند. ۶/ ۱۹ درصد از این افراد به شخصه درگیر اعتیاد بودهاند و ۶/ ۴ درصد از این کودکان نیز اعتیاد تزریقی داشتهاند.»
دکتر سیاری در پایان گفت: «بر اساس این مطالعه در گروه سنی ۱۵ الی ۱۸ سال ۲۹ درصد رابطه جنسی داشتهاند. ۲/ ۳۳ درصد در آخرین رابطه جنسی از کاندوم استفاده کردهاند. همچنین ۱۴۴ نفر از افراد ۱۵ تا ۱۸ ساله نیز چند شریک جنسی داشتهاند.»