تيترآنلاين - سایتهای مستهجن وجود دارند. این سایتها به زبان فارسی هم وجود دارند و آمارهای غیر رسمی نشان میدهد که مشتری هم دارند. همشهری مثبت در پروندهای به بررسي این آسیب روانی میپردازد اين نشريه در بخشي از مطلب خود با عنوان "آمارها دروغ مي گويند" آورده است.
تا همين چند سال پيش که هنوز بحث فيلترينگ اين قدر داغ و عملي نشده بود، هرازگاهي آماري از مراجعه کاربران ايراني به سايتهاي مستهجن منتشر ميشد و البته گاهي تکذيب ميشد. همه آن آمارها تکاندهنده بودند و خبر از بروز يک آسيب اجتماعي جديد ميدادند. با فراگيرتر شدن اينترنت در ايران اين آسيب جدي و جديتر شد و البته مسؤولان، فيلترينگ را به عنوان اصليترين راهکار برگزيدند. با وجود اين فيلترينگ وسيع، آمارها نشان ميدهد که بعضي کاربران ايراني البته با فراز و نشيب بسيار هنوز هم به اين سايتها مراجعه ميکنند. به خاطر وجود نداشتن هيچگونه آمار رسمي در اين زمينه ما هم سراغ خود اينترنت رفتيم و در بخش روندهاي گوگلGoogle Trends همزمان به آمارهاي اميدوارکننده و نااميدکنندهاي رسيديم.
روي قابل تحمل سکه
اگر فراگيرترين واژه پورنو را به زبان انگليسي در «گوگل ترند» سرچ کنيم، برخلاف شايعاتي که وجود دارد ايرانيها به هيچ وجه جزو اولين کشورهاي دنيا نيستند. اين بيآبرويي فعلا به ترتيب در اختيار کشورهاي ويتنام، هند، مصر، اندونزي، مراکش، مالزي، ترکيه، يونان، لهستان و روماني است. در شهرهايي که اين واژه را فراوان جستوجو کردهاند اثري از شهرهاي ايران نيست. دهلي، جاکارتا، بمبئي، آنکارا، استانبول، ورشو، زوريخ، بروکسل، تورنتو و سيدني 10 شهري هستند که ساکنانشان با بيشترين فراواني، اين واژه را جستوجو کردهاند، در مورد خود واژه پورنو (به زبان انگليسي) هم کشورهاي پرو، ترکيه، روماني، کلمبيا، ليتواني، مکزيک، بلغارستان، ايتاليا، مراکش و آرژانتين در 10 رديف اول قرار دارند. در اين مورد هم خوشبختانه هيچ شهري از ايران در صدر نيست. جالب اينجاست که اگر همين واژه را به زبان فارسي (که در واقع خط عربي است) جستوجو کنيم، باز هم ايران در 10 مورد اول نيست. کشورهاي يمن، سيرالئون، مصر، ليبي، سودان، اردن و عربستان سعودي جزو اين 10 کشور هستند. در اين مورد هم هيچ شهري از ايران جزو 10 شهر برتر نيست و فارسي زبانها بسيار کمتر از عربيزبانها اين واژه را جستوجو کردهاند. يکي ديگر از مواردي که باز هم ما را روسفيد ميکند جستوجوي واژه «جنسي» است که بين کاربران فارسي و عربي مشترک است. در اين مورد هم سه کشور اول عربي هستند؛ يعني ليبي، يمن و سيرالئون و بعد کشور ما قرار دارد. در شهرهاي دنيا هم تهران مقام چهارم را دارد که اين خودش باز جاي اميدواري دارد. البته بايد توجه داشت که همه اين واژهها کاربرد آموزشي هم دارند و لزوما غيراخلاقي نيستند.
روي بد سکه
روي بد سکه اينجاست که اگر چند کليد واژه مستهجن را به فارسي جستوجو کنيم اول اينکه فراواني اين جستوجوها آنقدر هست که گوگلترند نمودارهايش را رسم کند؛ مثلا اگر واژه «داستانهاي ...» را جستوجو کنيم ايران و افغانستان با فاصله کم در مقامهاي اول و دوم قرار دارند و فارسيزبانهاي کويت در مقام بعد. جالب اينجاست که شهر تهران در مقام هشتم شهرهاي ايران در اين جستوجو قرار دارند و شهرهاي با محيط بستهتر در مقامهاي بالاتر از تهران قرار دارند. در مورد فراواني اين جستوجو هم همان طور که در نمودار ميبينيد کاربران به اندازه سالهاي 2007 و 2008 اين واژه را جستوجو نميکنند اما در آخر نمودار در سال 2010 باز هم جستوجو دارد سير صعودي را دنبال ميکند و اين نگرانکننده است. در مورد واژه «عکس...» احتمالا به خاطر عربي بودن واژه عکس بعد از ايران کشورهاي کويت و عربستان قرار دارند. در اين مورد پايتخت حتي جزو شهرهاي اول هم نيست و مرکز استانهاي کوچک مقامهاي اول را دارند. البته خوشبختانه فراواني جستوجوي اين واژه سالبه سال دارد کمتر و کمتر ميشود. در مورد کليد واژه «کليپ ...» هم وضعيت تقريبا مشابه عکس است و نمودار رو به کاهش است. کليد واژه «سايت ...» هم در کشورهاي ايران و کويت و عربستان با بيشترين فراواني جستوجو شدهاند. در مورد اين کليد واژه هم تهران بعد از 9 شهر ديگر ايران در مقام دهم قرار دارد. البته با اينکه اين سالها کلا جستوجوي اين واژه کاهش يافته است اما آخر نمودار دوباره افزايش جستوجو را نمايش ميدهد. البته وقتي که بدانيم هر کدام از سانتيمترهاي گوگل نشانگر 100 هزار جستوجوست قضيه خيلي جديتر ميشود.