هزینه یک هفته سفر داخلی برای یک خانواده چهارنفره در نوروز امسال برای هر نفر حداقل یکمیلیون تومان خواهد بود
تاريخ انتشار: دوشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۲۱:۴۲
نوسانات قیمت ارز در بازار ایران و افزایش نرخ پروازهای خارجی و گرانی خدمات گردشگری داخلی، آژانسهای مسافرتی و نیز شرکتهای هواپیمایی را در وضعیت بحرانی قرار داده است، هواپیماها زمینگیر شدهاند و آژانسهای مسافرتی یکی پس از دیگری اعلام ورشکستگی میکنند. به گزارش بهار، گرانی بلیت هواپیما و بهویژه پروازهای خارجی در روزهای اخیر و محاسبه قیمت بلیتها با دلار سههزارو 670تومان بسیاری از مسافران خارجی را سرگردان کرده و گذری در آژانسهای مسافرتی تهران نشاندهنده بازار بسیار آشفته و در عین حال راکد گردشگری در این روزهاست. بسیاری از آژانسهای مسافرتی که هفته گذشته فروش تورهای نوروزی را آغاز کرده بودند در روزهای اخیر ادامه برنامه فروش را به تعلیق در آوردند. مدیران آنها میگویند به دلیل حفظ اعتبار نام آژانسشان مصاحبه نمیکنند اما در بین مدیران آژانسهای مسافرتی کمتر کسی هست که از ورشکستگی قریبالوقوع سایر آژانسهای مسافرتی و لغو بسیاری از تورهای نوروزی ابراز نگرانی نکند. آژانسهای مسافرتی در آخرین ماههای سال سوتوکورند آنقدر که یکی از مدیران آنها میگوید: «هر سال فرصت تلفن جواب دادن نداشتیم، امسال اصلا مسافری زنگ نمیزند.»محمدحسن کرمانی، رییس انجمن صنفی آژانسهای مسافرتی در گفتوگو با بهار گفت: همه آن چیزی که همکاران ما میگویند درست است، افزایش قیمت بلیتهای هواپیما آن هم در دو مرحله و کمتر از سه ماه لطمه سنگینی به شغل ما وارد کرده است. از یک طرف از نظر مردم قیمت تورها بالا به نظر میرسد از طرف دیگر برگزاری تورها برای آژانسداران هم صرفه اقتصادی ندارد و مردم هم محافظهکاری میکنند و سفر نمیکنند.»به گفته کرمانی رکود در بازار گردشگری و سفرهای نوروزی تنها مختص سفرهای خارجی نیست و تورهای داخلی هم به نسبت گذشته گران شدهاند چون همه خدمات مرتبط با گردشگری از هزینه اقامت در هتلها گرفته تا غذا چند برابر افزایش یافته است. او درباره آمار تعطیل شدن و ورشکستگی آژانسهای مسافرتی، گفت: آمار دقیقی نداریم که بگوییم دقیقا چه تعداد آژانس تعطیل شده اما آژانسها در شرایط بد اقتصادی از تعدیل نیرو شروع میکنند تا اینکه نهایتا به تعطیلی میرسند بالاخره فرآیند نابسامانی اقتصاد در حوزه کسب و کار ما هم اثر جدی گذاشته و اگر این روند ادامه داشته باشد همه شغلها به این مشکل دچار خواهند شد.
اواخر آبان امسال که خبر افزایش 105درصدی نرخ بلیت پروازهای خارجی و افزایش 60درصدی نرخ بلیت پروازهای داخلی منتشر شد کسی فکر نمیکرد یک ماه مانده به عید بلیت هواپیماها دوباره گران شود. خبرگزاری مهر اما دیروز به نقل از یکی از آژانسهای مسافرتی گزارش داد: فروش بلیت، قیمت بلیت رفت و برگشت لسآنجلس برای ترکیشایرلاین که درگذشته 3میلیون و 380هزار تومان بوده، به 5میلیون و 880هزار تومان افزایش یافته است و پرواز رفتوبرگشت واشنگتن با قطرایرویز از 3میلیون و 200هزار تومان به 4میلیون و 503هزار تومان رسیده است. این نرخها حداقل قیمتهایی است که برای پروازهای اکونومی اعلام شده است به طوریکه هرچه تاریخ پرواز و زمان خرید بلیت به هم نزدیکتر باشد هر کدام از نرخها بیش از 50درصد افزایش پیدا میکند. به گفته محسن امامی، کارشناس حوزه گردشگری و از مشاوران سابق سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آژانسهای مسافرتی با افزایش دوباره قیمتها و وضعیت اقتصادی کنونی در وضعیت خوبی قرار ندارند.
او افزود: هفتهای نیست که خبر تعطیلی و ورشکستگی تعدادی از آژانسهای مسافرتی را نشنویم، با این شرایط نمیتوانند ادامه دهند.گروهی از آژانسها در زمینه ورود توریستهای خارجی فعالیت میکنند اما بهرغم افزایش قیمت ارز خارجی که امکان سفر گردشگران خارجی به ایران را آسانتر میکند الان بازار کارشان رونقی ندارد چون به دلایل مختلف و وضعیت کلی و سیاسی کشور امکان جذب توریست خارجی نداریم. گروه دیگر آژانسهایی هستند که روی تورهای خارجی کار میکردند آنها هم ظرفیت بیشتر تورهایشان خالی است. الان با این وضعیت دلار و ارز، ارزانترین مسیر برای سفر خارجی یک خانواده چهارنفره به ازای هر نفر دستکم 4 تا 5میلیون تومان هزینه خواهد داشت یعنی برای مثال سفر به ترکیه برای یک خانواده چهارنفره 16 تا 20میلیون تومان آن هم در یک هتل سه ستاره درمیآید در حالی که سال گذشته افراد میتوانستند با یکچهارم یا یکپنجم این هزینه سفر کنند. چنانکه امامی میگوید هزینه تمامشده سفرهای داخلی هم افزایشیافته و در نتیجه آژانسها نمیتوانند حتی روی تورهای داخلی برای نوروز امسال فعالیت و گردشگر جذب کنند.
به گفته او هزینه یک هفته سفر داخلی برای یک خانواده چهارنفره در نوروز امسال برای هر نفر حداقل یکمیلیون تومان خواهد بود. تعدادی از آژانسها که نسبت به پیشفروش تورهای نوروزی اقدام کرده بودند در روزهای اخیر یا باید مابهالتفاوت هزینهها را از مسافران بگیرند یا اینکه قراردادهای قبلی را لغو کنند. برخی آژانسهای مسافرتی هم در هفتههای اخیر به دلیل نوسانات بازار ارز قراردادهای خود را به صورت ریالی- دلاری تنظیم کردهاند. محمدرضا پوراکبری، مدیر فروش یکی از این آژانسهاست و به بهار گفت: «25 تا 45درصد قرارداد تورهای نوروزی خارجی را به دلار دریافت میکنیم، چارهای جز این نداریم.»به گفته پوراکبری تعداد زیادی از کسانی که برای تورهای خارجی نوروز 92 ثبتنام کرده بودند در روزهای اخیر خواستار لغو قراردادشان شدهاند.
تنها سفرها و تورهای خارجی نیست که تحت تاثیر گرانی ارز قرار گرفته است، افزایش قیمت بلیت پروازهای داخلی در ماههای اخیر به گفته فرهاد پرورش، مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی موجب کاهش 30درصدی پروازها در مسیرهای کوتاه داخلی شده است. پیش از این عبدالرضا موسوی، رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی هم خواستار کاهش قیمت بلیت هواپیما شده و پیشبینی کرده بود امسال شرکتهای هواپیمایی با کاهش 10 تا 15درصدی مسافران نوروزی مواجه خواهند بود.