مسؤولان تخت جمشيد بدون هرگونه اعلام قبلي و ارايه توضيح، محدوديتهايي را براي بازديد گردشگران از تخت جمشيد به وجود آوردهاند.
تاريخ انتشار: سه شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۸۹ ساعت ۱۵:۳۳
تيترآنلاين - مسؤولان تخت جمشيد بدون هرگونه اعلام قبلي و ارايه توضيح، محدوديتهايي را براي بازديد گردشگران از تخت جمشيد به وجود آوردهاند. اين محدوديتها شامل بازديد از چهار كاخ هخامنشي سه دروازه (مركزي)، تچر، هديش و بقاياي كاخي موسوم به كاخ (ج) است. همچنين دسترسي گردشگران به ايوان غربي كاخ آپادانا با با ايجاد موانع فلزي ناممكن شده است.
به گزارش تيترآنلاين به نقل از ميراث فرهنگي، مسؤولان تخت جمشيد بدون هرگونه اعلام قبلي و ارايه توضيح، محدوديتهايي را براي بازديد گردشگران از تخت جمشيد به وجود آوردهاند.
به گزارش خبرنگار CHN اين محدوديتها شامل بازديد از چهار كاخ هخامنشي سه دروازه (مركزي)، تچر، هديش و بقاياي كاخي موسوم به كاخ (ج) است. همچنين دسترسي گردشگران به ايوان غربي كاخ آپادانا با با ايجاد موانع فلزي ناممكن شده است.
در حالي كه مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري هيچ توضيحي را در اين باره ارايه ندادهاند اما برخي كاركنان تخت جمشيد ميگويند كه اين اقدام براي حفاظت بيشتر از بخشهاي آسيبپذيرتر مجموعه صورت گرفته است.
در اين باره يكي از نگهبانان تخت جمشيد به خبرنگار CHN گفت: يادگار نويسي عدهاي از بازديدكنندگان بر ديوارهها و ستونهاي تخت جمشيد و عدم توانايي مجموعه براي جلوگيري از اين اقدام، دليل اصلي بسته شدن بخشهايي از تخت جمشيد است.
وي با اشاره به فرسودگي شديد سنگها در كاخ هديش، از قول مديران مجموعه مدعي شد كه هرگونه تردد در اين قسمت به متلاشي شدن سنگها ميانجامد.
محدوديت بازديد از تخت جمشيد نه تنها با اعتراض بازديدكنندگان روبرو شده، بلكه چالشهايي را ميان آنان و نگهبانان تخت جمشيد به وجود آورده است؛ به گونهاي كه در مواقع مختلف، صداي سوت و فرياد نگهبانان در اعتراض به كساني كه از موانع ايجاد شده عبورميكنند، آرامش تخت جمشيد را تحت تأثير قرار ميدهد و گاه صحنههاي ناخوشايندي از مشاجرات لفظي را به وجود ميآورد.
"مهرداد" يكي از بازديدكنندگان تخت جمشيد كه دانش آموخته رشته معماري است، مي گويد كه از بسته شدن كاخهاي هخامنشي به روي مردم شوكه شده است. او ميافزايد: كاخ تچر يكي از ديدنيترين بخشهاي تخت جمشيد و همطراز بخشهايي چون كاخ آپادانا و دروازه ملل است و ممنوعيت بازديد از آن با هيچ توجيهي پذيرفتني نيست.
به گفته او تخت جمشيد زواياي پنهاني مانند كتيبههاي غيرهخامنشي دارد كه از آن جمله مي توان به نوشتههايي به خط پهلوي (مربوط به دوران ساساني)، كوفي (مربوطه به دوره آل بويه)، ثلث (مربوط به دوره تيموري) و نستعليق (مربوط به دوره قاجار) و انگليسي (مربوط به سده 19 ميلادي) در كاخ تچر اشاره كرد.
اين بازديد كننده مي افزايد: در كنار مردم عادي، بسياري از دانشجويان، كارشناسان و پژوهشگران رشتههاي هنر و معماري، تاريخ و باستان شناسي از تخت جمشيد ديدن ميكنند. هدف اين عده بررسي دقيق آثار موجود در تخت جمشيد است كه با موانع ايجاد شده غيرممكن به نظر ميرسد.
نسرين از ديگر بازديدكنندگاني كه براي نخستين بار و با هدف عكاسي به تخت جمشيد آمده است، نظرات مشابهي دارد و ميگويد: اگرچه آسيب رساني برخي از گردشگران به آثار تاريخي واقعيت دارد اما راه حل اين مشكل ايجاد محدوديت براي همگان نيست.
او ميافزايد: علاوه بر بستن كاخهاي تچر و هديش، ممنوعيت نزديك شدن به ساير آثار تاريخي و بالا رفتن از پلكانها، احساس خوبي را كه هنگام ديدن چنين آثاري به وجود ميآيد، از ميان برده و عكاسي از زواياي مختلف تخت جمشيد را با دشواريهاي فراوان روبرو ساخته است.
مسعود، ديگر گردشگري كه سرگرم مشاجره با يكي از نگهبانان براي ورود به كاخ تچر است، ميگويد: مديران و كاركنان تخت جمشيد آن قدر اين آثار را ديدهاند كه برايشان معمولي شده و نميتوانند احساس مردمي را كه با صرف وقت و هزينه زياد به تخت جمشيد ميآيند و با درهاي بسته برخي كاخها مواجه ميشوند، درك كنند. بسته شدن درهاي تخت جمشيد به بهانه حفاظت بيشتر از اين مجموعه در حالي صورت ميگيرد كه در سراسر تخت جمشيد بيمبالاتيهاي آشكاري در امور حفاظتي ديده مي شود. براي نمونه، مديريت تخت جمشيد در نزديكي كاخ تچر و بر بقاياي آثار كاخ موسوم به كاخ (ج) به ساخت اتاقكي براي نگهبانان اقدام كرده است. گرماي اين اتاق به صورت كاملا ناايمن از طريق كپسولهاي گاز تأمين مي شود و در صورت بروز انفجار، وارد شدن آسيب شديد به كاخ تچر قطعي است.
از اين گذشته، براي ايجاد مانع بر سر راه بازديدكنندگان تخت جمشيد از داربست هاي ساختماني استفاده و چهره زيباي آثار تاريخي را مخدوش شده است. اين در حالي است كه حفظ حريم منظرين آثار تاريخي از مهمترين موضوعات مورد تأكيد در ضوابط بينالمللي حفاظت از ميراث فرهنگي است كه به ويژه درباره آثار جهاني با سخت گيري بيشتري اعمال مي شود.
همچنين در بخشهاي مختلف تخت جمشيد نظير موزه و حرمسرا (ساختمان اداري) آنتنها، علمكها و سيمهاي زيادي ديده مي شوند كه منظر تاريخي مجموعه را تحت الشعاع خود قرار دادهاند.