مهمترین علت رشد نرخ ارزها در برابر ریال ایران، پیش بینی نرخ تورم بیش از 20 درصدی است که امروزه گریبانگیر بخش های مختلف اقتصادی کشور شده است.
تاريخ انتشار: سه شنبه ۱۵ شهريور ۱۳۹۰ ساعت ۰۸:۱۶
یک اقتصاد دان با اشاره به افزایش قیمت دلار در برابر ریال در شرایط سقوط دلار در برابر سایر ارزها، گفت: تورم مزمن و سیاست جبران کسری بودجه با افزایش نرخ دلار باعث شد تا دلار 7 تومان به دلار یک هزار و 100 تومانی تبدیل شود.
فرهاد خرمی در گفت و گو با پانا، اظهار داشت: مهمترین علت رشد نرخ ارزها در برابر ریال ایران، پیش بینی نرخ تورم بیش از 20 درصدی است که امروزه گریبانگیر بخش های مختلف اقتصادی کشور شده است.
وی ادامه داد: در ماه های گذشته به مراتب شاهد کاهش قیمت دلار در برابر سایر ارزها به دلایل مختلف از جمله تورم سه درصدی بودیم اما در همین شرایط ارزش آن در برابر ریال ایران روند صعودی داشت زیرا بر اساس گفته رییس کل بانک مرکزی تورم در حال حاضر بیش از 17 درصد است.
این اقتصاد دان خاطر نشان کرد: در برخی مواقع اقتصادهای جهان برای نفوذ در بازار کالاهای ارزان قیمت ارزش پول خود را پایین نگه می دارند که نمونه آن اقتصاد چین است، اما این کشور نرخ برابری پول خود را در یک سطح مشخص ثابت کرده است ولی در ایران نه تنها این نرخ ثابت نیست بلکه هر ساله روند افزایش یا کاهشی آن تغییر می کند.
وی ادامه داد: این تغییر سیاستها باعث کاهش حاشیه امنیت سرمایه گذاری در کشور شده و در نتیجه میزان سرمایه گذاری کاهش می یابد زیرا شرکت ها امکان برنامه ریزی بلند مدت بر پایه بازار جهانی را از دست می دهند و بخش اعظمی از قدرت خود را در نوسانات قیمتی ارز سپری می کنند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: کاهش ارزش پول ایران در برابر دلار به معنای کاهش قدرت خرید ریال در بازار های جهانی است، که این موضوع باعث ایجاد نگرانی از سرمایه گذاری در ایران می شود.
خرمی تصریح کرد: در حال حاضر نوسانات بازار دلار به قدری زیاد است که سفته بازان آن را به عنوان یک ابزار سرمایه گذاری همانند طلا و سهام، استفاده می کنند.
این اقتصاددان با ابراز نگرانی از روند افزایشی دلار طی سالهای گذشته گفت: هر زمان دولت ها با کسری بودجه مواجه شدند اقدام به افزایش نرخ ارز کردند که این موضوع سبب شد تا طی 30 سال گذشته دلار کمتر از 7 تومان به دلار یک هزار و 100 تومانی تبدیل شود.