مروري بر پروندههاي همسركشي نشان ميدهد خيانت زن يا شوهر دليل و انگيزه اصلي بسياري از اين جنايتها است
تاريخ انتشار: يکشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۳۴
قتل شوهر با نقشه زني كه وارد يك رابطه پنهاني شده و به همسرش خيانت كرده، خبري بود كه روز گذشته منتشر شد. مروري بر پروندههاي همسركشي نشان ميدهد خيانت زن يا شوهر دليل و انگيزه اصلي بسياري از اين جنايتها است حسين باهر- رفتارشناس و استاد دانشگاه شهيد بهشتي- معتقد است چون مطالعات كافي درباره خيانت زوجين انجام نشده است نميتوان دلايل آن را به طور كامل تشخيص داد و از تكرار اين وقايع جلوگيري كرد.
به طور كلي آيا ميتوان براي خيانت علل مشابهي را معرفي كرد؟ در وهله اول بايد توجه داشت تعريف خيانت مثل هر اصطلاح ديگري در عرض زمان و مكان متفاوت ميشود ضمن اينكه برخي رفتارها در بعضي فرهنگها خيانت محسوب ميشود اما در فرهنگهاي ديگر اين طور نيست بنابراين با توجه به گستردگي فرهنگي تعاريف متفاوتي از خيانت وجود دارد و به همين دليل علل اينگونه رفتارها هم گوناگون است و نميتوان به چند دليل خاص اشاره كرد. به طور كلي بايد گفت آمار دقيقي براي دستهبندي علل خيانت و همچنين تقسيمبندي افرادي كه مرتكب اين رفتار ميشوند در اختيار نداريم. به نظر من مراكز مطالعات زنان، مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي، وزارت ورزش و جوانان و... بايد تحقيقاتي را در اين زمينه انجام بدهند تا آمار دقيقي در اينباره به دست آيد. حتي وزارت ارشاد بهتر است به تحقيقات اينچنيني بپردازد هرچند هر دو سال يكبار تحقيقاتي در موارد عمومي آسيبشناسي خانواده انجام ميشود اما مطالعات آكادميك دقيق دراينباره صورت نميگيرد و از آن تحقيقات پرزرق و برق نتيجهاي به دست نميآيد حال آنكه بايد به صورت علمي اين رفتارها را مطالعه كنيم تا بتوانيم از آنها جلوگيري كنيم بايد علل ايجابي و سلبي خيانتها مورد بررسي قرار گيرد تا راهكارهاي پيشگيري مشخص شود.
بنابراين نميتوان دليلي هم براي رواج رفتارهاي خيانتكارانه يافت؟ از بين رفتن قباحت و تبديل شدن قباحت به وقاحت به طور كلي دليل رواج خيانت است ضمن اينكه برخي رفتارها كه در نسلهاي گذشته به طور مطلق يا نسبي حسن يا قبح تلقي ميشد اكنون آن بازخوردهاي سابق را ندارد علاوه بر اين وجود شبكههايي مانند فارسيوان نيز در اين زمينه نقش دارند. اين شبكهها زناني مانند ويكتوريا- قهرمان يكي از سريالها- را به عنوان الگوي زنان معرفي ميكنند حال آنكه ما بايد به افراد جامعه الگوهاي بومي را معرفي كنيم.
ممكن است زن يا مرد به هر دليلي از زندگي مشترك ناراضي باشند و در اين شرايط در معرض رابطه عاطفي تازهاي قرار بگيرند در اين صورت چه بايد كرد؟ در شرايط منطقي فرد وقتي ميخواهد رابطه جديدي را شروع كند، بايد رابطه قبلي را تمام كند. وقتي قراردادي بين زوجين امضا شده بايد به آن وفادار باشند در غير اين صورت براي گرفتن حق خود بايد به دادگاه مراجعه كنند بنابراين هيچ زن يا مردي حق ندارد به اين بهانه كه در عسر و حرج قرار دارد يا خيانت ديده است به طرف ديگر خيانت كند. طلاق در اين شرايط تنها راه قانوني و شرعي است ضمن اينكه بايد از لحاظ فرهنگي نيز سخت كار شود ولي در نهايت بايد گفت اين موضوع در تمام ابعاد به تحقيق نياز دارد كه جاي خالي آن احساس ميشود.