حاشيهاي بر وعده ها و تصميمات ارزي عمل نشده بانك مركزي
اين گونه تصميمها و وعدهها که در زمان لازم اجرا نميشوند فعالان اقتصادي را به شدت نسبت به بانک مرکزي و وعدههايش بي اعتماد ميکنند و به نگرانيهاي موجود دامن ميزنند
تاريخ انتشار: پنجشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۱۲:۲۶
نويسنده : پدرام سلطاني
رئيس کل بانک مرکزي تاکنون چهار وعده به فعالان بخش بازرگاني در رابطه با ارز داده است.
نخست اينکه بارها گفته است که ارز را به صورت نامحدود عرضه خواهد کرد و واردکنندگان به هيچ وجه نگران ارز نباشند. حتي وي اعلام کرد که تجار بر اساس ثبت سفارش خود به هر ميزان که بخواهند ميتوانند ارز خريداري کنند و در حساب بانکي خود نگه دارند تا در زمان مورد نياز و پس از حمل کالا ارز خود را به فروشنده پرداخت کنند.
با اين حال زماني که خريداران ارز به بانکها مراجعه کردند، بانکها معادل ريالي ارز خريداري شده را به آنها مسترد کردند و گفتند در صورتي که تمايل به خريد ارز دارند با نرخ جديد که همان 1226 تومان بود، اقدام کنند و حتي از پرداخت سود به ايشان بابت اين دوره خودداري كردند.
دوم اينکه برخي از واردکنندگان اطلاع دادهاند که بانکها از فروش دلار يا گشايش اعتبار با نرخ 1226 تومان امتناع ميکنند. فعالان بازرگاني در مراجعه به بانکها با پاسخهايي مانند، ارز نداريم يا هنوز بخشنامهاي به ما ابلاغ نشده است، مواجه شدند، در حالي که بر اساس وعده رئيس کل قرار بود ارز به صورت نامحدود و با نرخ 1226 تومان در اختيار واردکنندگان قرار گيرد.
سوم اينکه با وجود آنکه رئيس کل بانک مرکزي قول داده است تمامي تعهدات سررسيد شده تجار با همان نرخ زمان گشايش اعتبارات اسنادي محاسبه ميشود، با اين حال با افزايش نرخ ارز مرجع به 1226 تومان تکليف تعهدات آتي فعالان اقتصادي هنوز مشخص نشده است و معلوم هم نيست که تکليف آنها چه خواهد شد.
چهارم اينکه رئيس کل بانک مرکزي اعلام كرده بود که استفاده از ارزهاي ديگر مانند يوان، روپيه و روبل جايگزين دلار خواهد شد که اين هم تاکنون بطور جدي تحقق نيافته است. بازرگانان اظهار ميکنند که اين ارزها در بانکهاي متعامل ايران در ساير کشورها موجود نيستند يا در صورت موجود بودن قابليت جابهجايي ندارند. محتمل است توافقاتي که بانک مرکزي با ساير کشورها مانند چين، روسيه، ترکيه، کره و... داشته، به مرحله نهايي نرسيده است و به همين دليل قابليت اجرا ندارد.
اين گونه تصميمها و وعدهها که در زمان لازم اجرا نميشوند فعالان اقتصادي را به شدت نسبت به بانک مرکزي و وعدههايش بي اعتماد ميکنند و به نگرانيهاي موجود دامن ميزنند و طبعاً در چنين شرايطي امکان تصميم گيري از اين قشر سلب ميشود و البته ادامه اين روند، آشفتگي توليد را بيشتر ميکند و قيمتها را با شدت بيشتري افزايش ميدهد. بنابراين بايد براي تحقق اين وعدهها فکري کرد.
* نايب رئيس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران