اين مقام مسؤول نگفته که چگونه قصد دارند با بازي تعرفه به آهن فروشاني که منتظر گراني هستند ثابت کنند دولت جلو گرانفروشي آنها را خواهد گرفت
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۸ دی ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۰۰
تيترآنلاين - آهن در حالي که طي روزهاي گذشته زمزمه هايي از عدم عرضه آهن از سوي برخي فروشندگان به گوش مي رسيد، مردم و مسؤولان منتظر بودند اين قشر با وارد شدن هدفمندي به هفته دوم و واکنش مثبت مردم به اين طرح آنان نيز دست از اين رفتار خود برداشته و با عرضه آهن در بازار وضعيت عادي را رقم زنند. اما با گذشت نزديک به 10 روز از هدفمندي يارانه ها آهن فروشها نه تنها اقدام به عرضه آهن نکردند که تلاش دارند با تشنه کردن کاذب بازار، به بالارفتن مصنوعي قيمت دامن بزنند، اين در حالي است که تا امروز مسؤولان دولتي نيز رويه مدارا با اين قشر را در پي گرفته اند.
به گزارش خبرنگار قدس، شايد معاون وزير صنايع هرگز انتظار چنين برخوردي از سوي طيف آهن فروش را نداشت زماني که 4 روز پيش در گفتگويي با اشاره به اجراي قانون هدفمندکردن يارانه ها گفت: از قبل براي عرضه فولاد و محصولات فولادي به بازار پيش بيني هاي لازم شده و اين محصولات براي تأمين بازار به حد کافي موجود است.
او با بيان اينکه قيمت فولاد و محصولات فولادي عرضه شده به بازار افزايش نيافته است، گفت: بين 8 تا 10 درصد افزايش توليد فولاد داريم. رئيس هيأت عامل ايميدرو خاطرنشان کرد با وجود افزايش جهاني قيمت فولاد در هفته گذشته، در بازار داخل عرضه توليدات فولادي هيچ گونه افزايش قيمت نداشته است.
وي با بيان اينکه بازار به هر ميزان تقاضاي فولاد داشته باشد، اين محصول عرضه خواهد شد، تأکيد کرد: با هر تخلفي درخصوص قيمت عرضه محصولات فولادي برخورد خواهد شد. اين در حالي بود که در همان زمان بازار روند افزايش قيمت را در پيش گرفته بود و بازاريان اين بخش شايد برخلاف قول و قرارهاي خود با اين معاون وزير بود که از عرضه آهن به مردم تا رسيدن به قيمت دلخواهشان خودداري مي کردند.
درست در همين زمان بود که رئيس اتحاديه آهن فروشان که قطعاً از روند ماجراي بازار با خبر بود، معلوم نيست با چه هدفي در برابر خبرنگاران ظاهر شد و با ژستي حق به جانب عنوان کرد که اجراي قانون هدفمند سازي يارانه ها هيچ تأثيري بر قيمت آهن نداشته است و افزايش قيمت در بازار آهن طي 20 روز گذشته متأثر از افزايش قيمتهاي جهاني بوده است.
محمد آزاد، البته نتوانست واقعيت بازار را کتمان کند و بر زياده خواهي همصنفانش لفافه بکشد، اما راه ديگري را پيدا کرد و گفت: برخلاف شايعات افزايش قيمت آهن هيچ ارتباطي با اجراي قانون طرح هدفمند سازي يارانه ها ندارد.
محمد آزاد ادامه داد: قيمت آهن از اوايل آبان تا اواسط آذر با کاهش 10 درصدي همراه بود، اما پس از آن با توجه به افزايش قيمتهاي جهاني، قيمت آهن در بازار داخلي نيز با افزايش 40 تا 45 دلاري در هر تن همراه بود. رئيس اتحاديه، اما دقيقاً چند لحظه بعد حرف خود را نقض کرد و به رغم اشاره به تأثير پذير بودن شمش آهن و ميلگرد از افزايش جهاني قيمت، به توليدات داخل اشاره کرد و گفت: براساس اعلام کارخانه ذوب آهن قيمت آهن توليدي افزايش نداشته است.آزاد حتي توقف معاملات در بازار آهن را هم منکر نشد، ولي تعبير ديگري براي آن اختراع کرد و از آن به ، «کند شدن معاملات فروش آهن»، ياد کرد و دليل آن را افزايش ناگهاني قيمت آهن دانست و گفت : عده اي از فعالان بازار آهن از فروش اين کالا خودداري مي کنند تا قيمتها به حالت عادي خود باز گردد.
اين در حالي است که کنکاش خبرنگار قدس حاکي است، آهن فروشها به دنبال توقف معاملات براي فروش گرانتر محصولات موجود در انبارهاي خود هستند واصلاً با عقل و منطق اقتصادي هم جور در نمي آيد که کاسبي محصولات موجود در انبارش را با قيمت بالاتر نفروشد تا ارزان شده و آن وقت به مردم با قيمت ارزان و يا حتي اندکي ضرر عرضه کند.
اما رئيس اتحاديه آهن فروشان در نهايت حرف دل دوستان همصنفي اش را به افزايش کرايه و تأثير آن در قيمت نهايي آهن پيوند زده و خاطرنشان مي کند: با افزايش 15 درصدي کرايه ها ، 20 تن آهني که پيش از اين با قيمت 300 هزار تومان از اصفهان به تهران حمل مي شد پس از اين با نرخ 360 هزار تومان جا به جا خواهد شد. جالب است که وي نمي گويد آهنهاي موجود در انبارهاي بزرگ دوستان همصنفي اش پيش از هدفمندي و باکرايه ارزان پر شده و امروز به روي مردم گشوده نمي شود تا کرايه ها جديد جا افتاده و آنها پولي را که به کرايه حمل بار نداده اند را هم از مردم بگيرند.
اما دولتمردان نيز انگار پس از 10 روز از عملکرد خودخواهانه آهن فروشها کلافه شده اند و قصد دارند پاسخ آنها را مانند خودشان بدهند، در همين راستاست که رئيس ستاد فولاد کشور ديروز به جمع خبرنگاران آمد و ابتدا به افزايش 21 درصدي توليد محصولات فولادي در کشور اشاره مي کند و در ادامه مي گويد: خودمان را آماده کرده ايم تا اگر تقاضاي کاذب در بازار به وجود آمد کنترل کنيم.
محمدمسعود سميعي نژاد با تأکيد بر اينکه به جز تقاضاهاي کاذب، همه نياز مصرف کنندگان به فولاد را تأمين خواهيم کرد، اظهار داشت: طي چند روز اخير شاهد بوديم، يک خريدار براي بر هم زدن تعادل بازار، از طريق چندين کارگزار وارد بورس مي شد، اما خيلي زود جلو اين قضيه را گرفتيم. همين کنترلها باعث شده بتوانيم فولاد و محصولات فولادي را به دست مصرف کننده واقعي برسانيم. وي بصراحت اعلام کرد: جلو دلال بازي را مي گيريم.
رئيس ستاد فولاد کشور در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه اجراي قانون هدفمندسازي يارانه ها چقدر توليد فولاد و محصولات فولادي را در بخش خصوصي تحت تأثير قرار خواهد داد، خاطرنشان کرد: با توجه به سياستهاي حمايتي که براي صنايع انرژي بر در نظر گرفته شده، هيچ شوکي به توليدکنندگان بخش خصوصي وارد نخواهد شد.
سميعي نژاد با بيان اينکه پيش از اين اکثر شرکتهاي بخش خصوصي اشتياقي براي ورود به بورس نداشتند، تصريح کرد: امروز عمده شرکتهاي خصوصي و دولتي تمام محصولات خود را در بورس عرضه مي کنند. وي از مردم خواست محصولات فولادي را گران نخرند و هر اندازه که تقاضا براي خريد فولاد دارند، از طريق بورس اقدام کنند. وي درخصوص آخرين تصميم گيريها در خصوص تعرفه واردات فولاد نيز اظهار داشت: اگر نيازي به کاهش يا افزايش تعرفه فولاد احساس شود و در ستاد فولاد در مورد آن به جمع بندي برسيم، حتماً اين کار را انجام خواهيم داد.
البته اين مقام مسؤول دولتي نگفت در شرايطي که آهن فروشها درهاي انبارهاي خودرا به روي مردم بسته اند، مردم چطور مي توانند نيازهاي خود را از بورس بخرند، به طور قطع اين امکان براي مردم وجود ندارد و بايد راهکار ديگري مانند عرضه مستقيم کارخانجات توليد يا واردکننده در نظر گرفت. از ديگر سو، اين مقام مسؤول نگفته که چگونه قصد دارند با بازي تعرفه به آهن فروشاني که منتظر گراني هستند ثابت کنند دولت جلو گرانفروشي آنها را خواهد گرفت، به طور قطع آنها مي دانند که در کلي گويي هيچ نفعي نخواهد بود و بايد به طور مشخص راهکار خود را براي جلوگيري از گراني بيان نمايند تا متخلفان و سودجويان حساب کار دستشان بيايد.