پس از خروج از فرودگاه اعلام شد كه به كاخ نخست وزيري مي رويم اما وارد ساختماني نيمه مخروبه شديم كه بخشي از آن سوخته و سياه شده بود نه كف پوشش داشت و نه دربهاي مناسبي. اما مشخص شد كه اين ساختمان كاخ وزارت خارجه است.
تاريخ انتشار: يکشنبه ۶ شهريور ۱۳۹۰ ساعت ۱۸:۰۱
سفر وزير امورخارجه كشورمان به سومالي حاشيه هاي فراواني داشت؛ نخست وزير اين كشور بحران زده با يك نفربر زرهي براي ديدار با علي اكبر صالحي به فرودگاه آمد.
به گزارش ايرنا، علي اكبر صالحي وزير امورخارجه كشورمان سحرگاه سه شنبه گذشته در سفري يك روزه به سومالي از نزديك با شرايط اين كشور قحطي زده آشنا شد و وضعيت امدادرساني به مردم در موگاديشو پايتخت اين كشور را بررسي و با مقامات اين كشور در زمينه تسهيل امور كمك رساني به رايزني پرداخت.
اين سفر كوتاه به كشوري كه با بحران هاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي دست به گريبان است داراي حاشيه هاي جذاب و خواندني بود.
**قبل از آغاز سفر اخبار ضد و نقيضي از وجود درگيري ها در شهر و احتمال حمله به هواپيماها عنوان شده بود حتي گفته مي شد يكي از هواپيماهاي مربوط به هيات تركيه اي به دلايل نامعلوم در فرودگاه موگاديشو منحرف و دچار حادثه شد.
**مدت زمان كل اين سفر كمتر از 22 ساعت بود كه تنها حدود 4 ساعت آن در شهر موگاديشو و بقيه در راه و سوار بر هواپيما طي شد.
**پرواز ساعت 4 صبح روز سه شنبه آغاز شد و پس از حدود 4 ساعت پرواز و يك ساعت سوخت گيري در فرودگاه \'صلاله\' در عمان، بخش دوم سفر آغاز شد و يك پرواز سه ساعته ديگر مرحله آخر سفر به سمت موگاديشو بود در كل پرواز رفت بيش از 7 ساعت به طول انجاميد.
**هنگام فرود به گفته خدمه هواپيما وضعيت باند فرود به حدي بد بود كه هواپيما به نظر مي آمد كه بر روي سطح خاكي ماقبل آسفالت فرودگاه نشسته است زيرا تكان هاي بسياري در هنگام فرود ايجاد شد. برخلاف شايعات هيچ حمله اي صورت نگرفت.
**موگاديشو شهري ساحلي در كنار اقيانوس هند است كه چمن زارهايي اطراف فرودگاه بسيار چشم نواز بود. اگر فردي از وضعيت داخلي سومالي اطلاع نداشته باشد زلالي آب اقيانوس و تركيب شهر ساحلي موگاديشو با ساختمانهاي كوتاه به سبك آفريقايي و باند فرودگاهي زيبا در راستاي ساحل اقيانوس بيشتر نماهايي از سواحل توريستي غرب اروپا را در ذهن تداعي مي كند.
**در بدو ورود هيات ميزبان و خبرنگاران سوماليايي رفتار بسيار خوب و گرمي با هيات همراه با وزير امور خارجه داشتند و نكته جالب اين بود كه تقريبا اكثر افرادي كه ملاقات كرديم به راحتي زبان انگليسي را درك مي كردند و مي توانستند جواب بدهند گويا اين تنها ثمره مفيد از دوران استعمار بريتانيا براي اين كشور فقير آفريقايي بود.
** فقر و خرابي به شدت چشم را آزار مي داد به گونه اي كه تنها منظره چشم نواز و ساختمان زيبا در شهر، مسجدي زيبا بود كه آثاري از حمله و خرابي در آن به چشم نمي خورد.
**به رسم تقريبا همه كشورهاي آفريقايي خيابان ها خراب، شلوغ و ناهموار بود به گونه اي بيشتر به خيابانهاي شهر خاكي به نظر مي رسيد.
**از همان ابتداي خروج از فرودگاه مشخص بود كه امنيت در اين شهر گوهري ناياب است زيرا سنگربندي در جاي جاي شهر ديده مي شد و تقريبا در دستان همه مردها اسلحه هايي نيمه سبك به چشم مي خورد حتي در داخل خودروهاي شخصي و پشت وانتها نيز چندين نفر مسلح به شدت مراقب اطراف خود بودند.
**هيات همراه علي اكبر صالحي در طول اقامت چند ساعته در موگاديشو با دو خورو سنگين زرهي و چندين وانت با تجهيزات و نيروهاي نظامي مشايعت مي شد ضمن اينكه در خوردو حامل خبرنگاران نيز چند فرد مسلح حضور يافتند.
** عليرغم وضع بد اقتصادي و امنيتي تعداد كودكان در خيابانهاي شهر بسيار زياد بود ضمن اينكه صف طويلي از مردان و زنان در كنار خيابانهاي موگاديشو، بيكار نشسته بودند.
**درخيابانها به ندرت ساختمان مناسب و غير مخروبه اي ديده مي شد گاها در حاشيه خيابان تا كيلومترها تنها چيزي كه ديده مي شد خرابه و ديوارهايي بود كه گلوله هاي جنگي آن را
” مسوولين فرودگاه موگاديشو براي تخليه هر يك از هواپيماهاي امدادرساني كه وارد اين فرودگاه مي شوند ابتدا مبلغ 10 هزار دلار دريافت مي كنند و سپس بارها را تخليه مي كنند! “
سوراخ و ويران كرده بود.
**پس از خروج از فرودگاه اعلام شد كه به كاخ نخست وزيري مي رويم اما وارد ساختماني نيمه مخروبه شديم كه بخشي از آن سوخته و سياه شده بود نه كف پوشش داشت و نه دربهاي مناسبي. اما مشخص شد كه اين ساختمان كاخ وزارت خارجه است.
** مردم و محافظان و حتي برخي خبرنگاران سوماليايي مقامات اين كشور از جمله وزرا و معاونين نخست وزير را نمي شناختند و بايد پيدا كردن نام كامل و درست يك فرد از چندين نفر پرس وجو مي كرديم شايد مهمترين دليل اين امر در اين است كه بسياري از مقامات حالت نيمه رسمي دارند وبيشتر مقامات و وزراي سومالي براي حفظ جان خود جرات ندارند در سومالي بمانند و محل زندگي آن ها عمدتا در كشورهاي همسايه به ويژه كنياست.
**بعد از ديدار با وزير خارجه سومالي، صالحي از دو اردوگاه سازمان ملل و جمهوري اسلامي بازديد كرد. شرايط در كمپ سازمان ملل اسفبار و غير قابل تصور بود. حتي در يكي از اين به اصطلاح چادرها جسد كودكي سه ساله وجود داشت كه مادرش روبروي آن در حال سوگواري بود.
**وضعيت اردوگاه امداد رساني ايران به نسبت بهتر بود و تعداد زيادي از مردان، زنان و كودكان با پرچم هاي جمهوري اسلامي ايران به استقبال وزير خارجه آمدند. گرچه وضعيت بهتر از اردوگاه سازمان ملل بود اما وزير خارجه و خانم مريم مجتهدزاده معاون رييس جمهور به شدت از اين موضوع كه مقامات سوماليايي به دلايل امنيتي اجازه احداث اردوگاه استاندارد با چادرهاي صحرايي نمي دهند گلايه كردند. گفته شد كه پس از مذاكرات صالحي با مقامات اين كشور اين موضوع نيز حل شد.
** در گوشه اي از اردوگاه تحت نظر ايران اتاقكي فلزي به مساحت 20 متر مربع وجود داشت كه در آن حدود سي كودك مشغول يادگيري قرآن بودند و به دليل نيامدن معلم يكي از كودكان وظيفه آموزش و تكرار را برعهده داشت.
**در اين كلاس قرآن يك قسمت از ديواركه رنگي تيره داشت را به عنوان تخته كلاس استفاده مي كردند و همچون قرون گذشته لوحه هاي بلند چوبي را در اختيار داشتند كه آيات قرآن كريم بر روي آن نوشته بود.
**علاوه بر ترافيك موجود در شهر سرعت سرسام آور رانندگان خودروها جلب توجه مي كرد گويا ترسي نداشتند كه اينطور رانندگي باعث مرگ چند نفر شود.
**داخل خودروي خبرنگاران با خبرنگارسوماليايي همكلام شدم و از وي در مورد شهر سوالاتي پرسيدم اما نكته جالب اين بود كه وي به برخي ساختمان هاي بزرگ و نسبتا زيبايي كه مورد حمله واقع نشده و داراي محافظان زيادي نيز بودند، اشاره مي كرد و مي گفت اين منزل فلان وزير پيشين و عضو فعلي الشباب و يا اين ساختمان دختر وزير كشور سابق و از رهبران فعلي الشباب است.
** علي اكبر صالحي بعد از 5/2 ساعت در موگاديشو مجددا وارد فرودگاه شد و چند دقيقه بعد نخست وزير سومالي به ديدار وي آمد.
**برخلاف همه مقامات عالي رتبه كشورهاي جهان كه با خودروهاي لوكس و تشريفاتي به ديدارمقام هاي ديگر كشورها مي روند نخست وزير سومالي با يك تيم امنيتي بزرگ در دو نفر بر زرهي و جنگي ضد گلوله مربوط به نيروهاي حافظ صلح اتحاديه آفريقا وارد فرودگاه شد و از درب پشت اين خودرو با استفاده از يك چهارپايه پياده شد و به ديدار صالحي رفت.
**يكي از مسوولين سازمان هلال احمر جمهوري اسلامي از رفتار سومالياييها در فرودگاه بسيار ناراحت بود زيرا مسوولين فرودگاه موگاديشو براي تخليه هر يك از هواپيماهاي امدادرساني كه وارد اين فرودگاه مي شوند ابتدا مبلغ 10 هزار دلار دريافت مي كنند و سپس بارها را تخليه مي كنند. ضمن اينكه براي اسكورت اين بارها انبار و محل اردوگاه نيز هزار دلار دريافت مي كنند. البته اينبار با سماجت دبير كل جمعيت هلال احمر اين مبالغ پرداخت نشد.
**نيروهاي الشباب تا حدود يك ماه قبل در موگاديشو قدرت داشتند اما به علت بحراني شدن اوضاع عقب نشيني كردند و اكنون دو منطقه از اين شهر و 9 استان سومالي را در كنترل دارند. گرچه نيروهاي امنيتي و نظامي با هر لباس فرم و حتي شخصي در شهر به وفور ديده مي شود اما حفاظت از بسياري از مقام ها و مكانهاي حساس شهر در دست نيروهاي نظامي و حافظ صلح وابسته به اتحاديه آفريقاست.
نظرات بينندگان: ۰ نظر انتشار يافته ۰ نظر در صف انتشار ۱ نظر غيرقايل انتشار