ميزباني قطري ها و افسوس ما
روزنامه مردمسالاري , 13 آذر 1389 ساعت 10:00
نويسنده : حميدرضا شكوهي
به راستي در شرايط کنوني، آيا چشم انداز مثبتي براي اين که روزي ما ميزبان جام جهاني فوتبال، يا حتي جام ملت هاي آسيا باشيم وجود دارد؟
انتخاب قطر به ميزباني جام جهاني 2022 فوتبال، اگرچه تا حدي تعجب برانگيز بود اما باورنکردني نبود. قطر از چند سال پيش، براي ميزباني جام جهاني خيز برداشته بود و با ميزباني بازي هاي آسيايي سال 2006 در دوحه و به تبع آن ميزباني مهمترين مسابقات فوتبال جهان، از جمله بازي دوستانه تيم هاي ملي فوتبال آرژانتين و برزيل که ماه گذشته برگزار شد نشان داد که براي نيل به اين هدف بسيار مصمم است.
اما انتخاب قطر براي ميزباني جام جهاني 2022 آن هم با حضور رقبايي همچون ايالا ت متحده آمريکا که باراک اوباما و بيل کلينتون روساي جمهوري فعلي و اسبق آن تلاش زيادي براي جلب ميزباني اين رقابت ها داشتند، بار ديگر مردم را در ايران به فکر فرو برد که در مقابل اين همسايه کوچک جنوبي خود، چه جايگاهي داريم؟ اجازه بدهيد براي شناخت اين جايگاه از وضعيت قطر شروع کنيم. کشوري که کمتر از يک ميليون نفر جمعيت دارد و مساحت آن تنها 58611 کيلومتر مربع است. قطر از ديرباز و دوره ساسانيان، بخشي از ايران بوده و توسط ساتراپ هاي ايراني اداره مي شد. قطر در سوم سپتامبر سال 1971 ميلا دي، به استقلا ل رسيد و خيلي زود در مسير رشد و توسعه قرار گرفت. قطري ها آنقدر امکانات فراهم کردند تا مسوولا ن فيفا اقناع شوند که قطر بهترين مکان براي برپايي جام جهاني فوتبال است.
قطري ها چندي پيش با رونمايي از طرح هاي استاديوم هاي در دست ساخت خود بينندگان را مقهور هنرنمايي خود کردند. در اين مراسم که در تالار اسپورت آکورد دوبي انجام مي شد، مسوولان قطري ارايه گر اطلاعات و آماري از جزئيات ورزشگاه هاي خود بودند که تکنولوژي منحصر به فرد خنک کننده استاديوم هاي آنها را فوق العاده و بي سابقه نشان مي داد. بنا به گفته آنها اين تکنولوژي خورشيدي بدون کربن مربوط به تعدادي از ورزشگاه هاي در نظر گرفته شده براي ميزباني جام جهاني است که تمام فضاي داخل استاديوم ها، جايگاه هواداران و... را سرد و خنک خواهد کرد تا گرماي کلا فه کننده هوا در قطر، بهانه اي براي گرفتن ميزباني از قطر نباشد.
قطري ها در طرحي که از ورزشگاه 45120نفري الشمال ارايه کرده اند تاکيد دارند، پلي دريايي از اين ورزشگاه حاشيه ساحل خليج فارس به بحرين خواهند کشيد که پيش بيني مي شود حدود 10درصد تماشاگران جام جهاني را از اين مسير به اين ورزشگاه بکشاند. الشمال در شمال قطر و در حاشيه خليج فارس طراحي شده که معمارانش استاديوم را به شکلي نزديک به کاسه و برگرفته از قايق هاي ماهيگيري محلي خليج فارس پي ريزي کرده اند. قطري ها اعتقاد دارند با اين پل ايستاده ميان قطر و بحرين دوستي بيشتري ميان دو کشور برقرار خواهد شد. دومين ورزشگاه طراحي شده الخور است که براي آن ظرفيت45330نفر در نظر گرفته شده است. اين ورزشگاه واقع در شمال شرق قطر، در مجموعه خود پارکي را تنظيم و طراحي شده مي بيند که معماري کل بنا به شکل خيره کننده اي شبيه به صدف حلزوني يا چيزي نزديک به خرچنگي نامتقارن است. يکي از نکات برجسته اين ورزشگاه اين است که برخي از تماشاگران قادر خواهند بود از روي صندلي هاي خود خليج فارس را ببينند ضمن اينکه سقفي قابل انعطاف براي استاديوم درنظر گرفته شده که روي زمين بازي سايه خواهد انداخت.
به نوشته رسانه ها از آنجا که بيشترين فاکتور منفي شانس ميزباني قطري ها مربوط به دماي بالا ي اين کشور در فصل گرماست، امير قطر براي ميزباني جام جهاني 2022 يک تضمين ويژه براي کنترل دماي ورزشگاه ها ارايه کرد. شيخ محمد بن حمد بن خليفه آل ثاني امير قطر با معرفي تکنولوژي ناشناخته و جديد خنک کننده ورزشگاه ها چندي پيش گفته بود:
استاديوم هاي ما با تکنولوژي سردکننده بدون کربن خورشيدي اين اطمينان را مي دهد که دماي هواي استاديوم ها براي ورزشکاران و حتي تماشاگران بالا تر از 27 درجه سانتيگراد نخواهد رفت. اين فناوري و آنچه که ما امروز به عنوان اولين کشور در جهان در اختيار داريم ميراث تاريخي ماست که دولت قطر در داشتن آن مي خواهد با ساير کشورهاي جهان سهيم شود.
...و اينگونه شد که قطر به ميزباني جام جهاني انتخاب شد.جام جهاني، زمان در قطر برگزار مي شود که زمان کوتاهي به پايان موعد چشم انداز بيست ساله کشور ما باقي مانده است; موعدي که بنا به ابلا غيه رهبر معظم انقلاب، قرار است ايران به قدرت اول منطقه تبديل شود. خيز بلند قطر براي ميزباني جام جهاني، يک زنگ هشدار دهنده براي ما بود که با اين حرکت لاک پشتي، آيا هنوز مي توان اميدوار بود که اهداف سند چشم انداز بيست ساله در موعد مقرر تحقق يابد؟ قطعا، ميزباني جام جهاني فوتبال، بهترين شاخص براي سنجش رشد و توسعه يک کشور نيست اما شاخص بسيار مناسبي است چرا که کشورهايي مي توانند ميزبان جام جهاني شوند که به حد قانع کننده اي از رشد و پيشرفت رسيده باشند. پيگيري موثر سران کشورها براي کسب ميزباني مسابقات جام جهاني، مويد اين مطلب است. اکنون که چنين کشوري که يکي از کشورهاي کوچک همسايه ماست ميزباني جام جهاني را به دست آورد، زنگ خطر را جدي تر مي شنويم. به راستي در شرايط کنوني، آيا چشم انداز مثبتي براي اين که روزي ما ميزبان جام جهاني فوتبال، يا حتي جام ملت هاي آسيا باشيم وجود دارد؟ با بررسي روند احداث ورزشگاه ها در ايران، پاسخ به اين پرسش نه فقط تا 20 سال ديگر، بلکه تا نيم قرن ديگر هم، حتي اگر ساير کشورها در جا بزنند منفي است.
هنوز مهمترين و آبرومندانه ترين ورزشگاه فوتبال ما ورزشگاه آزادي تهران است که نزديک به 40 سال قدمت دارد و هيچ ورزشگاه ديگري با تجهيزات کامل در کشور ما ساخته نشده است. هر چند که ورزشگاه آزادي هم با استانداردهاي سه چهار دهه پيش ساخته شده است... بگذاريم و بگذريم! من هم همانند بسياري از هموطنانم وقتي خبر ميزباني قطر در جام جهاني 2022 را شنيدم فقط افسوس خوردم که اين همسايه کوچک جنوب ما، تا چه حد پيشرفت کرده و ما در کجا هستيم. آن هم در شرايطي که پتانسيل هاي بالقوه کشور ما چه از نظر نيروي انساني و چه از لحاظ شاخص هاي ديگر، به هيچ وجه با کشورهاي عربي حاشيه خليج فارس قابل مقايسه نيست و ما چندين گام از آنها جلوتر هستيم. ترس ما اين است که آن زمان، ما هنوز درگيرودار تائيد نام خليج فارس به جاي نام مجعول آن باشيم و آنگاه قطري ها درهمان استاديومي که مشرف به خليج فارس ساخته اند، بارديگر نام جعلي آن را به کارگيرند.
کد مطلب: 1412
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcj.vevfuqex8sfzu.html?1412