استاكسنت در نيروگاه بوشهر
ايراس , 7 بهمن 1389 ساعت 11:20
چندي پيش «ديليتلگراف» مسئله عواقب حمله رايانه اي به نيروگاه بوشهر را مجدداً مطرح و آن را به بحث رسانهاي داغي تبديل كرد.
اخيراً برخي رسانههاي غربي با بزرگنمايي خطر ويروس استاكسنت براي سيستمهاي كنترل نيروگاه هستهاي بوشهر اين گونه وانمود كردهاند كه در صورت راهاندازي نيروگاه حادثهاي شبيه به نيروگاه چرنوبيل براي اين نيروگاه پيش خواهد آمد. در همين راستا، چندي پيش «ديليتلگراف» مسئله عواقب حمله رايانهاي به نيروگاه بوشهر را مجدداً مطرح و آن را به بحث رسانهاي داغي تبديل كرد. اين نشريه به نقل از كارشناسان روس فعال در نيروگاه اتمي ايران از لطمه عظيمي خبر داده كه ميتواند بوشهر را به چرنوبيل دوم تبديل كند. اين نشريه ادعا كرد كه رونوشت گزارش كارشناسان روس به كرملين را در اختيار دارد كه طي آن از خطر احتمالي و بيمسئوليتي مقامات ايراني كه بر رعايت تاريخ دقيق راهاندازي نيروگاه، بهرغم خسارت وارده از طرف «استاكسنت» اصرار دارند، سخن به ميان آمده است. «ديليتلگراف» در گزارش خود تأكيد دارد كه كارشناسان روس از مسكو درخواست كردهاند كه راهاندازي نيروگاه حداقل تا آخر سال 2011 به تعويق انداخته شود.
اين در حالي است كه مقامات ايراني و روس با رد اين مدعا، آن را تبليغاتي در راستاي فشارها عليه ايران و بزرگنمايي خطر هستهاي تهران عنوان كردهاند. سازمان دولتي «روساتم» روسيه به عنوان متولي ساخت نيروگاه بوشهر در همين راستا تصريح كرده كه هيچ ويروس رايانهاي به نيروگاه اتمي بوشهر رخنه نكرده و خطر بروز چرنوبيل دوم (انفجار نيروگاه اتمي شوروي در سال 1986 در ناحيه چرنوبيل) براي اين نيروگاه مطرح نيست. از اين بيانية روساتم ميتوان اين گونه نتيجه گرفت كه اين شركت قصد راهاندازي نهايي نيروگاه بوشهر را دارد و برنامهريزيها در اين خصوص تغيير نكرده است. سرگئي نوويكوف، نماينده رسمي «روساتم» در اين خصوص به خبرگزاري «اينترفاكس» اعلام نمود كه؛ «هيچ ويروسي در سيستم اطلاعاتي نيروگاه اتمي بوشهر و بطور اخص در رايانههاي كنترل امنيت آن نيست، زيرا سيستم رايانههاي اين نيروگاه بطور كامل محلي و جدا از منابع خارجي ميباشند».
شايان ذكر است كه بحثها در خصوص رسوخ ويروس «استاكسنت» به سيستمهاي كنترل نيروگاه بوشهر از اكتبر سال 2010 مطرح شده و نگرانيها و به عبارت بهتر بزرگنماييهايي از سوي رسانههاي غربي در خصوص امنيت اين نيروگاه در برابر اين ويروس قدرتمند با شدت هرچه بيشتري تبليغ شد. در تبليغات غربي اين گونه وانمود شده كه اين «كرم» شبكه دو سال در دست طراحي بوده و سپس در «صحرا» آزمايش نيز شده است. با اين وجود، «روساتم» از همان زمان طرح اين شائبهها نيز تأكيد ميكرد كه هيچ ويروسي به سيستم كنترل فني نيروگاه بوشهر رخنه نكرده است. «نيويوركتايمز» در اين خصوص طي گزارشي تأكيد كرده بود كه؛ «استاكسنت» نتيجه فعاليت مشترك سرويسهاي ويژه آمريكا و اسرائيل است و اين دو كشور مشتركاً ويروس استاكسنت را در مركز اتمي مخفيانة اسرائيل در «ديمونا» آزمايش كردهاند.
طبق گزارش اين نشريه، «استاكسنت» از دو بخش اصلي تشكيل شده است. بخش اول، سانتريفوژهاي اتمي را مختل كرده و آنها را وادار ميكند كه كاركردي ديگري غير از آنچه براي آنها برنامهريزي شده، را عملياتي كنند. بخش دوم، اطلاعات نادرستي در مورد فعاليت عادي آنها ارسال ميكند. تحليلگران غربي نيز بلافاصله بعد از اعلام حمله نيرومند سايبري به تأسيسات اتمي بوشهر تأكيد كردند كه آمريكا و اسرائيل پشت اين حملات قرار دارند. بعضي منابع نيز خاطر نشان كردند كه كدهاي خاص ويروس «استاكسنت» دست داشتن سرويسهاي ويژه اسرائيل در اين حمله را آشكار ميكند. به ادعاي اين منابع، در كدهاي اين نرمافزار آثاری از داستان عهد عتيق در مورد ضربه پيشگيرانه يهوديان به فارسهايي كشف شده كه قصد داشتند تمام ملت يهود را از بين ببرند. كلمه «ميرتوس» (گیاهی خوشبو) در متن اين نرمافزار مؤيدي بر اين مدعا است. همچنين كلمه «يسفير» («استر») كه در كدهاي اين نرمافزار به كار گرفته شده نام يكي از زنان خشايارشاه، شاه ايراني است. طبق عهد عتيق اين زن زيرك و جسور توطئه فارسها را كشف و يهوديان را از اين امر مطلع ساخت. در نتيجه اسرائيليها توانستند جان سالم بدر برده و از طراحان این ظلم انتقامجويي كنند. شايان ذكر است كه يهوديان عيد «پوريم» خود را به ياد اين ماجرا جشن ميگيرند.
بايد به اين نيز اشاره كرد كه ساخت نيروگاه اتمي بوشهر در سال 1974 آغاز شد و بعد از تأخيرهاي بسيار راهاندازي فيزيكي آن در نوامبر 2010 با سوخـتگذاري راكتور اصلي آن وارد فاز اجرايي شد. بر اساس اعلام مقامات ايران و روس، راهاندازي نهايي و صنعتي نيروگاه بوشهر در تابستان سال جاري ميلادي آغاز خواهد شد و برق اين نيروگاه ميتواند وارد مدار سراسري ايران شود. مقامات تهران بطور قطع با هر گونه تأخير بيشتر و تغيير در برنامة اعلام شدة راهاندازي نيروگاه بوشهر مخالفت كرده و معتقدند اين تأخير ضربهاي به غرور ملي و حيثيت بينالمللي ايران خواهد بود.
کد مطلب: 1782
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcj.oevfuqea8sfzu.html?1782