قصاص اسیدپاشان، پاشنه آشیل اسیدپاشی
19 فروردين 1391 ساعت 10:20
95 درصد از اسیدپاشی ها در مورد مسایل شخصی و عاطفی است، یعنی یک طرف داستان ،یک زن یا دختر است که به خواستگاری جواب منفی داده است یا ...
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس از ضرورت قصاص اسیدپاشان سخن گفته و اجرای حتی یک مورد قصاص فرد اسیدپاش را عامل مهمی در کاهش وقوع این جرم دانسته بود. قربانی که با خانه ملت گفت و گو می کرد با اشاره به یک مورد اسیدپاشی در روز نخست نوروز امسال خواهان شدت عمل در برخورد با اسیدپاشان شده بود.
«حمایت »در این باره با دکتر مجید ابهری آسیب شناس اجتماعی به گفت و گو نشست و با وی درباره دلایل وقوع این جرم از نگاه رفتارشناسی صحبت کرد. ابهری هم اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه شهیدبهشتی است و همکاری نزدیکی با نهادهای مسئول از جمله مجلس شورای اسلامی داشته است.
اسیدپاشی را از منظر رفتارشناسی چگونه تحلیل می کنید؟
حوادث مرتبط با اسیدپاشی در سال 90 جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داد تا آنجا که در ردیف حوادث تلخ، درجایگاه پنجم و ششم قرار گرفت. متاسفانه سال 91 با اسیدپاشی شروع شد که طی آن مردی به روی زن مورد علاقه ی خود و به قصد انتقام در مقابل جواب منفی او، اسید پاشید.اما افزایش چشمگیر این ناهنجاری از نگاه رفتارشناسی و آسیب شناسی اجتماعی سه علت میتواند داشته باشد که بی ارتباط با مسایل حقوقی هم نیست.مجازات خفيف برای عاملان این بزهکاری و تلاش گسترده اطرافیان مجرمان برای جلب رضایت از شاکی که باعث شده که اسیدپاشی به عنوان یک اسلحه آزار دهنده اما غیر کشنده مورد استفاده قرار گیرد.
سهولت تهیه ی اسید تا آنجا که هر کس میتواند به آسانی و با هزینه ای اندک هر مقدار که دلش بخواهد اسید با غلظت های مختلف تهیه و حمل کند درجه بالای انتقام جویی از طریق اسید، یعنی از نگاه رفتار شناسی ضریب بالای خسارت به قربانی باعث شده از اسید به عنوان یک اسلحه استفاده شود آن چنان که فرد قربانی به طور معمول زنده می ماند اما تا پایان عمر ،دیگر قادر نخواهد بود در جامعه ظاهر شود چرا که زیبایی ظاهری و در بسیاری از موارد چشم های خود را برای همیشه از دست ميدهد. از طرفی فردی که قربانی اسید پاشی می شود دیگر نمی تواند ازدواج کند و تاپایان عمر در افسردگی و انزوا بسر خواهد برد و هزینه درمانی بسیاری را هم باید متحمل شود تا شاید بهبود یابد که از عهده ی بسیاری از افراد قربانی خارج است. برای همین آسیب وارده به قربانی بسیار وخیم و حاد است.
با نگاهی به پرونده های اسید پاشی مشاهده می شود که قربانیان این جرم بیشتر زنان و دختران هستند. علت رادر چه می دانید؟
بله ،همین طور است. 95 درصد از اسیدپاشی ها در مورد مسایل شخصی و عاطفی است، یعنی یک طرف داستان ،یک زن یا دختر است که به خواستگاری جواب منفی داده است یا بعد از طلاق حاضر نیست دوباره به خانه اش برگردد که مورد هجوم اسیدی طرف مقابل قرار می گیرد. این مسایل عاطفی در کنار افزایش خشونت در جامعه اصلی ترین بستر بالا رفتن آمار اسیدپاشی را فراهم آورده است.
برای پیشگیری از این جرم چه باید کرد؟
برای پیشگیری از این جرم علاوه بر بالابردن آستانهی تحمل جامعه از يك سو، باید با تصویب قوانین تشدید مجازات اسیدپاشی از سویی دیگر اهرمهای لازم برای کاهش این حرکت غیرانسانی را فراهم آورد.
البته علاوه بر این ها باید برای خرید و فروش اسید با غلظت بالا ، مقررات و ضوابطی در نظر گرفته شود، یعنی مشخصات خریدار به مراکز انتظامی داده و معین شود چه کسی این اسید را خریده است تا در صورت بروز حادثه فرد خریدار از قبل شناسایی شده باشد.
اضافه بر این باید با بالا بردن سطح نشاط و شادی در جامعه، آموزش های رفتاری به افراد به خصوص بانوان که بیشترین قربانیان اسیدپاشی را تشکیل میدهند در کاهش وقوع این جنایت کوشید.
اما به طور کلی فرد اسیدپاش باید بداند که در صورت ارتکاب اسیدپاشی مجازات سنگینی متوجه اوست در این صورت از نظر روان شناسی محال است دست به چنین اقدامی بزند؛ یعنی همان طور که در مورد خانم آمنه بهرامی نو دیدیم عامل جرم وقتی خود را در آستانه ی قصاص دید حاضر بود هر کاری بکند تا از کورشدن نجات پیدا کند. یعنی بواقع اگر یک فرد به فهمد که مورد قصاص اسلامی قرار می گیرد ،محال است دست به ارتکاب این جرم بزند. درضمن باید گفت متاسفانه ارزش های دینی و اخلاقی در جامعه ی ما کمرنگ شده بنابراین پررنگ کردن ارزش ها و باورهای دینی و اخلاقی جوانان همواره با دادن الگوهای رفتاری صبر و متانت به آنها می تواند در کاهش چشمگیر این جرم موثر و دخیل باشد.
کد مطلب: 4464
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcj.mexfuqexxsfzu.html?4464