تيترآنلاين - حذف صفر از پول ملی بهتر است با تغییر واحد پولی همراه باشد - نسخه قابل چاپ

حذف صفر از پول ملی بهتر است با تغییر واحد پولی همراه باشد

23 بهمن 1390 ساعت 8:47

بی‌اعتمادی و نااطمینانی مردم نسبت به حذف صفر از پول ملی می‌تواند آثار مخربی بر اقتصاد هر کشوری داشته باشد‌


با توجه به وضعیت اقتصاد و برنامه‌های مدون اقتصادی برای اجرا، حذف صفر از پول ملی گاهی می‌تواند جواب دهد و در یک زمان خاص و بلندمدت جلو‌ افزایش تورم را بگیرد ولی در برخی موارد نیز حذف صفر قادر به کاهش تورم نیست‌.
به گزارش ايسنا، داریوش سهرابی‌ یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کاهش صفر از پول ملی باید به تدریج و زمان‌دار باشد تصریح کرد: تصمیم نادرست می‌تواند آثار منفی زیادی را بر اقتصاد پس از حذف صفرها داشته باشد و فشارهای زیادی را بر اقتصاد ملی وارد کند بنابراین باید شرایط اقتصادی کشور به صورت ویژه بررسی شود و با یک اصلاحات اقتصادی روند را وارد فاز اجرایی کرد‌.
وی با بیان اینکه طی سال‌های 1960 تاکنون بیش از 70 مورد حذف صفر از پول ملی درکشورهای در حال توسعه انجام شده است، تصریح کرد: 19 کشور یک بار اقدام به حذف صفر کرده‌اند و 10 کشور نیز دو بار این کار را انجام دادند‌. آرژانتین چهار بار، یوگسلاوی سابق پنج بار و برزیل شش بار، بولیوی دو بار، پرو دو بار، اوکراین، لهستان، مکزیک و روسیه هر یک سه بار و ایسلند، ترکیه، کره و غنا نیز یک بار صفر پول ملی خود را حذف کرده‌اند‌.
سهرابی افزود: در سال‌های اخیر از 14 مورد حذف، یک مورد یک صفر، 9 مورد شش صفر حذف و میانگین آن حذف سه صفر از پول ملی بوده است بنابراین حذف صفرها به خودی خود، اقدام بدی نیست ولی مساله این است که این اقدام چه زمانی و به چه علت و به چه روشی در اقتصاد یک کشور اجرا می‌شود‌.
وی با اشاره به کشورهای کره‌جنوبی و ژاپن گفت: از سال 2004 تا 2007 در خصوص آثار و تبعات اقتصادی حذف صفرها بررسی‌های اساسی انجام گرفت برای مثال ژاپن نیز در سال 2002 میلادی تصمیم به حذف صفر از ین گرفت ولی به خاطر مخالفت اجرایی نشد اما کره‌جنوبی جولای 2007 را برای جایگزینی پول ملی جدید به جای پول قدیمی انتخاب کرد و این در حالی بود که این اقدام با پشتوانه سه سال تحقیقات دقیق اقتصادی همراه بود‌. سهرابی با بیان اینکه دولت قبل از اقدام باید افکار عمومی را از این جریان آگاه سازد، گفت: باید پیش از اقدام برای حذف صفر از پول ملی‌، مردم را نسبت به این موضوع و آثار مختلف اقتصادی آن به خوبی آگاه و مطلع کرد‌. بی‌اعتمادی و نااطمینانی مردم نسبت به حذف صفر از پول ملی می‌تواند آثار مخربی بر اقتصاد هر کشوری داشته باشد‌.
وی با بیان اینکه برخی کاهش تورم را از پیامدهای مهم حذف چهار صفر از پول ملی عنوان می‌کنند اما به نظر می‌رسد این تاثیرگذاری در نتیجه اثرات روانی افزایش ارزش پول ملی روی خواهد داد، تاکید کرد: حذف چند صفر از پول ملی در سال‌های گذشته در برخی کشورهای جهان که با تورم‌های مزمن روبه‌رو بوده‌اند به اجرا گذاشته شده و امری عادی است‌ اما نحوه اجرای این طرح و آماده‌سازی روانی مردم برای پذیرش این تحول کار دشواری است که تمهیدات لازم را می‌طلبد‌.
وی با اشاره به سابقه اجرای این طرح در ترکیه تصریح کرد: حذف صفر از پول ملی برای آخرین بار در ترکیه صورت گرفت و دولت این کشور موفق شد در یک روند پنج ساله با حذف شش صفر از پول ملی، واحد جدید پول این کشور را جایگزین واحد پر صفر قدیمی کند‌. چنانچه ارزش لیر ترکیه در سال‌های 1966 تا 1980 در سایه سیاست‌های حمایتی دولت با روندی کند از 9 لیر به 90 لیر رسیده بود‌ اما با اجرای سیاست‌های اقتصاد آزاد توسط تورگوت اوزال، ‌نخست‌وزیر وقت‌ ترکیه در اوایل دهه 80 ارزش پول ملی این کشور با سرعت زیاد کاهش یافت و در سال 1988 ارزش برابری یک دلار آمریکا به 1300 لیر و در سال 2001 به یک میلیون 650 هزار لیر رسید‌.
سهرابی گفت: با اجرای سیاست‌های اقتصاد باز و شناور شدن قیمت ارز در عمل خرید و فروش ارزهای خارجی در بازار سیاه از بین رفت و با لغو ممنوعیت نگهداری ارزهای خارجی، مردم که به دلیل کاهش مستمر ارزش لیر ترک، تمایلی به پس‌انداز کردن آن نداشتند به جای خرید طلا اقدام به خرید ارزهای خارجی و سپرده‌گذاری آن در بانک‌ها کردند‌. در واقع این اقدام دولت ترکیه در آزادسازی خرید و فروش ارز در جامعه این کشور و همچنین مجوز سپرده‌گذاری براساس ارز‌های خارجی علاوه بر کاهش قیمت کاذب طلا در بازار، پس‌اندازهای مردم را که با خرید طلا به صورت راکد در‌آمده بود به بازار پول منتقل کرد و با رونق گرفتن بازار سهام ترکیه و افزایش بازدهی آن به تدریج سرمایه‌گذاری در بورس به امری عادی تبدیل شد و همین موضوع بازار سهام ترکیه را به یکی از بازارهای مهم منطقه تبدیل کرد‌.
وی تصریح کرد: کم شدن صفر از پول ملی اگر با تغییر واحد پولی همراه شود می‌تواند مثبت جلوه کند بنابراین بسترهای لازم نیز همسو با این تغییرات صورت پذیرد تا از فشار روانی و هزینه‌های احتمالی آن بر زندگی و اقتصاد کشور جلوگیری شود‌.


کد مطلب: 4121

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcj.8exfuqevvsfzu.html?4121

تيترآنلاين
  http://titronline.ir