از بیانیه تهران تا شورای امنیت
1 خرداد 1389 ساعت 8:32
پيش نويس قطعنامه شوراي امنيت عليه ايران بر ادامه مذاکره و حل و فصل ديپلماتيک مسئله اتمي تاکيد دارد،
تيترآنلاين - رييس جمهور برزيل و تركيه منتقد مواضع اخير آمريکا پس از صدور بيانيه تهران
براساس گزارش خبرگزاري فرانسه رييس جمهور برزيل در بخشي از سخنانش با بيان اين که برخي روزنامه ها "مي گويند ربطي به برزيل ندارد که براي ايران ميانجي گري کند" افزود: اما چه کسي گفته است که اين مساله فقط به آمريکا ربط دارد؟ حقيقت اين است که آن ها اين چهره را از ايران به نمايش گذاشته اند که خواستار مذاکرات و نشستن بر سر ميز گفت وگو نيست; اما ديديم که ايران بر سر ميز مذاکرات نشست.
داسيلوا در ادامه گفت: ما به ايران رفتيم و پس از 18 ساعت گفت وگو اين کشور را متقاعد کرديم که کاري که سازمان ملل شش ماه است از او مي خواهد که انجام دهد، انجام دهد.
در اين خصوص ، احمد داووداغلو پس از امضاى توافقنامه هستهاى با ايران خطاب به خبرنگاران گفت: ديگر بايد به اين جنگ روانى تشديد تحريم ها عليه ايران پايان دهيم. وزير امور خارجه ترکيه تاکيد کرد که هيلارى کلينتون وزير امور خارجه و جيمز جونز مشاور امنيت ملى در تماس دائمى با دولت ترکيه هستند . احمد داووداغلو در ادامه سخنانش تاکيد کرد که باراک اوباما در ديدار رودررو با اردوغان در ماههاى دسامبر و آوريل، از اردوغان خواسته است که به تلاشها براى متقاعد کردن ايران به طرح تبادل سوخت ادامه دهد . اين مقام ترک در خصوص موضع ايالات متحده در قبال تلاش هاى ترکيه گفت: آنها از ما خواستند به ايرانىها اطمينان دهيم که اين تبادل سوخت انجام خواهد شد. ما نيز به وظيفه خود عمل کرديم. به ما گفته شد که اگر به ايران سوخت مورد نيازش بدون پيششرط داده شود، فضاى اعتمادى مورد نياز براى ادامه مذاکرات فراهم خواهد شد. اکنون که ما تمام اين کارها را انجام داديم، سخن گفتن از تحريم بىمعنا است . دادواغلو تاکيد کرد که به امضا رسيدن اين توافقنامه به فداکارى از جانب ايرانىها نيز نيازمند است. نخست وزير ترکيه در گفت وگوي تلفني خود با اوباما اعلام کرد: اوباما تا ۲۴ مي (سوم خرداد ماه) نامه اي درباره ايران به آژانس بين المللي انرژي اتمي مي فرستد که مهم است.
موضع روسيه و چين
روسیه قرار است موضع نهایی خود را در مورد توافق تهران اعلام کند، چین نیز اعلام موضع نکرده است. به نظر میرسد که تصویب قطع نامه تحریمی علیه ایران که زمان تصویب آن مشخص نبوده حدود یک ماه به تاخیر بیفتد تا طی این مدت روند تصمیمات و اقدامات تهران در زمینه تبادل سوخت و غنی سازی را زیر نظر داشته باشند و در نهایت قطع نامه تحریم با ظرفیت کمتر و اتفاق نظر جدیدتر تصویب كنند. البته به نظر مي رسد قدرت ترکیه و برزیل برای جانشین شدن سیاسی اعضای دائم شورای امنیت در بحث تحریم ایران کفایت نمیکند.
گزارش بي بي سي از جزئيات پيش نويس قطعنامه تحريم ايران
بي بي سي در گزارشي از پيش نويس قطعنامه احتمالي عليه ايران، آورد: پيش نويس قطعنامه شوراي امنيت عليه ايران بر ادامه مذاکره و حل و فصل ديپلماتيک مسئله اتمي تاکيد دارد، اما تشديد تحريم ها عليه ايران محور اصلي آن است.در متن اين پيش نويس پيش از تصويب احتمالا تغييراتي ايجاد خواهد شد. اعضاي دائم شوراي امنيت و آلمان در اين سند ايران را متهم کرده اند که از قطعنامه هاي ۱۶۹۶، ۱۷۳۷، ۱۷۴۷ و ۱۸۰۳ اين شورا تخطي کرده است.در قطعنامه پيشنهادي، درباره ساخت مرکز اتمي «فردو» در نزديکي قم ابراز نگراني جدي شده و ساخت اين مرکز ناقض تعهدات ايران در مورد تعليق کامل تمام فعاليت هاي غني سازي اورانيوم توصيف شده است.اين پيش نويس ايران را موظف مي کند که ساخت تمام مراکز غني سازي اورانيوم يا تاسيسات اتمي آب سنگين(مراکز پلوتونيوم) را متوقف و از ساخت تاسيسات مشابه خودداري کند.به گزارش بي بي سي مجازات هاي مندرج در پيش نويس نيز به اين شرح است:قطعنامه در صورت تصويب فعاليت هاي اتمي تجاري ايران در خارج از اين کشور مانند شرکت در طرح هاي استخراج اورانيوم يا توليد مواد و تکنولوژي هاي اتمي را ممنوع مي کند. دولت ها را موظف مي کند از حضور ايران يا اشخاص حقيقي و حقوقي ايراني در اين موارد جلوگيري کنند.کشورها را موظف مي کند از انتقال مستقيم يا غير مستقيم ۸ نوع سلاح سنگين ازجمله تانک، خودروهاي زرهي ، هواپيماهاي جنگي، هليکوپترهاي تهاجمي، کشتي هاي نظامي و سيستم هاي موشکي به ايران جلوگيري کنند.فعاليت هاي ايران در زمينه توليد موشک هاي بالستيک را با توانايي حمل کلاهک هسته اي ازجمله آزمايش هاي موشکي که در آن از تکنولوژي بالستيک استفاده شده باشد ممنوع اعلام مي کند.کشورها را موظف مي کند از ورود شمار ديگري از مقام هاي ايران به قلمروي خود جلوگيري کنند و دارايي هاي تعداد ديگري از افراد و شرکت هاي ايراني را در فهرست تحريم ها براي مسدود شدن قرار مي دهد.طبق تدابير تنبيهي ديگر در اين پيش نويس، از دولت ها مي خواهد تمام محموله هاي هوايي و دريايي را که به ايران فرستاده يا از آن خارج مي شود در فرودگاه ها، بندرها و آب هاي قلمروي خود در صورتي که بر اين باورند آن محموله ها حاوي مواد اتمي، موشکي يا نظامي ممنوع اعلام شده است، بازرسي کنند.به کشورها اجازه مي دهد محموله هاي دريايي ممنوعه ايران را براساس قوانين بين المللي در آب هاي آزاد بازرسي، توقيف و حتي در صورت لزوم نابود کنند.
کد مطلب: 302
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcicrap2t1au.bct.html?302