نابسامانی ارز و بازار بیرونق لوازم خانگی
گزارش از ناهید شمشیری
13 مهر 1391 ساعت 21:20
مهم نیست که نرخ ارز چه رقمی باشد بلکه مهم آن است که نرخ ارز در یک رقم تثبیت شود تا امکان پیش بینی شرایط برای تولید کنندگان و تجار فراهم باشد
نوسان های نرخ ارز امروز تمامی بازارها را متاثر کرده و دامنه تردیدها در تولید و تجارت به بازار لوازم خانگی نیز کشیده شده است ،خودداری فروشندگان از عرضه کالا یا افزایش 30تا 40درصدی قیمت ها نتیجه این آشفتگی و نابسامانی است .
به گزارش پانا ، بازار لوازم خانگی در امین حضور تهران این روزها از رونق چندانی برخوردار نیست اما درکنار بی رونقی مشتری قیمت ها رونقی دو چندان یافته اند .
درحالی که در بازار سبزه میدان نرخ ارز به بیش از 3هزار و 300 تومان افزایش یافته بود به بازار امین حضور می روم .بازار خلوت تر از هر زمانی است اما معدود مشتریانی هم که در این بازار به پرس و جوی قیمت ها یا برندهای مورد نظر خود هستند؛ از افزایش شدید قیمت ها شگفت زده اند .
نکته دیگر آنکه امتناع فروشندگان در مارک هایی مانند سامسونگ و ال جی به شگفتی خریداران افزوده است و اولین سوالی که مشتریان از صاحب مغازه می کنند این است که آیا فروش دارند یا خیر.
کمی جلوتر می روم در ورودی یکی از پاساژهای معروف امین حضور همهمه و ازدحامی می بینم از یکی از فروشندگان علت را جویا می شوم و او می گوید تعزیرات برای عدم قیمت گذاری برخی از مغازه ها را جریمه می کند .
داخل یکی از فروشگاههایی می شوم که فروشنده برنده ال جی است و قیمت لباسشویی 7 کیلویی را می پرسم، فروشنده می گوید قیمت فروش 20درصد بالاتر از قیمتی است که روی آن درج شده و این درحالی است که قیمت درج شده 15درصد بیشتر از قیمت سه قبل این کالاست .
به راحتی می توانی نارضایتی و کلافگی را از چهره خریدارانی که به دلایل خاص در این روزها چاره ای جز خرید ندارند ببینی .
برخی فروشندگان خردتر هم دل خوشی از شرایط ندارند فروشنده محصولات مولینکس با اشاره به اینکه لیست جدید محصولات این شرکت نسبت به دوهفته قبل 20 درصد افزایش یافته می گوید لیست جدیدتر این شرکت روزهای آینده به بازار ارایه می شود که در آن قیمت ها تا 40 درصد افزایش خواهد داشت .
لباسشویی دوو 7 کیلویی با افزایش 15 درصدی قیمت طی سه روز به یک میلیون تومان رسیده و مدل 8 کیلویی به یک میلیون و 150هزار تومان رسیده است .
این درحالی است که کمی جلوتر لباسشویی 7 کیلویی دوو 950 هزار تومان قیمت گذاری شده و گویا هیچ نظارتی بر این بازار وجود ندارد .
لباسشویی ال جی 8 کیلویی نیز یک میلیون و 200 هزار تومان قیمت گذاری شده و 6 کیلویی ال جی نیز 950 هزار تومان است .
به گفته یکی از فروشندگان یخچال 20 فوت الکترواستیل نیز از 850 هزار تومان به یک میلیون و 50هزار تومان رسیده است .
علت آشفتگی بازار لوازم خانگی را از محمد طحان پور، رییس اتحادیه لوازم خانگی جویا شدیم که در این باره اظهار می دارد: آشفتگی بازار لوازم خانگی نیز مانند بازارهای دیگر است وعملکرد اقتصادی مسوولان سرمایه مردم را به باد داده و ارزش پول ملی به نحو قابل توجهی کاهش یافته و تنها راه این است که نرخ ارز تثبیت شود .
وی درباره نابسامانی بازار لوازم خانگی می گوید : لوازم خانگی نیز همانند بازار خودرو،کامپیوتر و طلا آشفته است و همه متاثر از نوسان های نرخ ارز است .
رییس اتحادیه لوازم خانگی ادامه می دهد: هرکس که مدعی است که موجودی کنونی بازار لوازم خانگی با ارز ارزان تر خرید شده و نباید گران شود این بحث را هم مطرح کند که مگر در بازار سکه و طلا سرمایه ها به نرخ ماههای قبل محاسبه می شود که بازار لوازم خانگی اینگونه محاسبه شود .
طحان پور خاطر نشان می کند: اگر خریداران سکه دولتی قیمت سکه را به همان قیمت های 600هزار تومان عرضه کردند اتحادیه نیز از اصناف خود می خواهد که قیمت ها را با محاسبه ارزهای ماههای قبل عرضه کنند.
رییس اتحادیه تولید کنندگان لوازم خانگی درخصوص خودداری فروشندگان لوازم ال جی و سامسونگ به خریداران نیز توضیح می دهد: فروشندگان لوازم خانگی سرمایه خود را از سر راه نیاورده اند و ارزش سرمایه آنها برای ادامه تجارت باید حفظ شود .
وی تاکید می کند: عملکرد اقتصادی دولت سرمایه مردم را به باد داده و ارزش پول ملی به نحو قابل توجهی کاهش یافته و تنها راه این است که نرخ ارز تثبیت شود .
طحان پور اضافه می کند: البته مهم نیست که نرخ ارز چه رقمی باشد بلکه مهم آن است که نرخ ارز در یک رقم تثبیت شود تا امکان پیش بینی شرایط برای تولید کنندگان و تجار فراهم باشد .
رییس اتحادیه تولید کنندگان لوازم خانگی بیان می کند: با ادامه روند کنونی بازار روز به روز آشفته تر خواهد شد و در این شرایط هیچ نظارتی نیز کارساز نخواهد بود .
طحان پور خاطرنشان می کند: شرایط کنونی به گونه ای است که اتحادیه نمی تواند فروشندگان را قانع کند که قیمت ها را در یک سطح حفظ کنند و کالایی که امروز به طور مثال 2میلیون تومان فروخته شود باید با قیمت 2میلیون و400هزار تومان جایگزین شود.
رییس اتحادیه تولید کنندگان لوازم خانگی بیان می کند: واحدهای صنفی خرده پا اگر در ابتدای سال 20عدد یخچال داشتند امروز به 15عدد رسیده به زودی به 10عدد خواهد رسید و باید گفت در شرایطی که عرضه ارز در دست دولت است تمامی این نابسامانی ها به مدیریت نامناسب بازار ارز برمی گردد.
وی اظهارمی دارد: خوشحال خواهیم شد که وعده های مسوولان و اظهارنظرهای متفاوت پیرامون ارز درکنار هم قرار داده شود بنابراین کار اقتصادی مدیرانی اقتصادی می خواهد .
طحان پورتصریح می کند: تجارت نیاز به تاجر دارد و تجار نیز برای ادامه حیات خود به تثبیت ارز نیاز دارند و حل مشکل های کنونی نیاز به تصمیم مقام های عالی تر نظام دارد درغیراینصورت شرایط بازار روز به روز بدتر خواهد شد و پیش بینی بسیار نامساعدی برای بازار ارز تصورمی شود .
امکان استفاده از ارزاتاق ارزی برای واردات لوازم تصویری وجود ندارد
در این میان رییس انجمن تولید کنندگان صوتی و تصویری می گوید: در حال حاضر اولویت های دیگری در اتاق ارزی مطرح هستند و واردات لوازم صوتی و تصویری با استفاده از ارز غیرمرجع وجود ندارد .
محمد رضا شهیدی در گفت وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه اگر ارز تامین نشود ممکن است تا ماهها تولیدات لوازم صوتی و تصویری امکان پذیر نباشد اظهارمی دارد: در حال حاضر اولویت های دیگری در اتاق ارزی مطرح هستند و واردات لوازم صوتی و تصویری با استفاده از ارز غیرمرجع وجود ندارد .
وی در پاسخ به این سوال که چرا اتاق ارزی قادر به کاهش نرخ ارز در بازار نشد ،خاطرنشان می کند: تاثیرگذاری اتاق ارزی بر نرخ ارز بستگی به میزان عرضه ارز دارد و اگر محدودیت عرضه وجود نداشته باشد بازار به آرامش خواهد رسید اما با تجربه چند روزه نمی توان در خصوص ناموفق بودن اتاق ارزی اظهارنظرکرد.
شهیدی نیز در خصوص عدم عرضه لوازم صوتی و تصویری مارک ال جی و سامسونگ می گوید : از ابتدای خردادماه که ثبت سفارش برخی از واحدهای تولیدی از جمله تولید لوازم تصویری انجام نشد به تدریج موجودی مواد انبارها کاهش یافت و امروز با کمبود مواد اولیه مورد نیاز تولید مواجه هستیم .
وی ادامه داد:در حال حاضر اولویت های دیگری در اتاق ارزی مطرح هستند و واردات لوازم صوتی و تصویری با استفاده از ارز غیرمرجع وجود ندارد.
رییس انجمن تولید کنندگان صوتی و تصویری خاطرنشان می کند: لوازم صوتی و تصویری متکی به واردات قطعه هستند و تا زمانی امکان واردات قطعات را نداشته باشند قادر به تولید نخواهند بود .
وی ادامه می دهد: برای خودداری فروشندگان از عرضه ارز مقررات قانونی وجود دارد و اگر تولیداتی در فروشگاهها یا انبار وجود دارد باید به مردم تحویل شود.
شهیدی می گوید: تمامی تولیدات کارخانه داران به بازار عرضه شده و با قیمت گذشته نیز به فروشندگان تحویل شده اما بیش از 4ماه است که گشایش اعتبار انجام نشده و ارزی برای واردات کالا منتقل نشده است .
خودداری فروشندگان از فروش کالاهای موجود در فروشگاهها به سطح خرده فروشی و مغازه های پراکنده موجود در سطح شهر نیز رسیده و مشخص نیست بازرسی ونظارت اصناف و سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده چگونه نظارتی بر بازار اعمال می کنند.
نهادها و سازمان هایی که از بودجه عمومی کشور اعتباراتی دریافت می کنند اما در مواقع حاد و ضروری اثر از بازرسی آنان در بازار دیده نمی شود .
اگرچه به عقیده کارشناسان نظارت راهکار ساماندهی بازار نیست و شرایط موجود اقتصاد ایران و نوسان های نرخ ارز در مجموع دلسردی و ناامیدی گسترده ای را در میان بخش های تولید و تجارت به دنبال داشته و مصرف کنندگان نیز در این میان بلاتکلیف شده اند .
نتیجه نوسان های نرخ ارز و تحریم ها افزایش قیمت هایی است که متضرر اصلی آن مصرف کنندگان هستند .مصرف کنندگانی که بخش عمده آنان ضمن کاهش قدرت خرید از افزایش سطح حقوق و دستمزد چندانی نیز در سال جاری برخوردار نبوده اند.
کد مطلب: 5165
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdci.qawct1azwbc2t.html?5165