در شهر سازي ايراني مديريتي وجود ندارد
26 ارديبهشت 1390 ساعت 18:57
در بسياري از موارد با فروش امضاءمهندسان معمار وخريداري از سوي افراد غير متخصص طرح ساختمانها روي پاکت هاي سيگار به اجرا در مي آيد،
امروزه تخصص جاي خود را به پول داده وهمين امر باعث رکود معماري در ايران شده است چرا که کافي است پول داشته باشيد تا بتوانيد نظرات يک معمار را طبق خواسته هاي خود تغيير دهيد
به گزارش موج، دکتر جمال الدين مهدي نژاد رئيس دانشکده مهندسي معماري و شهرسازي دانشگاه شهيد رجايي و عضو هيأت علمي دانشگاه فردوسي مشهد در راستاي برگزاري جشنواره معماري ايران1404 ضعف در مديريت شهري را مهمترين عامل نابساماني در معماري ايران دانست و گفت: به نظر مي رسد در شهر سازي ما مديريتي وجود ندارد اگر شما سري بزنيد به جاهايي که پروانه ساخت مي دهند، مشاهده خواهيد کرد که با چند پلان از نما که همه به يک صورت هستند به راحتي مي توانيد پروانه ساخت بگيريد. در شهرداريها دايره اي وجود ندارد که مهندسان بگويند فرم ساختمان در نقاط مختلف ايران چگونه است. به طور کل در اين مسير از وزارت مسکن تا شهرداريها نخستين گام نابساماني در بناهاي شهري را با ارئه پروانه هاي ساخت به کارفرما مي دهند.
وي افزود: معماري در شهرهاي ما امروز دست معماران نيست، چرا که ضعيف ترين دانشجوي ما از دانشکده هاي معماري با واگذاري اختيارات مي توانند شهري بسيار مناسب تر از شهرهاي کنوني جامعهمان را طراحي کند، امروزه تخصص جاي خود را به پول داده وهمين امر باعث رکود معماري در ايران شده است چرا که کافي است پول داشته باشيد تا بتوانيد نظرات يک معمار را طبق خواسته هاي خود تغيير دهيد ،البته در بسياري از موارد با فروش امضاءمهندسان معمار وخريداري از سوي افراد غير متخصص طرح ساختمانها روي پاکت هاي سيگار به اجرا در مي آيد، بدون نظر تخصصي که البته تمامي اين موارد به دليل ضعف مديريت شهري جامعه ماست.
مهدي نژاد در ادامه نداشتن نقشه صحيحي از شهرها را عاملي مهم دانست که باعث به وجود آمدن شهرهاي بدون مرز شده است وگفت:متأسفانه شهر هاي ما از جمله تهران که پايتخت است نقشه ايي جامع وبدون اشتباه ندارد تا از طريق آن نقشه مشخص شود شهر ما در چه وضعيتي است. مگر مي شود طرح ونقشه اي نداشت وبعد دست به ساخت ويا اصلاح شهر زد؟
البته دليل اين امر نيز تا حدودي به نبود مديريت شهري در جامعه ما بر مي گردد.
اين مدرس دانشگاه ادامه داد: ساخت و ساز هاي بدون برنامه ريزي شهري که توجهي به آنها نمي شود و از سوي ديگر جداگانه برنامه ريزي کردن مناطق مختلف در شهر به برنامه هاي کلان شهري بر اين نابساماني دامن مي زند. بنا براين بايد يک نقشه دقيق وبدون اشتباه داشته باشيم سپس به طرح جامع براي شهر هايمان فکر کنيم.
مهدي نژاد خاطر نشان کرد: اگر دغدغه مسئولان ما آن است که شمايل شهرهاي ما اسلامي نيستند، بايد بگويم زماني مي توانيم شهرهايي را بسازيم با شمايل ايراني اسلامي که بتوانيم تمام نيازهاي شهروندان را تأمين کنيم چرا که بهترين مسلمان کسي است که خير بيشتري به هم نوعش يا - بهتر بگويم - به شهروندان ديگر برساند؛ کاري که سرلوحه رفتار وافکار معماران گذشته سرزمين ما بود . پس بهترين راهکار که مي تواند آينده شهر را اصلاح کند آن است که به گذشته برگرديم وببينيم معماري گذشته چگونه بوده است؟ و يک برسي عميق بر معماري گذشته داشته باشيم. در آنجاست که مي بينيم معماران گذشته ما فقط نيازهاي مردم زمان خود را در نظر مي گرفتند و طبق آن به طراحي مي پرداختند، داشتن پيشينه معماري يک سرمايه بزرگ است که هر ملتي ندارد تا بتواند از آن درس بگيرد.
اين استاد معماري، تنها راه رسيدن به راهکاري جامع وعملي براي ساماندهي معماري ايراني –اسلامي را نظريه آفريني از طريق متخصصان معماري دانست که فقط با برگزاري جشنواره هايي در راستاي اهداف چشم انداز مؤثر است که البته بدون حضور دانشگاه ها به بيراه خواهد رفت.
کد مطلب: 2438
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdci.parct1a5vbc2t.html?2438