نگاهي به به ویزا و مستركارت در ايران
23 دی 1389 ساعت 11:41
شرکتهای زیادی هستند که با گرفتن ماهی از این آب گلآلود، به صورت غیررسمی به صدور این کارتها در ایران اقدام میکنند و تاکنون هم بهرغم غیرقانونی بودن فعالیتشان، بانک مرکزی ایران هیچ واکنش رسمی برای جلوگیری از فعالیت این شرکتها از خود نشان نداده است
تيترآنلاين - شبکه بانکی کشور بهرغم سکوت مسوولان بانک مرکزی با گرفتن مجوز از این نهاد اقدام به صدور ویزاکارت میکند.
برخی از بانکهای کشور در شرایطی اقدام به صدور ویزاکارت میکنند که مسوولان بانک مرکزی حاضر به اظهارنظر رسمی در این خصوص نیستند و بیش از آنکه تمایل به تایید این موضوع داشته باشند درصدد رد آن هستند؛ اگرچه بانک مرکزی در عمل رفتار دیگری از خود نشان میدهد و با دادن مجوز صدور ویزاکارت به بانکها، مهر سکوتش را میشکند.
به گزارش تيترآنلاين به نقل از عصر ارتباط، استفاده از خدمات ویزا و مستر به سالهای دوری منتهی میشود؛ زمانیکه هنوز چراغهای رابطه رو به این دو شرکت آمریکایی روشن بود و دارندگان این کارتها به راحتی میتوانستند در مرز و بوم خاک خودمان از سرویس این شرکتها استفاده کنند و بانکها هم بدون دور زدن قوانین، دلهره بستن و نبستن قرارداد با بانک واسط را نداشتند، اما امروز نزدیک به سه دهه از آن زمانها میگذرد و شرایط به گونه دیگری است.
پس از انقلاب سال 57، عملا استفاده از کارتهای اعتباری ویزا و مستر معلق ماند و بیاستفاده شد. اگرچه در یک برهه زمانی کوتاه مدت در اوایل دهه 70، بانک ملی برای اولینبار پس از انقلاب اقدام به نصب posهای ویزاکارت و مسترکارت کرد اما به فاصله دو سه ماه و به دلیل تشدید مسایل تحریم، این posها در آن زمان بیاستفاده ماند و خاموش شد.
آبانماه سال 88 هم که انتظار میرفت این بانک بزرگ دولتی برای دومینبار رابطه آفتزده را با این دو شرکت آمریکایی ترمیم کند به نتیجه نرسید و موضوع دو ماه بعد توسط بانک ملی تکذیب و برقراری چنین ارتباطی به کل رد شد. چند ماه بعد یعنی اواخر خردادماه امسال هم از گوشه و کنار خبر رسید که شرکت خدمات انفورماتیک در حال مذاکرات بیسر و صدا و پنهانی با زیپکارت انگلستان است. به موجب این ارتباط و به واسطه سوئیچی که شرکت سرویسدهنده زیپکارت ارایه میداد، دارندگان ویزاکارت و مسترکارت در ایران میتوانستند از طریق این سیستم از سرویسهای این کارتهای اعتباری بینالمللی استفاده کنند.
شکلگیری رابطه یکطرفهای که همچنان امکان صدور این کارتها را به صورت رسمی و از طریق مجاری بانکی ایران منع میکرد اما این اجازه را به دارندگان این کارتهای اعتباری میداد تا از کارتهایشان در شبکه بانکی ایران استفاده کنند، اما تا امروز هیچ خبر رسمی درباره سرنوشت این مذاکرات پنهانی و قراردادهای امضا شده منتشر نشده است.
در بانکها چه میگذرد؟
در شرایطی که درها بسته است، مدیران مهر سکوت به لبهایشان زدهاند و شرایط هم سخت به ثبات سالهای اخیر اصرار میورزد، اخبار تازهای از سوی بانکها و شرکتهای وابسته به آنها شنیده میشود.
شرکت تجارت الکترونیک پارسیان نزدیک به یک ماه است که کارت بینالمللی ارزی ویزاکارت صادر میکند. پارسیان 6 ماه پیش در کنار اخذ مجوزهای لازم از بانک مرکزی، با یک بانک تاجیکستانی که با ویزا کار میکند قراردادی منعقد کرده و امکان صدور ویزاکارت را برای مشتریانش به وجود آورده است.
پارسیان به دو صورت اعتباری و نقدی کارت ویزا صادر میکند. مشتری برای داشتن کارتهای اعتباری ویزا باید سپردهای معادل اعتباری که میخواهد نزد بانک داشته باشد و بانک با مسدود کردن آن سپرده به متقاضی اعتبار میدهد.
این کارتها به دو شکل نقرهای و طلایی صادر میشود که بین هزار تا 10 هزار دلار به مشتری اعتبار میدهد و لازم است مشتری 120 درصد اعتبار درخواستیاش سپرده نزد بانک پارسیان داشته باشد. هزینه آبونمان کارتهای اعتباری برای سه سال 200 دلار است. برای افتتاح و صدور کارتهای نقدی ویزا هم حداقل 500 و حداکثر هزار دلار لازم است و مشتری براساس مانده موجودی که در کارتش دارد میتواند از حسابش برداشت کند. نرخ آبونمان این کارتها نیز برای مدت سه سال 80 دلار تعیین شده است.
اما علاوه بر شرکت تجارت الکترونیکی پارسیان، شرکت خدمات ارزی و صرافی مهر وابسته به بانک کشاورزی هم در زمینه صدور ویزاکارت فعالیت میکند. بانک کارگزاری که این شرکت با آن مشغول فعالیت است رویال بانک باکو (آذربایجان) است که وابسته به رویال بانک کانادا بوده و یکی از بانکهای تحت پوشش ویزا است.
کارتهای ویزا که توسط صرافی مهر صادر میشود چهار شکل مختلف دارد. ویزاکلاسیک که برای استفاده عموم است، ویزابیزینس که برای افرادی که گردش مالی بالایی دارند کاربرد دارد، ویزاگلد که برای مدیران و افرادی که دارای اعتبار مالی بینالمللی هستند صادر میشود و درنهایت ویزاکارت سفر که بینام است. هزینههای افتتاح حساب، صدور کارت روی حساب، پست DHL و یا پیک هوایی همگی در هزینه صدور کارت جمع زده میشود. بنابراین متقاضیان باید برای صدور ویزاکلاسیک به همراه مسترکارت 250 هزار تومان، ویزابیزینس به همراه مسترکارت 270 هزار تومان، ویزا گلد به همراه مسترکارت 300 هزار تومان و ویزا سفر 90هزار تومان بپردازند. کارمزدی هم که مشتری برای هر مرحله شارژ حساب باید بپردازد معادل 30 هزار تومان است. حداقل موجودی در زمان صدور کارت، شارژ و افتتاح حساب 200 دلار آمریکا است. سقف موجودی هم برای کارتهای با نام محدودیتی ندارد اما ویزاسفر تا 10 هزار دلار امریکا شارژ میشود. ویزاکارت با نام به یک حساب جاری به نام متقاضی در رویال بانک باکو متصل است. اعتبار اولیه این کارتها یک ساله بوده و با موافقت بانک صادرکننده قابل تمدید است. ویزاکارت دارای هزینههای رایج اعم از شارژ ماهیانه، سالیانه، هزینههای جابهجایی پول و کارمزد برای تراکنشهای مالی از POS و ATM نیز هست.
آب گلآلود و تبلیغات اینترنتی
کافی است در اینترنت چند کلیک کنید تا فهرستی از 10ها شرکت که در زمینه صدور ویزاکارت و مسترکارت فعال هستند پیشرویتان باز شود یا اینکه هنگام ورق زدن صفحات روزنامه قدری دقیقتر به آگهیها نگاه کنید.
میبینید شرکتهای زیادی هستند که با گرفتن ماهی از این آب گلآلود، به صورت غیررسمی به صدور این کارتها در ایران اقدام میکنند و تاکنون هم بهرغم غیرقانونی بودن فعالیتشان، بانک مرکزی ایران هیچ واکنش رسمی برای جلوگیری از فعالیت این شرکتها از خود نشان نداده است و در این میان مشتریان و متقاضیان دریافت این کارتها هستند که با پرداخت کارمزدهای تعریف نشده و احتمال دریافت نکردن کارتهایشان ضرر میکنند.
نگاهی به ویزا و مستر
کارتهای مستر و ویزا، سالهای سال است که به عنوان کارتهای اعتباری بینالمللی در دنیا شناخته شدهاند و جاپای محکمی برای خود ساختهاند. امروزه به دلیل در دسترس بودن اینترنت و مالیاتهای فوقالعاده کمی که برای مبادلات مالی اینترنتی اعمال میشود و همچنین جریان غالبی که در شرکتها برای برداشتن واسطههای تجاری و مالی به وجود آمده مردم تمایل دارند مبادلات مالیشان را از طریق اینترنت انجام دهند.
از سوی دیگر، مشکلات حمل پول نقد و امنیت انتقال وجوه هم به واسطه این کارتهای اعتباری بینالمللی نیز خود به خود از میان برداشته میشود.
مسترکارت و ویزاکارت با داشتن بیش از 140 شعبه نمایندگی در کشورهای جهان، رتبه نخست مبادلات مالی را از آن خود کردهاند. کارمزدهای ناچیز، دریافت صورتحساب روزانه و رایگان، نقد کردن وجوه از دستگاههای خودپرداز، امکان خرید از تمامی فروشگاههای اینترنتی همچون ebay، آمازون و تبادل مالی با شرکتهای بینالمللی از ویژگیهای کارتهای ویزا و مستر به شمار میرود. حساب مسترکارت و ویزاکارت یک حساب 16 رقمی متصل به حساب بانک صادرکننده است.
این کارتهای اعتباری متعلق به دو شرکت بینالمللی معتبرند که بانک های بزرگ دنیا سهامدارشان هستند. شرکت سهامی عام ویزا (Visa INC) که شرکتی در کالیفرنیا است و شرکت بینالمللی مسترکارت (Master card worldwide) که در نیویورک فعالیت میکند و تنها بانکها و موسسات معتبر بینالمللی در سراسر جهان امکان دریافت مجوز صدور این نوع کارتها را دارند.
کد مطلب: 1691
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdci.3azct1aqzbc2t.html?1691