تيترآنلاين - خبر در متن و حاشيه به كنار!! - نسخه قابل چاپ

خبر در متن و حاشيه به كنار!!

30 تير 1389 ساعت 11:50

نويسنده : ابوالقاسم قاسم زاده

اغلب طرح‌ها خوب شروع مي‌شود ولي چندان ادامه پيدا نمي‌كند و بعد از مدت‌ها نيز كسي به سراغ آن نمي‌رود و ارزيابي بدست نمي‌دهند.


تيترآنلاين - بعضي وقت‌ها خبر‌هايي را مي‌خوانيد، آنچنان در متن است كه هر حاشيه‌اي را به كنار مي‌زند و نياز به هيچ شرح و تفسيري ندارد. خبر نابودي يك سوم جنگل‌هاي كشور كه چند روز قبل در روزنامه‌اي منتشر گرديد از اين دست (خبر در متن) است و لاجرم حاشيه به كنار!!

***
رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مازندران در مصاحبه‌اي درباره جنگل‌هاي شمال كشور گفت: « ... تخريب روزانه 40 هكتار از عرصه‌هاي جنگلي و تغيير كاربري اين اراضي به كاربري‌هاي مسكوني و تجاري جنگل‌هاي شمال كشور را به شدت تهديد مي‌كند. اين تخريب‌ها سبب شده طي 50 سال اخير يك ميليون هكتار از اراضي جنگلي شمال كشور كاسته شود و مساحت اين جنگل‌ها از 3 ميليون هكتار به 9/1 ميليون هكتار تقليل يابد.»

به گمانم همه ما ياد داريم آغاز دور اول از رياست جمهوري آقاي احمدي‌نژاد را كه در سفر به استان‌هاي گيلان و مازندران،‌ آفت بزرگ براي اين استان‌ها را تخريب جنگل‌ها، تغيير محيط‌زيست طبيعي سواحل درياي خزر به ويلاهاي شخصي و مجتمع‌هاي تفريحي سازمان‌ها، وزارتخانه‌ها و نهادهاي دولتي و نيمه‌دولتي معرفي كرد و چند ماهي با نمايش گزارش‌هاي تصويري و عكس‌هايي كه همراه با شرح و تفسير در مطبوعات چاپ شد، موضوع تخريب محيط‌زيست در دامنه جنگل‌هاي شمال موضوع روز بود. برخي گزارش‌ها نيز در فاصله چند ماهي حكايت از اقدام مناسب دولت براي برچيدن مجتمع‌هاي بزرگ دولتي و صاف كردن كناره ساحل با فاصله‌هاي معيني از ساخت و سازهاي غيرقانوني و بي‌رويه داشت، اما اينكار نيز همچون بسياري از كارهاي ما، شروع خوب و پايان غم‌بار زود رس را به همراه گرفت. ديگر كمتر از ممانعت و جلوگيري از تخريب‌ جنگل‌ها و ادامه پروژه‌ ترميم محيط‌زيست از ساحل درياي خزر تا دامنه‌هاي جنگلي البرز را شنيده‌ يا برايتان گزارش مي‌گردد. گويا بعد از چند سال دوباره همان گذشته اما اينبار با سرعت و وسعت بيشتر به جريان افتاده است.

آقاي اميني رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مازندران در ادامه مصاحبه خود از خطر ادامه جنگل‌زدايي كه عرصه‌هاي جنگلي را تهديد مي‌كند، ياد كرده است. او گفت: «از سوي ديگر به دليل دخالت‌هاي غيرمسئولانه به ويژه دخالت روستانشينان حاشيه جنگل و جنگل‌نشينان، جنگل‌ها به صورت تك لايه‌اي درآمده كه نتيجه آن كاهش پايداري جنگل است.

هرس كردن غيرطبيعي تاج درختان به عنوان يكي از آسيب‌هاي جدي جنگل‌هاي شمال است كه باعث نابودي قدرت بذردهي جنگل مي‌شود. در اثر اين دخالت‌ها، حيوانات و پرندگان، حشرات و قارچ‌هاي مفيد كه همه در يك زنجيره طبيعي و پيوسته، اكوسيستم جنگل را تشكيل مي‌دهند با محيط نامساعد روبه‌رو شده و از محيط مهاجرت مي‌كنند.»

رشد جمعيت، تخريب جنگل توسط روستائيان كه مشاغلي مانند دامداري، باغداري و زراعت دارند، فرسايش خاك و بسياري از عوامل ديگر در مجموعه ادامه تخريب و نابودي جنگل‌هاي شمال كشور دخالت مستقيم دارد. از او پرسيده شد، آيا نهالكاري‌ها مي‌تواند جايگزين جنگل‌هاي طبيعي شود؟ پاسخ داد، طي 50 سال گذشته مجموعاً 3000 هكتار در شمال كشور نهالكاري شده، حال آنكه بنا به آمار موجود طي همين زمان، يك و نيم ميليون هكتار جنگل را از دست داده‌ايم.

مقايسه اين دو آمار نشان مي‌دهد كه سرعت كشت مصنوعي درخت همواره از تخريب كمي عقب‌تر بوده است و از نظر كيفي هم كه درختان دست كاشت قابل مقايسه با رويشگاه‌هاي طبيعي نيست...»

***
در طول سال‌ها گزارش‌هاي متعدد، دقيق، علمي و مشروح از تخريب جنگل‌هاي شمال به مجلس شوراي اسلامي و به مسئولين دولت‌ها ارائه شده است. براي اغلب دولت‌ها و در تمامي ادوار مجلس شوراي اسلامي اين موضوع مهم و بسيار حساس خوانده شده است. اقدام‌هايي نيز انجام گرفته، چنانكه امروز نيز اين حساسيت وجود دارد و دولت طرح‌هايي را به اجرا درآورده است. اما چند اشكال اساسي همچنان باقي است. 

اول، اغلب طرح‌ها خوب شروع مي‌شود ولي چندان ادامه پيدا نمي‌كند و بعد از مدت‌ها نيز كسي به سراغ آن نمي‌رود و ارزيابي بدست نمي‌دهند.

دوم، شعار بر كار علمي غلبه دارد و دولت در مقابله با كساني كه براي سودجويي خود، فضاي عمومي و طبيعت شمال كشور را تخريب مي‌كنند، از گذشته تا حال ناتواني خود را نشان داده است.

سوم، واژه تغيير كاربري كه در اين سال‌ها بسيار گفته و نوشته شده است. يك سر آن برمي‌گردد به اقتصاد و ماجراي فاجعه‌آميز اقتصاد كشاورزي كشور و بخصوص در دو استان گيلان و مازندران كه هويت آن كشاورزي است.

و بخش ديگر آن فروش زمين به كساني است كه شمال تهران را در طي سه دهه از باغ‌ها به برج‌ها مبدّل كرده‌اند و امروز در سراسر شمال كشور اصل «زمين‌فروشي» و كسب مجوز تغيير كاربري روال شده است، بيماري و آفت ديگري است كه هم ساحل طبيعي دريا و هم جنگل و در نهايت محيط زيست عمومي در شمال كشور را تهديد مي‌كند.

حال خبر در متن را دوباره بخوانيد كه از 3 ميليون هكتار جنگل اكنون 9/1 ميليون هكتار را در اختيار داريم و روزانه 40 هكتار از عرصه‌هاي جنگلي تخريب و نابود مي‌گردد. متن را بخوان كه فاجعه است و حاشيه به كنار.!!


کد مطلب: 617

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdchtqn-d23nz.ft2.html?617

تيترآنلاين
  http://titronline.ir