چند درصداز خوشبختی شما به «پول» وابسته است؟
24 مرداد 1389 ساعت 5:57
میتوان شادی را با پول خرید؟ این سوالی است که سالهاست محققان با پژوهشهای پیاپی درپی یافتن پاسخش هستند. آنها در تحقیقات مختلف اثبات کردهاند که سطح درآمد ارتباط مستقیمی با احساس شادمانی در افراد دارد.
تيترآنلاين - میتوان شادی را با پول خرید؟ این سوالی است که سالهاست محققان با پژوهشهای پیاپی درپی یافتن پاسخش هستند. آنها در تحقیقات مختلف اثبات کردهاند که سطح درآمد ارتباط مستقیمی با احساس شادمانی در افراد دارد. آنها فکر میکنند زمانی که درآمد کاهش پیدا میکند، سطح رضایت افراد از زندگیشان کمتر میشود و با بالا رفتن درآمد، احساس شادمانی و رضایت آدمها از زندگیشان بیشتر میشود. بهعقیده آنها مقایسه وضعیت شادمانی در میان ملتهای مختلف به ما اثبات میکند که در جوامعی که وضعیت رفاه بهتری دارند، میانگین شادمانی افراد بالاتر است.
به گزارش تيترآنلاين، همشهری مثبت در شماره نیمه اول مردادماه خود نوشته است: پروفسور امریتوس، روانشناسی که سالهاست روی موضوع شادمانی تحقیق میکند و کتابهای متعددی در این مورد نوشته است، تحقیقات جدیدش را در مجله شخصیت و روانشناسی اجتماعی منتشر کردهاست. او در این بررسی تازه یک بار دیگر تاثیر پول بر شادمانی را موضوع پژوهش قرار دادهاست. به عقیده این روانشناس شادمانی دو چهره دارد: اول احساس رضایت از زندگی و دوم لذتبردن از زندگی. به تعبیر دیگر عامل اصلی شادمانی در زندگی در وجود خود فرد نهفته است.
مورد اول، بهنظر او به داشتن ملزومات یک زندگی راحت و مالکیت امکانات رفاهی مربوط میشود و مورد دوم به واکنش ما نسبت به چیزهایی از قبیل یادگیری، بهکار گرفتن مهارتهای شخصی، احساس استقلال، مورد احترام بودن و امکان حسابکردن روی کمک دیگران در مواقع ضرورت مربوط میشود.
زمانی که تیم تحقیقاتی او روی اثر پول و ثروت بر خوشحالی مطالعه میکردند دریافتند که پول تنها بر اولین فاکتور شادمانی تاثیراتی میگذارد؛ در حالی که خیلی کم شامل فاکتور دوم میشود. در واقع شادمانی احساسی است که عوامل مختلف بر وجودش دخیل هستند که همه آنها را عواملی مادی و وابسته به پول نمیتوان دانست.
واشنگتنپست از قول پروفسور امریتوس مینویسد: «بله پول شما را خوشحال میکند اما بیشتر از آنکه به شما احساس خوشایندی نسبت به زندگی بدهد، رضایت از شرایطتان را در شما تقویت میکند. احساسات مثبت و خوشایند کمتر تحتتاثیر پول به سراغ شما میآیند؛ در حالی که آنها بیش از هر چیزی از فعالیتهایی که روزبهروز انجام میدهید و اتفاقاتی که در طول روز برایتان میافتد، تاثیر میپذیرند».
خوراکیهای گران دلچسبترند؟
البته پیش از این هم تحقیقات دیگری تاثیر احساسات روزانه بر شادمانی را تایید کرده بودند. شادمانی تا حد زیادی تحت تاثیر دیگر احساسات ما قرار دارد؛ اینکه چند ساعت از روزمان را با اتفاقات ناخوشایندی درگیر هستیم که ما را غمگین میکنند و چه درصدی از روز اتفاقاتی برایمان میافتد که انگیزه زندگیکردن و شاد بودن را در ما بیشتر میکنند.
تحقیقات در مورد اثر پول بر شادمانی بسیار است و یکی از یافتههای جالب در این مورد به چند سال پیش مربوط میشود. نتایجی که مطالعات روی نواحی مختلف مغز درپی داشت حاکی از این بود که آدمها وقتی خوراکی دلخواهشان را میخورند، به نوعی احساس شادی میکنند. محققان ادعا کرده بودند که اگر این خوراکی از مارک گران قیمتتری باشد، این شادمانی به مراتب بیشتر میشود. پژوهشگران در این تحقیق دریافتند که خوردن خوراکیهای گرانقیمت میتواند بخش مربوط به شادی مغز را به شکل قابلتوجهی فعال کند.
کادوهای گران زیباترند؟
محققان بعد از آگاهی از این یافتهها از خود پرسیدند که آیا کادوهای گران هم تاثیر مشابهی بر افراد میگذارد؟پاسخ آنها مثبت بود. محققان اعلام کردند حتی اگر درآمد و سبک زندگی ما تغییری نکند، خریدن یک هدیه گرانقیمت برای دیگران میتواند احساس شادمانی را در ما تقویت کند. این تحقیق که چند سال پیش روی آمریکاییها انجام شد، نشان داد نهتنها ما از خرید هدیههای گران احساس رضایت میکنیم بلکه کسانی هم که هدیه ارزشمندی از نظر مادی را دریافت میکنند، تا حدود زیادی شادمانی را در خود احساس میکنند.
کد مطلب: 752
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdchtinqd23nm.ft2.html?752