تيترآنلاين - سه برابر شدن قیمت طلا نسبت به سال گذشته و رکود بازار - نسخه قابل چاپ

سه برابر شدن قیمت طلا نسبت به سال گذشته و رکود بازار

25 دی 1391 ساعت 23:22

طی یکسال گذشته بازار طلا از جمله بازارهای سرمایه ای است که متاثر از شرایط سیاسی و اقتصادی کشور با تلاطمات زیادی همراه بوده


افزایش سه برابری قیمت طلا و کم شدن قدرت خرید مردم باعث شده تا دست اندرکاران بازار طلا برای رونق بخشیدن به آن به طرح پیشنهاداتی چون کم شدن عیار طلا بپردازند اما آیا زنان به عنوان اصلی ترین گروه هدف طلا فروشان راضی به رنگ باختن و کم شدن ارزش ذاتی سرمایه خود خواهند شد. 

به گزارش پانا، طلا برای زنان ایرانی زینت و البته نوعی ثروت محسوب می شود چنانکه مقدار زیورآلات زنان همواره نشانگر پشتوانه مالی آنهاست؛ بازار طلا از جمله بازارهایی است که با توجه به تمایلات زنان رنگ و لعاب مصنوعات خود را تغییر می دهد.

گذشته از علایق و سلایق زنان نسبت به این فلز گرانبها با توجه تلاطمات اقتصادی کشور طی یکسال گذشته این بازار نیز در امان نبوده چنانکه فعالان این حوزه برای خروج از رکود حاکم بر آن و رونق گرفتن کسب و کار کم شدن عیار طلا را از 18 به 14 پیشنهاد کرده اند؛ البته پیشنهادات دیگری در زمینه تعیین قیمت طلا بر اساس ارز مبادله ای نیز مطرح شد که طلافروشان برای چند روزی در سردرگمی به سر بردند.

سه برابر شدن قیمت طلا نسبت به سال گذشته و رکود بازار

طی یکسال گذشته بازار طلا از جمله بازارهای سرمایه ای است که متاثر از شرایط سیاسی و اقتصادی کشور با تلاطمات زیادی همراه بوده که البته این وضعیت تنها به افزایش قیمت این فلز انجامیده و به تبع کاهش قدرت خرید مردم در رکود به سر می برد.

گرانی طلا، اتحادیه تولیدکنندگان طلا و جواهر را به فکر ارایه پیشنهاد تغییر در عیار طلا انداخته تا در شرایطی که قدرت خرید مردم به دلیل رشد شتابزده قیمت طلا در یک سال گذشته پایین آمده، بحران بازار را با کاهش کیفیت طلا و جواهر جبران کند.

عبدالله محمدولی رییس انجمن صنفی کارفرمایان صنف طلا می گوید: این پیشنهاد به عنوان راهکار برون‌رفت در شرایط فعلی است که کسانی که قدرت خرید طلای 18 عیار را ندارند، بتوانند طلای زینتی خریداری کنند؛ همچنین در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی از مصرف‌کننده نیز حمایت شود و در کنار این‌ها شرایط فعلی اقتصادی را رعایت کرده باشیم.

وی با بیان این‌که باید واقعیت اقتصادی زمان را قبول کنیم، توضیح می دهد: قیمت طلا نسبت به سال گذشته سه برابر شده است و با کم‌کردن عیار طلا به دنبال آن هستیم که چرخه‌ی کار و تولید به مانند گذشته فعال شود.

مخالفت رییس اتحادیه فروشندگان طلا با کم شدن عیار طلا

پیشنهاد کم شدن عیار طلا موجب واکنش های مختلفی از سوی فعالان این حوزه شد چنانکه احمد وفادار –رییس اتحادیه طلا و جواهر فروشان تهران در گفت و گو با پانا می گوید: همه اعتبار طلا برای مشتری به 18 عیار بودن آن است و کاهش عیار طلا لطمه شدیدی به خرید و فروش طلا وارد می کند.

وفادار با بیان این‌که این طرح باعث می‌شود عده‌ای خلافکار طلاهایی با عیار 9 و 10 را به جای 14 عیار به مردم بفروشند، ادامه می دهد: با ورود طلای 14 عیار به بازار کنترل از دست خارج می‌شود و دیگر هیچ کسی خریدار طلا نخواهد بود.

رییس اتحادیه فروشندگان طلا و جواهر تهران با تاکید بر این‌که طلا همیشه با این قیمت در بازار باقی نخواهد ماند، گفت: ما برای کاهش قیمت طلا و دلار نباید به دنبال راهکارهایی مثل وارد کردن طلای 14 عیار و افزایش ناخالصی در طلا باشیم.

طلا با عیار 24 خالص ترین طلا

این در حالی است که ، عیار طلا معمولا با عدد ۲۴بیان می‌شود. در واقع طلای ۲۴عیار، طلای خالص است که حداقل ۹۹٬۹درصد آن طلا است. این رقم در طلای ۱۸عیار به ۷۵درصد خلوص می رسد و ۲۵درصد بقیه آن از فلزات دیگر تشکیل شده‌است. طلای 24 عیار، معمولی است و به همین دلیل برای ساخت زیورآلات و وسایل مناسب نیست. بنابراین مقاومت طلا را با استفاده از فلزات دیگری مثل نقره، برنج، مس و روی بالا می برند.

طلا بیشتر جنبه سرمایه ای دارد تا زینتی

حسین باهر –کارشناس اقتصادی- درباره عیار طلا در گفت و گو با پانا می گوید: عیار طلا به طور معمول با عدد ۲۴بیان می‌شود؛ در واقع طلای ۲۴عیار، طلای خالص است این یک معیار علمی است.

باهر ادامه می دهد: طلا در ایران از جمله کالاهای سرمایه ای است؛ این فلز در قالب مصنوعات زینتی بیشتر برای تبدیل نقدینگی به سرمایه در خانواده ها خریداری می شود.

وی تصریح می کند: از آنجایی که عیار 18 در خاورمیانه کمترین عیار به حساب می آید تصور تمایل مردم به خرید طلا با عیار کمتر دور از ذهن است؛ چون خرید و فروش آن با مشکل همراه خواهد بود و کم کردن عیار طلا نمی تواند راه حل رکود حاکم بر بازار طلا باشد.

در ایران معمولاً از عیار ۱۸استفاده می‌شود اما عیار سکه‌ها بالاتر از عیار جواهرات است و به ۲۱٫۶ یعنی ۹۰٪ خلوص می رسد. در سال های پیش از انقلاب ۱۷ طلا هم در بازار عرضه می شد، اما به دلیل برخی سوءاستفاده ها، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی، عیار استاندارد طلا در کشور را ۱۸ تعیین کرد و از آن زمان تا به حال، تولید طلا با عیار کمتر از ۱۸ فقط برای اهداف صادراتی مجاز است و عرضه آن در بازار داخل منع قانونی دارد. 

سازمان ملی استاندارد در حال بررسی تولید طلا با عیار 14

در این بین بهادر کاظمی –معاون نظارت بر اجرای سازمان ملی استاندارد در گفت و گو با پانا در خصوص عرضه طلا با عیار کمتر از 18 اظهار می دارد: سازمان ملی استاندارد با توجه به جلسات زیادی که با تشکل ها و دستگاه های مختلف و مرتبط را صنعت طلا در کشور برگزار کرده هنوز به جمع بندی کلی نرسیده است.

اختلاف نظر در کم کردن عیار طلا

کاظمی ادامه می دهد: البته نظرات مختلفی در رابطه با تنوع عیار طلا مطرح شده از طرف دیگر گروهی مشکلات و عدم نظارت دقیق بر بازار را مطرح می کنند؛ ما اکنون در سازمان ملی استاندارد در حال بررسی هستیم.

وی توضیح می دهد: سازمان ملی استاندارد باید به این جمع بندی برسد که تنوع عیار مصنوعات طلا به نفع جامعه و مردم خواهد بود در این صورت اجازه تولید طلا بر عیار کمتر داده می شود.

کاظمی تاکید می کند: اگر معایب و مشکلات طلا با عیار کم، بیشتر از محاسن آن باشد به طور حتم سازمان ملی استاندارد با آن موافقت نمی کند.

وی همچنین یادآور می شود: البته در این زمینه باید نظرسنجی هم صورت بگیرد که مردم علاقه ای به خرید طلا با عیار کمتر دارند یا خیر؟

در بعضی از کشورهای منطقه خلیج فارس و جنوب اروپا و منطقه مدیترانه، عیار مرسوم طلا مانند ایران 18 است و از آنجایی که عیار 18 در خاورمیانه کمترین عیار به حساب می آید، کاهش عیار طلای ایران تا مقیاس 14، می تواند اعتبار طلای ایران را در منطقه از بین ببرد و روی صادرات آن سایه بیندازد.

براین اساس، صنف طلا و جواهر فروشان برای خروج از رکود باید به نظرات زنان از جمله مهمترین گروه هدف بازار طلا اهمیت دهند آیا زنان ایرانی به کم شدن ارزش ذاتی سرمایه خود رضایت می دهند؟ آیا تمایلی برای خرید طلا با عیار کم با قیمت ارزان تر دارند؟ آیا در پی کم شدن عیار طلا بازار رونق خواهد گرفت؟


کد مطلب: 5452

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdch.mnmt23nkiftd2.html?5452

تيترآنلاين
  http://titronline.ir