تيترآنلاين - وسواس هم یک بیماری است؛ طول درمان، 6 ماه تا یک سال - نسخه قابل چاپ

وسواس هم یک بیماری است؛ طول درمان، 6 ماه تا یک سال

حمایت , 24 ارديبهشت 1392 ساعت 13:21

برخی‌به دلیل نا آگاهی در زمینه احکام دینی و عبادت موجبات بروز این بیماری را در خود ایجاد می‌کنند، این در حالی است که دین اسلام با کارهای وسواس گونه که باعث انحراف می‌شود به شدت مخالف است


کاش به سوژه این هفته مبتلا نشده باشید اما کسانی که این بیماری را می‌شناسند یا در اطرافیان خود نمونه‌هایی از مبتلایان به آن را دیده باشند می‌دانند که «وسواس» فرد را از زندگی عادی دور می‌کند. در ادامه این گزارش می‌خوانید که وسواس میان مجردها شیوع بیشتری دارد.

طبق تحقیقات صورت گرفته در دانشگاه‌های پزشکی، افراد مجرد و به خصوص کسانی که متارکه می‌کنند بدلیل داشتن اضطراب بیشتر از دیگران به وسواس دچار می‌شوند. به طوری که همیشه خود را از دیگران برتر و پاکیزه‌تر می‌بینند و همین موضوع موجب رنجش اطرافیان می‌شود. 

دیگر این روزها همه وسواس را یکی از بیماری‌های روانی می‌دانند رواج زیادی یافته است. شاید افراد زیادی با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند. شیوع آن به قدری است به محض شنیدن آن بی اختیار یاد کسانی می‌افتیم که بیش از اندازه شست و شو می‌کنند. اما خوب است بدانید که وسواس یک بیماری است که انواع مختلف دارد و به طور کلی می‌توان آن را یک بیماری روان‌پزشکی نامید که منشأ اصلی آن اضطراب است وحتی موجب کاهش طول عمر افراد می‌شود. دکتر محمد کریمی متخصص اعصاب و روان در این باره بیشتر توضیح می‌دهد.

امان از فکرهای تکراری
وسواس به دو نوع فکری و عملی تقسیم می‌شود که وسواس فکری شامل احساس، اندیشه یا تصویر ذهنی مزاحم می شود، مبتلایان به آن احساس هیجان یا تکان‌های مکرر را که خلاف میل شخصی آنان است، تجربه می‌کنند. البته ممکن است شخص بکوشد آن را نادیده بگیرد و از ذهن خود بیرون کند اما این کار بدون درمان برایش امکان‌پذیر نیست. البته ریشه بیماری وسواس اضطراب است چنانچه بیمار در برابر عمل وسواسی مقاومت کند، اضطرابش بیشتر نیز می‌شود. اما نوع دوم، وسواس‌های عملی و رفتاری است به طوری که فرد بر کارهای تکراری مانند: شستشو، منظم کردن، بازبینی، قرینه بودن اشیا، شمارش کردن، کنترل کردن بسته شدن یا نشدن قفل در، شیر گاز و... تاکید می‌کند.

راه تشخیص بیماری
وسواس یا اجبار به کار خاص وقت گیر است و بیش از یک ساعت در روز طول می‌کشد و روال عادی زندگی روزمره، کار، روابط اجتماعی یا تحصیل فرد را مختل می‌کند، البته ابتلا به وسواس دلایل مختلفی دارد. برای تشخیص اختلال وسواس، پزشک با کمک علایم بیماری، بیمار و معاینه‌هایی که می‌کند، می‌تواند این اختلال را تشخیص دهد.

وسواس‌های ژنتیکی
همان طور که فرزندان ویژگی‌های ظاهری خود را از والدین به ارث می‌برند، خصوصیات روانی را نیز از پدر و مادر می‌گیرند البته می‌توان با روش‌های درست تربیتی بر آن چیره شد. اما آمارها نشان می‌دهد که بیشترین دلیل وسواس ژنتیک است، به طوری که این بیماری در افرادی که خانواده درجه یک آنان، به خصوص اگر از خانواده مادری باشند، از این اختلال رنج می‌برند بیشتر از دیگران مشاهده می‌شود، اما ناگفته نماند که محیط زندگی نیز در بروز چنین بیماری‌هایی بی‌تأثیر نیست.

روش‌های تربیتی نامطلوب
همان طور که می‌دانید آموزش و شیوه‌های تربیتی نقش مهمی در شکل‌گیری شخصیت افراد دارد و اتفاقاتی که در دوران کودکی رخ می‌دهد می‌تواند رفتارهای بزرگ‌سالی را بسازد بنابراین بی‌توجهی به کودک، ضربه‌های روحی، بروز اضطراب، ایجاد درگیری‌های خانوادگی و جدایی پدر و مادر باعث می‌شود که فرزندان در دوران نوجوانی و جوانی برای ابراز شخصیت و جلب توجه دچار اختلال‌های رفتاری به خصوص وسواس شوند.

نداشتن شناخت و آگاهی
گاهی افراط و تفریط در کارهای مختلف ممکن است فرد را به انحراف بکشاند و این موضوع در وسواس نیز تأثیر دارد. برخی‌به دلیل نا آگاهی در زمینه احکام دینی و عبادت موجبات بروز این بیماری را در خود ایجاد می‌کنند، این در حالی است که دین اسلام با کارهای وسواس گونه که باعث انحراف می‌شود به شدت مخالف است.

دو درصد جامعه وسواسی هستند
آمارها نشان می‌دهد که یک تا دو درصد جامعه مبتلا به اختلال وسواس از انواع فکری و عملی هستند که این تعداد میان زنان و مردان برابر است.

مجردها وسواسی‌ترند
به گفته پژوهشگران افراد مجرد بیشتر به بیماری افسردگی مبتلا می‌شوند که این موضوع خود موجب بروز وسواس خواهد شد اما بررسی‌ها نشان می‌دهد افراد مجردی که همسر خود را بدلیل متارکه از دست داده‌اند به علت اضطرابی که به آنان تحمیل می‌شود بیشتر با این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنند.

نوجوانان بیشتر وسواسی می‌شوند
دوران نوجوانی برای همه افراد با دغدغه همراه است که روان‌پزشکان این بحران‌ها را بدلیل تغییر در سطح هورمون‌های بدن طبیعی می‌دانند. باید بدانید که بیشترین تأثیر این تغییرات بر فکر و روان نوجوانان مشاهده می‌شود که گاهی به شکل بیماری وسواس بروز می‌کند. اگرچه بیماری وسواس مخصوص همه گروه‌های سنی است اما شیوع آن در 16 تا 19 ساله‌ها به علت قرار گرفتن در سن بلوغ و بروز تحولات هورمونی بیشتر دیده می‌شود.

کودکان هم وسواسی می‌شوند
شاید دیدن کودک دو ساله‌ای که دچار وسواس است برایتان تعجب‌آور باشد. اما باید بدانید که کودکان هم دچار وسواس می‌شوند این اختلال را با نشانه‌هایی مانند: رفتارهای پرخاشگرانه، تکرار کلمات و یا لجبازی با اطرافیان بروز می‌دهند.
باید توجه داشته باشید که در صورت رو به رویی با این رفتارها با پزشک اعصاب و روان مشورت کنید زیرا درمان زودهنگام می‌تواند از بروز بیماری‌های جدی‌تر در بزرگ‌سالی‌شان
پیشگیری کند.

افسرده‌های وسواسی
افرادی که به افسردگی مبتلا هستند بدلیل نداشتن تعادل سروتونین در مغز بیشتر دچار وسواس می‌شوند. البته مبتلایان به اکسیزوفرنی، اختلالات دو قطبی، ترس از اجتماع و... نیز در معرض ابتلا هستند. بنابراین می‌توان گفت که وسواس مانند زنجیر به سایر بیماری‌های خلقی متصل است و در صورت درمان نشدن علایم آن تشدید می‌شود.

وسواس هم درمان می‌شود
بیماری وسواس تا 75 درصد قابل درمان است. اما موضوع درمان بستگی به نوع بیماری و مدت ابتلا به آن دارد. بنابراین 6 ماه تا یک سال می‌توان برای درمان وقت گذاشت، البته ناگفته نماند در صورتی که بیماری زندگی فرد را مختل ‌کند و مریض دچار افت عملکرد شود پزشک با بستری کردن وی در بیمارستان زمینه بهبودی را فراهم می‌کند. اما در غیر این صورت درمان‌ها به شیوه سرپایی و با دارو صورت می گیرد.

درمان وسواس با داروی ضد افسردگی
درمان اختلال وسواس از طریق مشاوره، روان درمانی و دارو درمانی امکان‌پذیر است. البته داروهای ضد افسردگی خاصی هم هستند که بر واسطه‌های شیمیایی مغز مانند سروتونین اثر می‌گذارند. برای تأثیر این داروها بر افکار و رفتارها ممکن است به چند هفته زمان نیاز باشد.

دارو و روان درمانی در کنار هم
درمان بیماری وسواس بستگی به مدت زمان ابتلا و سن بیمار دارد. اگر این بیماری سریع‌تر تشخیص داده شود مدت زمان درمان نیز کوتاه‌تر می‌شود. اما به طور کلی برای درمان وسواس به زمانی حدود 6 ماه تا یک سال نیاز است. البته بهترین روش درمان، استفاده همزمان از دارو و روان درمانی است. در این بیماری از شیوه‌های مختلف برای تغییر بینش شناخت رفتاری فرد استفاده می‌شود.

وقتی مشاوره به کمک وسواسی‌ها می‌آید
برای درمان وسواس، می‌توان از روان درمانی و رفتارشناختی کمک گرفت. در این روش، فرد به تدریج با عامل ترس رو به رو می‌شود و این تکرار به مرور از اضطراب فرد می‌کاهد. مثلا اگر فردی بر شست و شو اصرار دارد، شی آلوده را تصور می‌کند و آن را لمس می‌کند و پس از آن دست‌های خود را نمی‌شوید و تکرار این کار به تدریج اضطراب بیمار را کاهش می‌دهد.

بیمار، مهم‌ترین درمان‌گر
مراقبت‌هایی که بیمار دارد می‌تواند یکی از عوامل کنترل‌کننده و تخفیف دهنده‌ی این اختلال باشد. بنابراین پس از شیوه‌های درمانی، پزشک به بیمار توصیه می‌کند به برنامه‌ی درمانی خود ادامه دهد، داروهای خود را طبق دستور مصرف کند و به یک گروه حمایتی ملحق شود. لیستی از دوستان محبوبی را که در مواقع سخت می‌توانند موجب دلداریش شوند، تهیه کند و با آنان در رفت‌وآمد باشد. البته نکته مهم این است که به جای انزوا در فعالیت‌های اجتماعی مشارکت کند. بنابراین مهم‌ترین شیوه درمان وسواس فکری، توقف فکر و تسلط بر اندیشه است.

حواس‌پرتی وسواسی‌ها
وسواس عوارض زیادی برای فرد دارد. اتلاف وقت و از دست دادن سرمایه ارزشمند عمر، توانایی نداشتن در تمرکز حواس و حواس پرتی، بازماندن از کارهای اصلی مانند: تحصیل و بدنبال آن افت تحصیلی، خستگی و بی حوصله شدن فرد در رسیدگی به امور روزمره از جمله عوارض وسواس محسوب می‌شوند.

درمان بیماری‌های روانی را جدی بگیرید
باید به بیماری‌های روانی مانند مریضی‌های جسمی نگاه و برای درمان آن‌ها سریع اقدام کنیم زیرا هر چه درمان‌ها زودتر صورت گیرد، نتایج مطلوب‌تری را در پی دارد.


کد مطلب: 5730

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.w9nrak9uzpr4a.html?5730

تيترآنلاين
  http://titronline.ir