ترين هاي المپيك زمستاني
نويسنده: هیلدا حسینی خواه
ايراس , 18 بهمن 1392 ساعت 22:53
با توجه به محبوب شدن ورزش های زمستانی در میان مردم سراسر دنیا و از سویی با توجه به موقعیت خوب جغرافیایی سوچی، می توان امیدوار بود بهترین رقابت های المپیک زمستانی ثبت شود
90 سال پیش در چنین روزهایی در چامونیکس فرانسه نخستین دوره رقابتهای المپیک زمستانی برگزار شد و از آن تاریخ تاکنون این رقابتها هر چهار سال یک بار در یکی از کشورهای سردسیر با دامنههای کوهستانی پر از برف برگزار میشود. ۹۰ سال فرصت بسیار زیادی بود تا این رقابتها به یکی از پربینندهترین رقابتهای ورزشی در سراسر دنیا تبدیل شود.
بیست و دومین دوره رقابت های المپیک زمستانی قرار است این بار به میزبانی سوچی روسیه برگزار شود. موج ورزش های زمستانی در سال های اخیر در تمام دنیا اوج بیشتری گرفته است تا در المپیک سوچی شاهد هیجان انگیزترین و البته پربیننده ترین المپیک زمستانی تاریخ باشیم.
قرار است در سوچی بلوایی برپا شود، این بلوا در دامنه های کوهستانی سوچی شروع می شود و ۱۶ روز دیگر به پایان می رسد. با توجه به محبوب شدن ورزش های زمستانی در میان مردم سراسر دنیا و از سویی با توجه به موقعیت خوب جغرافیایی سوچی، می توان امیدوار بود بهترین رقابت های المپیک زمستانی ثبت شود. حداقل کارشناسی ها و برآوردهای روس ها این اتفاق را پیش بینی می کند.
گران ترین المپیک زمستانی تاریخ:
روس ها برای این که امتیاز میزبانی یکی از مهم ترین و معتبرترین رقابت های ورزشی دنیا را کسب کنند، شهرهای پیونگ چانگ کره جنوبی و سالزبورگ اتریش را پشت سر گذاشتند تا با کسب حداکثر آرا میزبانی را به چنگ بیاورند. این اتفاق در تابستان سال ۲۰۰۷ افتاد. این نخستین میزبانی این کشور سردسیر در المپیک زمستانی بود، هرچند سال ۱۹۸۰ مسکو میزبان المپیک تابستانی شد، اما روس ها به کمک رئیس جمهور کنونی خود یعنی پوتین، برای این که این میزبانی را به دست بیاورند یکی از سنگین ترین هزینه های تاریخ ورزش را متقبل شدند.
المپیک ۲۰۱۴ سوچی گران ترین المپیک زمستانی تاریخ است، زیرا منابع غیررسمی از صرف بودجه ای بالغ بر ۵۱ میلیارد دلار برای این دوره از رقابت ها خبر داده اند که به هیچ عنوان با المپیک های زمستانی قبلی از جمله المپیک ۲۰۱۰ ونکوور کانادا قابل قیاس نیست. عجیب این که در المپیک ونکوور فقط ۱۲ میلیارد دلار صرف شد، یعنی این که روس ها نسبت به کانادایی ها تقریبا چهار برابر بیشتر هزینه کرده اند.
المپیک سوچی حتی از رقابت های المپیک تابستانی ۲۰۰۸ پکن هم بیشتر هزینه دربرداشت. در واقع برای تبلیغ بیشتر ورزش های زمستانی بین مردم و اشاعه فرهنگ ورزش و سلامتی میان مردم دنیا چنین هزینه سنگین و سرسام آوری در روسیه تقبل شده است. البته بخش عمده ای از این مبلغ صرف بازسازی مکان های مخصوص برگزاری رقابت ها و اسکان تماشاگران و ورزشکاران شرکت کننده در این رقابت ها شده است.
کانادا، امریکا و روسیه با دست پر می آیند
سوچی بسیار شلوغ است، آن قدر که شاید قابل قیاس با برخی دوره های گذشته نباشد. قرار است در این دوره از رقابت های المپیک زمستانی، ۸۷ کشور دنیا ازجمله ایران شرکت کنند. علاوه بر این ۸۷ کشور، اتحادیه ای از اسکی بازان مستقل که زیر پرچم هیچ کشوری نیستند در سوچی در رقابت های مختلف حضور دارند. اتریش، ژاپن، ایتالیا، آلمان، فنلاند، فرانسه، نروژ، سوئد و سوئیس کشورهایی هستند که هرکدام با بیش از صد ورزشکار در این رقابت ها شرکت می کنند. این کشورهای صاحب قدرت در اسکی دنیا بین ۱۰۵ تا ۱۶۸ ورزشکار با خود به سوچی روسیه می آورند، اما ابرقدرت های دیگر اسکی دنیا ازجمله امریکا، کانادا و البته میزبان رقابت ها یعنی روسیه با دست پرتری گام به این دوره از رقابت ها می گذارند.
براساس گزارش ها، کانادا با ۲۲۲ ورزشکار در المپیک زمستانی سوچی شرکت می کند، این در حالی است که روسیه و آمریکا با ۲۲۳ و ۲۲۴ ورزشکار می آیند. در مقابل ابرقدرت های ورزش های زمستانی دنیا، کشورهای دیگری هستند که فقط یک ورزشکار دارند؛ مانند برمودا، ایسلند، پاراگوئه، پاکستان، هنگ کنگ، ونزوئلا و چند کشور دیگر که اصولا در ورزش های زمستانی هرگز حرفی برای گفتن نداشته اند. تیم ایران نیز با پنج ورزشکار گام به این دوره از رقابت ها می گذارد. لوکزامبورگ، ایسلند، دومینیکن، مالت، پاراگوئه، فیلیپین، تایلند، تیمور شرقی، توگو، تونگا، ونزوئلا و زیمبابوه نیز کشورهایی هستند که در دور قبلی رقابت های المپیک زمستانی شرکت نداشتند، اما در روسیه حضور دارند. تخمین زده می شود حدود ۲۵۰۰ ورزشکار در المپیک ۵۱ میلیارد دلاری سوچی شرکت کنند.
وسعت المپیک ۲۰۱۴
وسعت المپیک سوچی قابل قیاس با دوره های قبلی نیست. در این دوره از رقابت ها اتفاقات جدیدی می افتد و ورزشکاران در دورهای بیشتری مسابقه می دهند. در ۱۵ رشته موجود در المپیک زمستانی سوچی، ۹۸ مسابقه برگزار می شود و به همین تعداد نیز مدال توزیع می شود. رقابت بر سر مدال در رشته هایی مانند اسکی آلپاین، اسکی مارپیچ، پرش اسکی، اسنوبورد و چند رشته دیگر بیشتر از دوره های قبل خواهد بود.
افزایش مسابقه و افزایش تعداد مدال های توزیع شده بین ورزشکاران اتفاقی بود که سال ۹۰ افتاد. هدف از افزایش تعداد دورهای مسابقه جذب بیشتر تماشاگر به این رقابت ها بود. البته اهداف دیگری نیز پشت سر این تصمیم قرار داشت که به خالی نماندن دست برخی کشورهای مطرح در زمینه کسب مدال مربوط می شود. در مقایسه با دوره های گذشته، ۱۲ دور مسابقه بیشتری برگزار می شود.
رکوردداران زمستانی:
المپیک زمستانی سوچی بر فراز ۲۱ دوره قبلی این رقابت ها در ۹۰ سال گذشته ایستاده است. روسیه در حالی میزبانی بیست و دومین المپیک زمستانی را عهده دار شده که در طول ۹۰ سال گذشته هرگز کشوری از نیمکره جنوبی جهان میزبان این رقابت های خاص و البته جذاب نبوده است. امریکایی ها تا به حال چهار بار میزبان این رقابت ها بوده اند تا از این حیث رکورددار باشند. فرانسه، دیگر ابرقدرت دنیای اسکی و ورزش های زمستانی سه بار میزبان المپیک زمستانی بوده است و اتریش، کانادا، ژاپن، ایتالیا، نروژ و سوئیس هرکدام دو بار در دوره های گذشته عهده دار میزبانی بوده اند.
نکته دیگر این که از نخستین دوره المپیک زمستانی که به میزبانی فرانسه برگزار شد تاکنون کشورهای اتریش، کانادا، فنلاند، فرانسه، بریتانیا، مجارستان، ایتالیا، نروژ، لهستان، سوئد، سوئیس و امریکا در تمام دوره ها حضور داشته اند تا رکورددار از نوعی دیگر باشند. از دیگر رکوردداران تاریخ المپیک می توان به اتریش، کانادا، فنلاند، نروژ، سوئد و امریکا اشاره کرد که در تمام ادوار المپیک زمستانی موفق به کسب مدال شده اند. امریکا نیز تنها کشوری در دنیاست که از تمام المپیک های زمستانی قبلی مدال طلا گرفته است تا رکورد منحصربه فردی را از خود بر جای بگذارد.
حال روس ها که از برخی از این کشورها قدرت کمتری در زمینه قهرمانی های مختلف در رقابت های جهانی ورزش های زمستانی دارند، می خواهند در صدر تاریخ المپیک زمستانی قرار بگیرند و برترین المپیک تاریخ را برگزار کنند.
پوتین و تروریستهای خانگی:
روزهای پایانی سال ۲۰۱۳ ، دو انفجار تروریستی در شهر ولگاگراد روسیه، تعطیلات سال نو را به کام مردم این شهر تلخ کرد. در این حوادث که در مرکز راه آهن این شهر و در اتوبوس داخل شهری روی داد ۳۴ نفر کشته و بیش از ۷۰ نفر مجروح شدند.
شهر ولگاگراد که به عنوان سمبل مقاومت روسیه در مقابل آلمان نازی شناخته می شود با وجود آن که با قفقاز شمالی و کانون اصلی تنش ها فاصله زیادی دارد به مأمن تروریست ها تبدیل شده بود. اهمیت این حوادث از آن جهت مهم بود که کمتر از شش هفته به بازی های زمستانی المپیک سوچی- که در چند صد کیلومتری این شهر برگزار می شود- مانده بود و حکومت روسیه برنامه ریزی طولانی مدت و سرمایه گذاری مالی سنگینی را برای ارتقای سطح امنیت و زیرساخت های این شهر کرده است تا نفوذ و اعتبار بین المللی روسیه را ارتقا دهد.
با وجود انفجارهای ولگاگراد روسیه و ادامه تهدید تروریست های منطقه قفقاز به نوعی حتی به شکل روانی امنیت برگزاری مسابقات سوچی را در هاله ای از ابهام فرو برده است، اما روس ها از دو سال پیش به طور فعال برای برگزاری امن این دوره از مسابقات و حفظ شأن میزبانی، توان منطقه ای و جهانی خود تلاش گسترده ای به کار بسته و برای نشان دادن این مساله دست به همکاری های امنیتی با آمریکا زده اند.
پرتماشاگرترین در تاریخ:
سوچی فقط محل جولان ورزشکاران نیست، در این شهر کوچک و سردسیری قرار است تماشاگران زیادی رقابت ها را از نزدیک تماشا کنند. کمیته سازماندهی رقابت های المپیک زمستانی با برنامه هایی از پیش تعیین شده می خواهند کاری کنند که بیست و دومین دوره المپیک زمستانی از لحاظ جذب تماشاگر قابل مقایسه با هیچ دوره ای نباشد. بر اساس برآوردها افتتاحیه این رقابت ها ۰۴ هزار تماشاگر خواهد داشت.
تعداد تماشاگران حاضر برای برخی رقابت ها نیز برآورد شده است، به عنوان مثال فینال هاکی روی یخ با حضور ۲۱هزار تماشاگر برگزار می شود و دیگر رقابت های پیش از فینال هاکی روی یخ بیش از ۷۰۰۰ تماشاگر دارد. روس ها پیش بینی کرده اند رقابت های اسکی سرعت با حضور ۸۰۰۰ تماشاگر برگزار شود و دیگر رقابت ها نیز به همین ترتیب با تماشاگرانی بیشتر از دوره های قبل شکل بگیرد. آیا روس ها می توانند درخصوص برنامه خود مبنی بر برگزاری پرتماشاگرترین المپیک زمستانی تاریخ موفق عمل کنند؟ برای رسیدن به این پرسش باید اندکی صبر کرد.
راهپیمایی فضایی با مشعل سوچی:
مشعلی که روز جمعه آتش بازی های المپیک زمستان سوچی را روشن خواهد کرد، در نوع خود منحصر به فرد ترین مشعل تاریخ رقابت های المپیک زمستانی و تابستانی است.
بامداد روز پنجشنبه هفتم نوامبر بود که یک سفینه سایوز روسی، سه فضانورد اهل روسیه، امریکا و ژاپن را همراه با مشعل بازی های المپیک زمستانی ۲۰۱۴ به فضا فرستاد.
این سومین حضور مشعل المپیک در فضاست. پیش از این مشعل المپیک های ۱۹۹۶ و ۲۰۰۰ سوار بر شاتل به فضا برده شد، اما هرگز از محوطه امن فضاپیما خارج نشدند. به عبارتی تفاوت ارسال مشعل المپیکی ۲۰۱۴ به ایستگاه بین المللی فضایی با مشعلی که در المپیک ۱۹۹۶ با شاتل آتلانتیس به فضا برده شده در این بود که در این دوره فضا نوردان با مشعل المپیک راهپیمایی نیز کردند.
شش ساعت پس از پرتاب فضاپیمای TMA-۰۹M، میخائیل تیورین، ریک ماستراکیو و کیوچی واکاتا، فضانوردان روسی، آمریکایی و ژاپنی، همراه با این مشعل به ایستگاه بین المللی فضایی ISS رسیدند و آن را به اولگ کوتف و سرگئی ریازانسکی، سرنشینان ایستگاه فضایی تحویل دادند. روز شنبه هجدهم آبان نیز این مشعل در یک راهپیمایی فضایی حمل شد و سپس به زمین بازگشت.
البته این عملیات با تشریفات ایمنی خاصی همراه بود، به طوری که مشعل با چند کابل اتصال مهار شده بود تا هیچ راهی برای رها شدن احتمالی آن از دست فضانوردان باقی نماند. این سفر فضایی فقط چهار روز به طول انجامید و در طول مسیر مشعل به دلیل مسائل ایمنی هرگز مشتعل نشد. با این حال، سفر به فضا بخشی از همان مسیر ۶۵ هزار کیلومتری بود که مشعل المپیک باید تا روز افتتاحیه بازی ها که جمعه هجدهم بهمن است، طی کند. این مشعل طی هفته های گذشته علاوه بر فضا به قله کوه البروس، مرتفع ترین قله کوه قاره اروپا و همچنین عمق دریاچه بایکار در سیبری رفت. به این ترتیب، مشعل بازی های زمستانی سوچی طولانی ترین مسیر را در حمل سنتی مشعل های المپیک به سوی محل برگزاری بازی ها طی خواهد کرد.
کد مطلب: 6351
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.n93rak9wqpr4a.html?6351