دفاع علي اکبر جوانفکر از ادامه مناظره ها
اعتماد , 1 بهمن 1388 ساعت 8:45
ادامه مناظره ها مفيد است اما فکر مي کنم زمانبندي جديدي براي آن لازم است تا موجب کاهش شور و اشتياق عمومي به پيگيري مناظره ها نشود.
-ارزيابي شما از مناظره هايي که جديداً از تلويزيون و در قالب برنامه رو به فردا پخش مي شود، چيست؟
مناظره بايد به شکل هدفمند انجام شود تا نتيجه مطلوبي از آن حاصل شود. فکر مي کنم مهم ترين هدف از برگزاري يک مناظره موثر و سازنده مي تواند روشنگري، ابهام زدايي و باز کردن دريچه هاي تازه در فکر و ذهن مردم باشد. يک مجري توانمند بايد تمامي تلاش خود را به کار بندد تا مناظره بر پايه منطق و استدلال و پرهيز از هوچي گري و غوغاسالاري مديريت شود. چه در غير اين صورت ممکن است مناظره نه تنها به هدف مورد اشاره دست پيدا نکند بلکه موجد ابهامات و شبهات تازه يي در اذهان مردم شود و مناظره به ضدخودش تبديل شود. مناظره داراي حساسيت هاي خاصي است که نبايد مورد بي اعتنايي قرار گيرد. 70 ميليون نفر در جايگاه قاضي نظاره گر مناظره هستند و بر اساس گرايش، بينش، علايق، باورها و اعتقادات خود درباره نظرات مطرح شده به قضاوت مي پردازند و قضاوت ها نيز ممکن است بسيار متفاوت و پراکنده باشد. بنابراين يک مجري خوب روند مناظره را به گونه يي مديريت مي کند که امکان نتيجه گيري از مباحث مطرح شده براي مردم آسان باشد و پراکندگي و تفاوت هاي غيرقابل اجتناب در قضاوت عمومي به حداقل برسد و نوعي انسجام و همبستگي در قضاوت افکار عمومي ايجاد شود. علاوه بر اين شرکت کنندگان در مناظره نيز بايد توجه کنند هرگونه تلاشي براي منحرف کردن ذهن مخاطبان از حقيقت، از پيش شکست خورده است و بهتر است از همان ابتدا صداقت و شفافيت را اساس مباحث خود قرار دهند. آنچه در هفته هاي گذشته در برنامه رو به فردا شاهد بوديم با استقبال مردم مواجه شده است و اين امر خط بطلاني بر القائاتي است که پيش از اين وانمود مي کرد جامعه سياست زده و از مباحث سياسي خسته شده است. جامعه اسلامي ايران در طول 30 سال گذشته يک جامعه بانشاط، بالنده، سرزنده و پويا بوده است و امروز نيز بيش از هميشه اين بالندگي شورانگيز را به رخ مي کشد.
-با توجه به مناظره پخش شده اگر مناظره ها همين طور ادامه پيدا کند، روند مناظره ها را چگونه مي بينيد؟
ادامه مناظره ها مفيد است اما فکر مي کنم زمانبندي جديدي براي آن لازم است تا موجب کاهش شور و اشتياق عمومي به پيگيري مناظره ها نشود. طي ماه هاي پس از انتخابات رياست جمهوري يک جريان خاص تلاش مي کرد با فرافکني چنين وانمود کند که ريشه حوادث پس از انتخابات به مناظره ها بازمي گردد اما ديديم همان ها بيش از ديگران از خود تمايل به مناظره نشان مي دهند. اينک معلوم شده است مناظره حلال مسائل است نه ايجادکننده مساله. اميدوارم روند مناظره ها به افزايش آگاهي، هوشياري و شناخت عميق تر مردم از مسائل عمومي کشور بينجامد و همگان به قواعد اين کار احترام بگذارند و آن را رعايت کنند.
-به عقيده شما تا چه حد در اقناع افکار عمومي موفق بوده است؟
فکر مي کنم اين مناظره ها به ميزان قابل توجهي باعث روشنگري در جامعه شده است. اما هنوز کار بيشتري لازم است و مناظره هاي آينده مي تواند به تکميل اين روند کمک کند.
-برخي از نارضايتي دولت از پخش اين مناظره ها خبر مي دهند. اگر صحت دارد دليل آن چيست؟
منظور شما از «برخي» کيست و آنها چه کساني هستند و چه چيزي را در اين زمينه مطرح کرده اند؟ حتماً انتظار نداريد بنده در خلأ در اين زمينه سخن بگويم. نظراتي که بنده به عنوان مشاور رئيس جمهور در پاسخ به سوالات قبل مطرح کردم جايي براي طرح اين سوال باقي نمي گذارد.
کد مطلب: 28
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcfa.d0ww6dciig.html?28